Apariţie editorială la Paris semnată de un cadru didactic de la Facultatea de Litere

aparitie editoriala Cristina Petraş, lector doctor la Facultatea de Litere a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, a publicat, la Editura L’Harmattan, Paris,  în colecţia „Sociolinguistique”, cartea cu titlul Contact de langues et changement linguistique en français acadien de la Nouvelle-Écosse. Les marqueurs discursifs.

Înscriindu-se în dezbaterea despre raportul dintre contact şi schimbare lingvistică, lucrarea tratează sistemul marcatorilor discursivi, aşa cum apare el reconfigurat în franceza acadiană din sud-vestul Noii Scoţii (Canada), sub influenţa limbii engleze.

Situându-se în afara sau dincolo de clasele lexico-gramaticale tradiţionale, marcatorii discursivi nu sunt excepţii în procesul de transfer lingvistic. Acest tip de contact contribuie la schimbarea care are la bază fenomenul de gramaticalizare, sub cele trei dimensiuni – reproducerea unui model, sedimentarea structurală şi apariţia unei gramatici bilingve, evoluţia spre polul gramatical.

Pornind de la un corpus oral de emisiuni de radio, analiza arată că,  în varietatea de franceză studiată, sistemul marcatorilor discursivi este mixt. Pe de o parte, manifestările sale eterogene nu indică o sedimentare structurală. Cu citeva excepţii, nu există structuri care să se fi convenţionalizat. Pe de altă parte, sunt înregistrate o serie de reorganizări care corespund mecanismului de reproducere a unor modele, ca şi o serie de fapte care indică mecanismul de gramaticalizare în sensul reproducerii modelului din cealaltă limbă. Cartea este însoţită de un CD care cuprinde transcrierea corpusului.

Detalii sunt publicate pe  pagina editurii.

By | 2016-10-12T15:29:00+00:00 8 aprilie 2016|Noutăți|

About the Author: