Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași (UAIC) a organizat marți, 17 decembrie 2019, în sala de conferințe „Ferdinand”, un eveniment care a marcat aniversarea a doi ani de activitate a Centrului de Învățare al UAIC. La momentul festiv au participat prof. univ. dr. Tudorel TOADER – Rector al UAIC, prof. univ. dr. Ovidiu Gabriel IANCU – Președintele Senatului UAIC, reprezentanți ai instituțiilor partenere, decani, experți angajați în proiect dar și studenți beneficiari ai activităților.

Prof. univ. dr. Tudorel TOADER a afirmat că Centrul este o parte componentă a Universității, în care se derulează activități de învățare complementare activităților desfășurate de către cele 15 facultăți cu programe de studii complexe și complete, de licență, master și doctorat, subliniind faptul că studenții beneficiari reprezintă un auditoriu care are deja un nivel înalt de dezvoltare profesională.

Prof. dr. Genoveva FARCAȘ, Inspector General al Inspectoratului Școlar Județean Iași, a menționat calitatea sa de alumnus al UAIC, afirmând că Centrul de Învățare aduce un plus valoric pe componenta motivațională, determinând studenții să fie conectați în permanență cu mediul academic și să se dezvolte personal la cote maxime. Domnul Radu GRĂDINARU, Consul onorific al Franței la Iași, a menționat că la Centrul de Învățare, „această școală în școală”, studenții pot afla informații despre viața de după studiile universitare, de la oameni care au trecut deja pe acolo, oameni care oferă repere. În acest spațiu există posibilitatea de a învăța să înveți. Domnul Alexei ȚURCAN, Consul General al Republicii Moldova la Iaşi, a subliniat rolul important al Centrului de Învățare în susținerea studenților din Republica Moldova.

Centrul a fost înființat printr-un proiect competitiv al Ministerului Educației Naționale privind Învățământul Secundar (ROSE), Schema de Granturi pentru Universități – Centre de învăţare (SGCU-CI), cu fonduri de la Banca Mondială, în valoare de 900.900 lei (aproximativ 200.000 de euro). Proiectul vizează cu precădere prevenirea și combaterea abandonului universitar, creșterea ratei de promovabilitate și îmbunătățirea performanței educaționale, principalele activități derulate în cadrul proiectului fiind: prelegeri, dezbateri şi ateliere de lucru axate pe eficiența învăţării, consiliere de diverse tipuri, sesiuni de coaching şi dezvoltare personală etc.

Până în prezent au trecut pragul Centrului peste 6.000 de studenți ai Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, care au participat la peste 450 de activități, beneficiind de sprijinul calificat oferit de personalul academic universitar, psihologi, consilieri și alți membri ai comunității academice.

Lector dr. Bogdan Constantin NECULAU, coordonatorul Centrului de Învățare al UAIC, a amintit că „Studenții se simt bine aici și asta ne bucură cel mai mult. Centrul, în acest moment, considerăm că a dobândit recunoaștere la nivelul comunității academice și nu numai, iar prezența dumneavoastră aici, astăzi, demonstrează cu prisosință acest lucru.”

Evenimentul a inclus și un moment artistic susținut de elevi de la Școala Gimnazială „Ion Simionescu” din Iași și de la Școala „Junior” a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, care au interpretat colinde și melodii tradiționale românești.