Vineri, 26 octombrie a.c., a avut loc deschiderea Zilelor Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi. În cadrul ceremoniei, care marchează împlinirea a 147 de ani de la înfiinţarea primei universităţi din România, au fost acordate două titluri de Doctor Honoris Causa: profesorului Michael Cernea, fost vicepreşedinte al Băncii Mondiale şi expert pe probleme de Sociologie şi Politică Socială şi Jean-François FLAUSS, profesor al Universităţii Paris II, Pantheon-Assas. De asemenea, au fost acordate diplome de excelenţă tinerilor cu cele mai bune teze de doctorat din anul 2006 şi facultăţilor cu performanţe în cercetare.

Vizitaţi Galeria Foto de la Zilele Universităţii 2007

În cuvântul de deschidere, rectorul UAIC, prof.univ.dr. Dumitru Oprea, a adresat un mesaj special de mulţumire celor care au ajutat universitatea, timp de 147 de ani, să devină ceea ce este astăzi. „Universitatea şi istoria ei nu pot fi privite fără a evoca pe cei care i-au insuflat viaţă şi au ajutat-o să crească de-a lungul timpului: oamenii. Cu toţii sunt mii, zeci de mii: studenţi şi dascăli, cercetători care au împins limitele cunoaşterii, figuri politice care au crezut în proiectul Universităţii şi care, dincolo de politică, au scris istorie”, a spus rectorul Oprea. descarcati discursul

Prezenţi la ceremonie, rectorul Universităţii din Poitiers – Jean-Pierre Gesson şi prorectorul Michel Francard de la Universitatea Catolică din Louvain, Belgia au fost răsplătiţi cu medalia de onoare pentru contribuţia pe care au avut-o în acceptarea UAIC în Grupul Coimbra, unul din cele mai prestigioase din Europa.

Ceremonia a continuat cu acordarea titlului de Doctor Honoris Causa profesorului Michael Cernea. În discursul de acceptare a distincţiei, profesorul de origine română a declarat doreşte să evite susţinerea unei prelegeri strict ştiinţifică, preferând să evoce momente din copilăria sa petrecută la Iaşi, până la momentul cutremurător al deportării în timpul Pogromului de la Iaşi. Profesorul Cernea a mărturisit că a rămas tot timpul legat de Târgul Ieşilor şi că se simte onorat să fie răsplătit cu titlul de Doctor Honoris Causa tocmai de universitatea la care părinţii îl îndemnau să ajungă, dacă învăţa bine.

Descărcăţi Laudatio în format pdf.

Al doilea titlu de Doctor Honoris Causa a fost acordat profesorului Jean-François FLAUSS. Specialist în domeniul drepturilor omului, acesta a prezentat o prelegere în limba franceză despre aplicarea extra-teritorială a Convenţiei Europene pentru Drepturile Omului.

Descărcăţi Laudatio în format pdf.

A urmat premierea a 21 de tineri doctori în ştiinţe care au susţinut cele mai bune teze din anul 2006, fie sub tutela unor profesori din cadrul Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” sau în regim de co-tutelă cu îndrumători din străinătate.

Facultăţile cu cele mai perfomante rezultate în cercetare au fost recompensate prin acordarea unor premii în valoare totală de 1.000.000. Pe primele trei locuri s-au situat facultăţile de Fizică, Chimie şi Matematică, care au primit sume între 300.000 şi 104.000 de lei.

Evenimentul s-a încheiat cu un concert susţinut de Cvartetul de fagot de al Colegiului Naţional de Artă „Octav Băncilă”, sub conducerea profesorului Valentin Petrescu.