O echipă de cercetători de la Facultatea de Fizică va primi una dintre cele mai importante distincţii în domeniul medicinii, pentru rezultatele sale ştiinţifice care apropie cu câţiva paşi producţia unor generaţii de noi antibiotice.

antibioticele viitorului pozaLuchianProfesorului Tudor Luchian şi echipei sale le va fi acordat, pe 26 noiembrie, premiul „Gheorghe Benga” de către Universitatea de Medicină şi Farmacie „Iuliu Haţieganu” din Cluj, în cadrul Zilelor Universităţii. Prin acest premiu de excelenţă, UMF Cluj recunoaşte meritele deosebite ale cercetătorilor ieşeni în câmpul ştiinţelor biomedicale, mai precis rezultatele publicate în 2008 în şase reviste internaţionale cotate ISI care descriu mecanismele de interacţiune între membrana celulară şi peptidele antimicrobiene. Prin aceste investigaţii ştiinţifice, echipa ieşeană contribuie la intelegerea mecanismelor de actiune pentru o noua generaţie de antibiotice constituita din macromolecule prezente in toate structurile vii (asa-numitele peptide anti-microbiene) şi care, suplimentar, au potential pentru tratamentul unor maladii grave, precum cancerul.

 

antibioticele viitorului teamLuchian

Echipa de la Facultatea de Fizică este formată din prep. Loredana Mereuţă, dr. Alina Asandei, drd. Aurelia Apetrei şi este condusă de prof. Tudor Luchian. Lucrările ştiinţifice au fost realizate în cadrul unor granturi de cercetare şi pentru tezele de doctorat ale tinerilor fizicieni.

Premiul “Gheorghe Benga” este oferit de UMF Cluj în numele celui care a descoperit aquaporina, o proteină-canal pentru transportul apei; pentru acelaşi rezultat, obţinut câţiva ani mai târziu, o echipă de cercetători americani a obţinut Premiul Nobel în 2003, stârnind numeroase controverse din cauza omiterii profesorului Benga.

Premiul a fost acordat echipei ieşene în urma unei competiţii organizate la nivel naţional, câştigătorii fiind desemnaţi pe data de 17 noiembrie.

Vizitaţi şi: