Miercuri, 30 septembrie a.c., a avut loc în Aula Magna „Mihai Eminescu” ceremonia de deschidere a anului universitar 2015-2016. Găzduită de prof.univ.dr. Gheorghe Iacob, prorector al universității, ceremonia s-a bucurat de prezența oficialităților locale și din Republica Moldova, a reprezentanților mediului de afaceri, a profesorilor și studenților universității.

Ceremonia a stat sub semnul identității Universității – văzută prin prisma istoriei sale, a problematicii prezenței în clasamente, dar și în peisajul academic actual. „Cuza înseamnă în primul rând un nume, căruia nici un partid din România și nici un Guvern nu a avut ce să îi facă. Acesta este un motiv care trebuie să ne facă mândri pentru faptul că Alexandru Ioan Cuza a zidit, pe lângă atât de numeroase edificii, și Universitatea noastră”, a afirmat prorectorul Gh. Iacob. Printre elementele care definesc imaginea și valoarea universității, profesorul Iacob a amintit și de faptul că a fost prima universitate care a avut elemente simbolice bine definite, faptul că are o editură de prestigiu și activitatea de relații internaționale datorită căreia mai bine de 7000 de studenți au vizitat o universitate europeană în ultimii 15 ani. Tot la identitatea universității contribuie și istoria universității – faptul că a trecut prin ambele războaie mondiale, în cel de-al doilea fiindu-i distrusă aproape complet clădirea – dar și prezentul ei „digital”.

În final, profesorul Gh. Iacob a apreciat că „Universitatea câștigă foarte mult prin spiritul orașului și faptul că Iașiul este un oraș deosebit. Are toate avantajele unui oraș mare fără să aibă dezavantajele unui oraș mare, are toate avantajele unui oraș mic fără să aibă dezavantajele unui oraș mic. Boboci, să fiți mândri că sunteți studenți la Cuza, să nu plecați înainte de a cunoaște orașul.”

Mihai Chirica, primarul interimar al Iașiului, a felicitat universitatea pentru rezultatele sale și a apreciat că „despre mediul academic ne referim de fiecare dată la modul pozitiv. Suntem a doua comunitate universitară a țării și primul oraș ca densitate intelectuală.” Mihai Chirica a părăsit sala imediat după încheierea discursului, pentru a merge în întâmpinarea primei curse oficiale de tren Chișinău – Iași. Doi dintre oaspeții moldoveni au sosit spre finalul ceremoniei în Aula „Mihai Eminescu” pentru a se adresa comunității academice.

Fostul președinte al Republicii Moldova, Mihai Ghimpu, i-a vizat în special pe studenții basarabeni din UAIC: „Mă bucur și vă felicit pe cei veniți din Republica Moldova să studieze la Iași, vă doresc să vă întoarceți acasă.”

Primarul Municipiului Chișinău, Dorin Chirtoacă, a discutat despre semnificația simbolică a trenului pentru cele două orașe: „Consider că este un nou început pentru noi toți: atât pentru dumneavoastră, anul de studii, dar și pentru noi, cei de la Chișinău și cei de la Iași. Unirea din nou se produce la Iași, așa cum s-a produs la Iași în 1859. ”

Cursul inaugural al anului universitar a fost susținut conf. Luminița Bejenaru, de la Facultatea de Biologie: Privind în trecut pentru viitor: provocări ale Bioarheologiei moleculare. Luminița Bejenaru a realizat o privire de ansamblu asupra domeniului biologiei moleculare, un domeniu adoptat de arheologie, ce studiază resturile de natură biologică – plante, animale, schelete umane. În ultima perioada s-au desprins din această arie subdomenii precum arheozoologia, arheobotanica și paleantropologia. Cu ajutorul cercetărilor din acest domeniu, oamenii de știință au putut găsi răspunsul la unele întrebări cum ar fi: unde a apărut agricultura și cum s-a răspândit ea pe glob? cine sunt „Adam” și „Eva” ai homo sapiens? ce dietă avea omul vechi?

BCR și BRD au oferit premii pentru 33 de studenți cu rezultate academice deosebite, precum și pentru 5 proiecte de succes ale asociațiilor studențești din anul academic trecut.

Anul acesta, își încep studenția la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” 6040 de boboci. Ceremonia de deschidere a anului universitar a avut loc în debutul evenimentului „Bun venit la UAIC”, dedicat orientări, informării și inserției studenților din anul I, ce se desfășoară în perioada 30 septembrie – 2 octombrie.