Oprisan

Sorinel Oprişan, absolvent şi fost profesor de la Facultatea de Fizică a Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” a primit cel mai prestigios grant – “Faculty Early Career Development” – pe care îl acordă National Science Foundation din SUA. Domnul Sorinel Oprişan este, actualmente, profesor de Fizică la Colegiul din Charleston, Carolina de Sud, fiind membru al Departamentului de Fizică şi Astronomie al Colegiului încă din 2005. Grantul NSF a mai fost acordat până acum o singură dată colegiului american, de la înfiinţarea sa în 1770.

Acest grant în valoare de $500,000 este dedicat modelării matematice a reţelelor neuronale şi simulării lor cu ajutorul computerelor. „Creierul este o reţea neuronală care conţine miliarde de neuroni interconectaţi de o manieră extrem de complexă – fiecare neuron primind şi procesând semnale de la zeci de mii de neuroni simultan. Alterarea semnificativă a numărului de neuroni din reţea sau a conexiunilor dintre acestea produce boli precum Parkinson şi schizofrenia”, a declarat profesorul Oprişan pentru 360.uaic.ro. Prin intermediul grantului, interacţiunea neuronală va fi simulată pe computer, după care se vor studia noi modele matematice şi computaţionale ale reţelelor neuronale. Modele obţinute le va fi ulterior testată rezistenţa la tublurări grave, cum ar fi pierderea unui număr foarte mare de neuroni sau degenerarea semnificativă a conexiunilor dintre neuroni.

Sorinel Oprişan a absolvit cursurile Facultăţii de Fizică de la Universitatea “Al.I Cuza” de unde a primit doctoratul în Fizica Teoretică sub conducerea doamnei profesor dr. Ignat Margareta. Oprişan a activat ca asistent universitar (1990-1997), lector (1997-1999), şi ulterior conferenţiar (1999-) la Catedra de Fizică Teoretică a Universităţii “Al.I Cuza”. Specializarea în neuroştiinţe computaţionale şi-a realizat-o la Universitatea din New Orleans, Louisiana, stat în care a locuit alături de familie până la devastatorul uragan Katrina.

Momentan, domnul Oprişan este profesor de Fizică la Colegiul din Charleston (fondat in 1770), Carolina de Sud, fiind membru al Departamentului de Fizică şi Astronomie al Colegiului încă din 2005. Oprişan a publicat peste 40 de articole ştiinţifice în reviste cu referenţi, trei cărti, capitole de carte, peste 50 de prezentări la conferinte ştiinţifice, a îndrumat peste 20 de studenţi, a servit în comisii de doctorat şi ca referent pentru jurnale ştiinţifice prestigioase. Oprişan este codirector al programlui de Fizică Biomedicală de la Colegiul din Charleston, şi vicepreşedinte al filialei Sigma Xi – The Scientific Research Society.

Citiţi şi articolul despre profesorul Oprişan de pe Blogul de Biofizică şi Fizică medicală.