Marți, 18 decembrie 2018, la ora 11.30, a avut loc la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, un eveniment care a marcat împlinirea a 155 de ani de învățământ geologic universitar sistematic la Iași. În cadrul evenimentului, prof. univ. dr. Ovidiu-Gabriel IANCU, președintele Senatului UAIC, a amintit cele mai importante momente din istoria școlii geologice ieșene și a evocat personalitatea profesorului Grigore Cobălcescu, întemeietorul învățământului geologic din România.

„Ne-am adunat astăzi aici pentru a marca 155 de ani de învățământ geologic ieșean și pentru a-l omagia pe profesorul Grigore Cobălcescu. Așa cum bine spunea Sava Athanasiu, profesorul Cobălcescu a fost mereu pe baricadele vieții academice, fiind un adevărat creator de școală, primul profesor de geologie din România și autor al primei lucrări românești de geologie.” – prof. univ. dr. Ovidiu-Gabriel IANCU, președintele Senatului Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași

La eveniment au mai participat conf. univ. dr. Traian GAVRILOAIEI, prodecan al Facultății de Geografie și Geologie, profesori și studenți ai facultății. Cu acest prilej a fost inaugurată și o plachetă aniversară, realizată prin contribuțiile cadrelor didactice din Departamentul de Geologie al Facultății de Geografie și Geologie.

La 17 aprilie 1862, Grigore Cobălcescu, licenţiat în ştiinţe naturale, specializat în geologie-mineralogie la Universitatea Sorbona din Paris, solicită în scris Consiliului Academic al Universităţii din Iași să fie numit profesor la catedra vacantă de geologie. A fost numit provizoriu în 1863 și definitivat pe post, în urma unui concurs din 10 ianuarie 1864, continuându-şi activitatea didactică şi ştiinţifică până la sfârşitul vieţii (1892).