Loading Evenimente
Acest eveniment a trecut.

În cadrul proiectului „Istoria minorităţilor – o abordare cultural artistică a diversităţii”, Primăria Municipiului Iaşi şi Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi organizează joi, 30 aprilie 2015, ora 17.00, la Muzeul Universităţii „Alexandru Ioan Cuza”, Str. Titu Maiorescu, nr. 12, conferinţa cu tema „Istorie şi cultură în Iaşii secolelor XVI-XVIII”.

Conferinţa va fi susţinută de Prof. Univ. Dr. Petronel Zahariuc, decanul Facultăţii de Istorie. Vor fi abordate teme incitante, printre care şi cea care se referă la începuturile şi evoluţia învăţământului în Moldova în perioada secolelor XVI-XVIII, pornind de la „Schola Latina” de la Cotnari şi continuând cu apariţia Academiei domneşti de la „Vasile Lupu”.

În cadrul conferinţei se va prezenta şi modul în care a evoluat şcoala domnească până la finele sec. XVIII. De asemenea, vor fi dezbătute aspecte culturale privitoare la evreii din Iaşi, ce fac referire la primele şcoli evreieşti/sinagogi din oraş sau la cei mai cunoscuţi rabini ai epocii. Vor mai fi prezentate aspecte culturale privitoare la armenii din Iaşi, date ce se referă la începuturile comunităţii protestante din Iaşi şi informaţii inedite privind întemeierea şi organizarea Seminarului de la Socola, din anul 1803.

Proiectul „Istoria minoritatilor – o abordare cultural artistică a diversității” este iniţiat de Primăria Municipiului Iaşi în parteneriat cu Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” şi Asociaţia „Pro Roma” şi este finanţat printr-un grant oferit de Norvegia, Islanda, Liechtenstein şi Guvernul României, prin Mecanismul Financiar SEE 2009-2014, linia „Promovarea diversităţii în cultură şi artă în cadrul patrimoniului cultural”.