Joi, 18 mai, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” va decerna două titluri onorifice unor specialiști de excepție din domeniul fizicii. Este vorba despre Rolf HEMPELMANN, profesor la Universitatea Saarland din Germania, ce va primi titlul de Doctor Honoris Causa, respectiv Evangelos VITORATOS, profesor la Universitatea din Patras, Grecia, căruia îi va fi decernat titlul de Profesor de Onoare. Ceremoniile se vor desfășura în Aula Magna „Mihai Eminescu”, cu începere de la ora 12.00.

Profesorul Rolf HEMPELMANN este profesor Emerit al Facultății de Științe Naturale și Tehnologie, director al Centrului de Transfer Tehnologic pentru Electrochimie și colaborează cu Institutul Coreean pentru Știință și Tehnologie KIST Europa din poziția de șef de grup de cercetare.

Un prieten și susținător al României, Rolf Hempelmann a încurajat și sprijinit evoluția în carieră a studenților și tinerilor cercetători din România, oferind cu generozitate finanțări din proiectele conduse de domnia sa și oportunități de stagii prin programele Erasmus, Marie Curie, DAAD sau programele din fonduri europene. În 2017, se împlinesc 10 ani de foarte strânsă colaborare între Facultățile de Fizică și de Chimie de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași și Departamentul de Chimie Fizică de la Universitatea Saarland, pe care Rolf Hempelmann l-a condus de la numirea sa ca profesor la această universitate, în 1993.

Rolf Hempelmann are o extinsă carieră în domeniul chimiei fizice, studiind cu ajutorul difracției de neutroni și spectroscopiei de vibrație a acestora diferite structuri magnetice. A studiat dinamica hidrogenului în diferite sisteme metalice, hidruri ale metalelor și a făcut lungi campanii de măsurători la CERN. Din 1993, interesele sale de cercetare sunt mult mai focalizate pe noi materiale și noi tehnologii cu aplicații industriale.

Ca o recunoaștere deplină a meritelor științifice și în domeniul educației, profesorul  Hempelmann a fost premiat în 2010 de Cancelarul german Angela Merkel cu premiul „ Bundesverdienstkreuz”, oferit pentru activitățile de promovare a educației științifice a tinerilor.

Numele Profesorului Rolf Hempelmann se regăsește printre autorii a peste 330 de articole ISI cu un indice Hirsch de 32, printre autorii a 27 de familii de brevete și pe coperta a 3 cărți publicate în edituri renumite.

Profesorul Rolf Hempelmann a predat în întreaga carieră cursuri de Chimie Fizică și de Chimia materialelor studenților și a ținut în toți acești ani prelegeri săptămânale elevilor de liceu care sunt înscriși în programul de Junior Student de la Universitatea Saarland.

Nu mai departe de luna martie 2017, profesorul Hempelmann a înființat un Centru de transfer tehnologic în electrochimie (Transfer Centre for Sustainable Electrochemistry), prin fuziunea unor centre preexistente pe care le-a coordonat.

Senatul Universității „Alexandru Ioan Cuza” a hotărât acordarea titlului de Doctor Honoris Causa al Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași profesorului Rolf Hempelmann „pentru contribuţiile sale remarcabile în Spectroscopia Vibrațională cu Neutroni a compușilor magnetici și în Chimia Nanocoloizilor, pentru contribuția sa determinantă la definirea și impunerea la nivel european a conceptului de Schülerlabor ca pol de excelență în educația tinerei generații pentru știință și tehnologie, pentru aportul său la promovarea și dezvoltarea colaborării Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași cu Universitatea din Saarbrücken, pentru profesionalismul cu care a susținut evoluția în carieră a multor generații de studenți germani, români și de alte naționalități”.

Cea de-a doua distincție, ce se va acorda în aceeași zi, cu începere de la ora 13.00, va fi înmânată profesorului Evangelos VITORATOS de la Departamentul de Fizică de la Universitatea din Patras. Profesorul Vitoratos a fost șeful Departamentului de Fizică, membru al Senatului și este director al Muzeului de Știință de la Universitatea din Patras. Din pozițiile administrative ocupate la nivelul departamentului și ca membru al Senatului Universității din Patras, profesorul Evangelos Vitoratos a încurajat și sprijinit cooperarea dintre universitățile noastre atât în domeniul fizicii, cât și în alte domenii.

Dintre preocupările sale științifice, menționăm: fenomene de transport în solide (semiconductori, polimeri conductori pentru electronică, filme conductoare transparente), magnetism (semiconductori magnetici, magnetismul terestru și arheomagnetism), educația științifică și tehnologică (didactică aplicată, istoria și filosofia științei, semiotica intervenției în clasă).

Profesorul Vitoratos este puternic implicat în educația inițială și formarea continuă a profesorilor de fizică și științe din Grecia și Europa. A participat, în calitate de consultant, la proiectarea și implementarea de programe de masterat și doctorat educațional în alte universități din Grecia.

A fost unul dintre inițiatorii și realizatorii proiectului de construire, la Universitatea din Patras, a Muzeului Științei și Tehnologiei și conduce Consiliul director al acestuia. Este membru al Societății Elene de Fizică și al Societății Europene de Fizică.

Ca recunoaștere a prestigioasei activități științifice, profesorul Evangelos Vitoratos a fost invitat să conferențieze la multe întâlniri internaționale de Știința materialelor, respectiv Comunicarea și educația științifică.

În baza deciziei Senatului Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, se conferă titlul de Profesor de Onoare domnului Evangelos Vitoratos, profesor la Universitatea din Patras, Grecia, reputat specialist în Fizica Corpului Solid și Educație științifică „pentru contribuțiile sale la studiul proceselor de îmbătrânire din polimerii conductori cu aplicații tehnologice, pentru contribuția sa la impunerea la nivel european a ideii de armonizare a programelor de formare inițială și continuă a fizicienilor și profesorilor de fizică, pentru aportul său la promovarea și dezvoltarea colaborării dintre Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași și Universitatea din Patras”.