Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași participă la Programul ERASMUS din anul 1997. Numărul mare de studenți UAIC beneficiari de stagii ERASMUS situează constant Universitatea printre primele 100 de instituții de învățământ superior europene, conform Top 500 publicat anual de Comisia Europeană; în cel mai recent astfel de clasament (ce viza anul academic 2013-2014), publicat în 2016, UAIC se situează pe locul 51, din cele peste 4000 de instituții participante la Program.

În anul academic 2015-2016, studenții, cadrele didactice și personalul administrativ din Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași (UAIC) au beneficiat de 917 stagii ERASMUS+ în țările Uniunii Europene, ale Spațiului Economic European (SEE) și Turcia. 77% dintre acestea – 349 de studiu și 356 de practică – au fost stagii ale studenților  (licență, masterat doctorat), celelalte 212 reprezentând vizite de predare și formare ale personalului didactic, respectiv administrativ al Universității.

Stagii studențești de studiu și practică

Studeții UAIC au studiat pentru un semestru sau un an academic în 140 de universități partenere din 23 țări europene, cei mai mulți în Franța, Spania și Germania. O performanță remarcabilă este faptul că 153 de studenți (peste 40% dintre cei care au avut stagii de studiu în acest an) au acumulat la examenele susținute în străinătate mai mult decât cele 30 credite ECTS/semestru, respectiv 60 credite ECTS/an care certifică absolvirea integrală a examenelor aferente unui semestru/an de studiu. Proporția cea mai mare cu astfel de rezultate este la Facultatea de Drept (62%).  Toți cei 153 de studenți au primit premii și diplome în cadrul evenimentului UAIC TOP ERASMUS+ 2016, organizat în noiembrie 2016. Stagiile de practică s-au desfășurat în 22 de țări participante la Programul ERASMUS+, cele mai solicitate instituții gazdă – din totalul de 134 – fiind cele cu activități în turism, laboratoarele și departamentele din cadrul universităților partenere și instituțiile și centrele de asistență socială, religioase și laice.

Stagii de predare și formare pentru personalul academic și administrativ

În anul academic 2015-2016, 148 de cadre didactice ale Universității au efectuat stagii de predare ERASMUS+ și SEE în 90 de universități partenere din 22 de țări europene, cei mai mulți în  Italia, Spania și  Franța. Membrii personalului administrativ au beneficiat de 64 de stagii de formare în 16 țări.

Stagii studențești și de predare Erasmus+ incoming

80 de studenți din țările Uniunii Europene și Turcia au ales să studieze la UAIC pentru un semestru sau pe parcursul întregului an academic 2015-2016.  Cei mai mulți dintre studenții incoming au venit din Franța, Turcia, Spania și Portugalia; universități partenere din alte 8 țări europene  au selectat și trimis studenți pentru a studia la UAIC. Acești studenți au venit în număr mai mare la specializările din cadrul Facultăților de Economie și Administrarea Afacerilor și Geografie și Geologie; alte 10 facultăți ale UAIC au primit de asemenea studenți Erasmus+ incoming. 41 de cadre didactice din universități partenere Easmus+ și 3 reprezentanți ai mediului economic au efectuat vizite de predare la UAIC în anul academic 2015-2016.

ERASMUS+ cu Țări Partenere

Anul academic 2015-2016 a fost, în toate țările europene participante, primul an de implementare a unei noi componente a Programului ERASMUS+, anume schimburile academice cu țări altele decât cele ale Uniunii Europene și Turcia: Partner Countries (Țări Partenere). În cadrul noului program, Universitatea a fost vizitată, în perioada menționată, de 93 de beneficiari de stagii de studiu, predare și formare din 20 de țări: Albania, Algeria, Armenia, Belarus, Bosnia și Herțegovina, Canada, Coreea de Sud, Egipt, Georgia, Israel, Kazahstan, Maroc, Republica Moldova, Serbia, Statele Unite ale Americii, Tadjikistan, Tunisia, Ucraina, Uzbekistan și Vietnam. Studenții, personalul academic și cel administrativ al UAIC au beneficiat, de asemenea, de 22 de stagii în 12 dintre aceste țări.