Facultatea de Fizică a Universității Alexandru Ioan Cuza din Iași organizează în aceste zile două evenimente care se bucură de o participare internațională de excepție: a IX-a Ediție a Conferinței Internaționale de Fizica Materialelor Avansate – ICPAM 2012 și Conferința Anuală a proiectului european COST MP0904.

Conferința ICPAM 2012 se desfășoară la Universitatea Alexandru Ioan Cuza între 20 și 23 septembrie 2012 și continuă tradiția conferințelor despre materiale avansate organizate la Iași începând cu anul 1980 la fiecare 4 ani. În acest an, această conferință își propune să fie un forum de discuții și schimburi de idei, la care fizicieni, chimiști și ingineri din Europa, Statele Unite și Japonia, dar și masteranzi și doctoranzi din Iași, vor prezenta cele mai noi rezultate din cercetarea fundamentală și aplicată. Cele mai bune postere și prezentări orale ale masteranzilor și doctoranzilor vor fi premiate.

In perioada 24-26 Septembrie 2012 va avea loc Conferinta Internationala COST MP0904 (COST: COoperare europeană în domeniul Știintei si Tehnicii) care în acest an se desfășoară împreună cu a IX-a ediție a conferinței Secțiunii românești a Societății internaționale de magnetism IEEE și are ca principal punct de interes materialele multiferoice și aplicațiile acestora. In cadrul acestei conferințe, cercetători de la instituții științifice de prestigiu din 17 țări vor prezenta comunicări in domeniul preparării, caracterizării prin metode avansate și al modelării sistemelor nanostructurate cu aplicații in microelectronică. Proiectul COST MP0904 reunește 22 de tari membre sau asociate UE și 7 non-UE (Japonia, SUA, Australia, Canada, Brazilia, Moldova si Ucraina), fiind singurul proiect de acest tip coordonat de România (coordonator prof. Dr. Liliana Mitoseriu) in domeniul Materiale, Știinte Fizice și Nanoștiințe. In cadrul acestui proiect sunt prevăzute activități de cercetare realizate în parteneriat, schimburi de experiență între membrii consorțiului, precum și numeroase activități de formare în beneficiul tinerilor cercetători (masteranzi, doctoranzi sau postdoctoranzi), precum școli de vara, conferințe științifice. Un alt obiectiv comun al proiectului COST și al Secțiunii românești a Societății Internaționale de magnetism constă facilitarea interacțiunii dintre tinerii cercetători români și parteneri din mediul economic, institute de cercetare și universități în vederea sprijinirii acestora pentru dezvoltarea unei cariere în cercetarea științifică.