afis jesus huerta de sotoUniversitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi găzduieşte un economist de excepţie, unul dintre cei mai importanţi gânditori ai şcolii austriece de economie. Jesús Huerta de Soto, profesor de Economie politică al Universităţii Rey Juan Carlos din Madrid, va primi titlul de Doctor Honoris Causa al UAIC. Conferinţa pe care o va susţine cu această ocazie vineri, 22 octombrie, la ora 12.00, ȋn Aula Magna „Mihai Eminescu” se intitulează “The essence of the Austrian School and the Theory of Dinamic Efficiency”.

Cu ocazia vizitei sale, profesorul Huerta de Soto îşi va lansa la Iaşi şi la Bucureşti şi tratatul „Moneda, creditul bancar şi ciclurile economice”, tradus în limba română la Editura Universităţii „Alexandru Ioan Cuza”, în colaborare cu Institutul Ludwig von Mises România. Lansarea oficială a volumului va avea loc în cadrul unei conferinţe cu tema “Financial Crisis, Banking Reform and the Future of Capitalism”, susţinută în faţa profesorilor şi studenţilor de la Facultatea de Economie şi Administrarea Afacerilor, joi 21 octombrie, de la ora 18.00, ȋn Amfiteatrul B1.

Jesús Huerta de Soto este doctor în economie şi drept, membru al Societăţii Mont Pèlerin, al Royal Economic Society of London şi al American Economic Association. Deţine Premiul Internaţional pentru Economie al Regelui Juan Carlos (Madrid, 1983), Premiul Adam Smith (Buxelles, 2005), Premiul Memorial Franz Cuhel pentru Excelenţă în Educaţia Economică (Praga, 2006), Premiul Gary G. Schlarbaum pentru Libertate (Salamanca, 2009). Volumul care urmează să fie lansat la Iaşi, intitulat „Moneda, creditul bancar şi ciclurile economice”, este considerat o lucrare economică de referinţă a şcolii austrice de economie, care promovează o abordare laissez faire a economiei şi intervenţia minimă a statului, în special în ceea ce priveşte politica monetară.

Iată, de exemplu, viziunea profesorului Huerta de Soto asupra rolului intervenţiilor băncilor centrale în criza economică, după cum explică domnia sa în prefaţa volumului ce urmează a fi lansat la Iaşi: „Analiza economică cea mai riguroasă şi interpretarea cea mai calmă şi echilibrată a recentelor evenimente economice şi financiare duc la concluzia că băncile centrale (care sunt agenţii de planificare financiară centralizată) nu au nici o şansă de reuşită în găsirea celei mai avantajoase soluţii monetare pentru fiecare moment. Nu este posibilă organizarea societăţii, economic vorbind, prin comenzi coercitive emise de o agenţie de planificare, pentru că o asemenea entitate nu va putea să obţină vreodată informaţia care îi este necesară pentru a da comenzilor sale o natură coordonatoare. Într-adevăr, nu există nimic mai periculos decât tolerarea „fatalei aroganţei” — în cuvintele inspirate ale lui Hayek — de a te considera omniscient sau cel puţin destul de înţelept şi puternic încât să poţi administra, permanent şi în perfectă armonie, cea mai potrivită politică monetară. Aceasta înseamnă că, în loc să îndulcească cele mai violente suişuri şi coborâşuri ale ciclului economic, Rezerva Federală şi, într-o măsură mai mică, Banca Centrală Europeană, au fost cel mai probabil principalii arhitecţi şi responsabili ai înrăutăţirii sale.”

Jesús Huerta de Soto va fi prezent de asemenea şi la Bucureşti, pentru a semnala apariţia editorială a traducerii volumului său „Moneda, creditul bancar şi ciclurile economice” şi a susţine două conferinţe adresate studenţilor economişti.

Conferinţa face parte din programul sărbătoririi a 150 de ani de la înfiinţarea primei universităţi din România. Puteţi vedea toate evenimentele aici

150 ani 7