De Ziua Universităţii „Alexandru Ioan Cuza”, ce va avea loc pe data de 26 octombrie, vor fi acordate două titluri de Honoris Causa. Este vorba despre profesorul Michael Cernea, fost vicepreşedinte al Băncii Mondiale şi Expert pe probleme de Sociologie şi Politică Socială şi Jean-François FLAUS, profesor al Universităţii Paris II, Pantheon-Assas.

Cei doi vor primi această distincţie în timpul festivităţii de pe 26 octombrie, care se va defăşura în Aula Mihai Eminescu, cu începere de la ora 10. În cadrul festivităţii se vor decerna şi premiile pentru recunoaşterea excelenţei în cercetare.

Michael Cernea, de origine românâ, a fost primul sociolog angajat de Banca Mondială, în 1974, cînd activitatea acestei organizaţii era bazată şi ghidată exclusiv de considerente economice. Graţie activităţii acestuia, s-a produs o mutaţie decisivă în politica băncii Mondiale şi în managementul proiectelor finanţate şi asistate de această organizaţie. În descursul unui deceniu, contextul social, valorile culturale şi instituţiile ţărilor beneficiare ale proiectelor internaţionale au devenit variabile importante ale concepţiei despre dezvoltare. În cea de-a doua jumătate a anilor ’80, Michael Cernea a desfăşurat cercetări legate de relocalizarea populaţiei din zonele influenţate de proiectele dedezvltare. Meritele ştiinţifice şi experienţa redutabilă în proiectele de dezvoltare socio-economică –au fost recunoscute prin premii acordate de Asociaţia Antropologică Americană şi Societatea pentru Atropologie aplicată. Cărţile sale au fost traduse în franceză, germană, italiană, portugheză, rusă, spaniolă, chineză etc. şi a fost numit de UNESCO în Consiliul Director al unui proiect de mare anvergură: refacerea Bibliotecii din Alexandria.

Jean-François FLAUSS s-a născut la 17 august 1948, în Forbach, Moselle. În prezent, domnia sa este profesor al Universităţii Paris II, Pantheon-Assas asigurând formarea generaţiilor de jurişti în problematica protecţiei internaţionale şi europene a drepturilor omului şi a dreptului instituţiilor internaţionale şi instituţiilor europene. Este membru al Consiliului de administraţie a Asociaţiei franceze a constituţionaliştilor, al Consiliului de administraţie al Institutului Internaţional al drepturilor omului al Baroului Paris, al Consiliului ştiinţific al Revistei Internaţionale de Drepturile Omului, Secretar General al Institutului Internaţional al Drepturilor Omului, „Rene Cassin”, Strasbourg. A iniţiat în anul 2006 sesiunea de cursuri – Şcoala de vară: Protecţia europeană a drepturilor omului când s-au reunit Iaşi personalităţi de prestigiu, din mediul academic naţional şi european, precum şi din practica de specialitate privind protecţia drepturilor omului. Aceste cursuri, organizate împreună cu Facultatea de Drept a UAIC. A sprijinit acordarea de burse de studiu pentru cadrele didactice şi studenţi, precum şi organizarea vizitei de studiu la Institutul Internaţional pentru Drepturile Omului, Strasbourg.