Conferința Națională „Educația Azi”

Loading Evenimente
Acest eveniment a trecut.

În perioada 30-31 mai 2019, Departamentul pentru Pregătirea Personalului Didactic – Facultatea de Psihologie și Științe ale Educației, din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi și Inspectoratul Școlar Județean Iași, în parteneriat cu Universitatea din Bucureşti, Universitatea „Babeş-Bolyai” Cluj-Napoca și Universitatea de Vest din Timişoara vor organiza ediția a V-a a Conferinței Naționale „Educația Azi”, dedicată formării profesorilor în era digitală.

Partenerii acestei manifestări sunt Primăria Municipiului Iași, Festivalul Internațional al Educației și Asociația Studenților Psihologi și Pedagogi Iași.

Deschiderea oficială a conferinței va avea loc joi, 30 mai 2019, în Aula Bibliotecii „Mihai Eminescu”, începând cu ora 9.30.

În cele două zile se vor întâlni la Iași reprezentanți ai  mediului educațional universitar și preuniversitar, cu scopul de a crea o comunitate națională de practică și de învățare în care, prin schimb de experiență și expertiză la nivelul cercetării, teoriei și practicilor asociate cu problematica complexă a formării cadrelor didactice, să contribuie la dezvoltarea unui sistem coerent de formare inițială și continuă a cadrelor didactice. Pe parcursul celor două zile vor fi prezentate lucrări diverse pe tema formării competențelor cadrelor didactice într-un context socio-economic, cultural, educațional tot mai dinamic, marcat de avansul tehnologic și de intensificarea digitalizării în educație.

La finalul conferinței se va elabora o rezoluție, din perspectiva didacticienilor și profesioniștilor din educație, care să recomande factorilor decidenți, la nivel de minister, perspective de regândire sau îmbunătățire a formulelor de pregătire a  profesorilor.

Vineri, 31 mai 2019, se vor desfășura două workshop-uri dedicate unora dintre cele mai actuale teme din domeniul educației:„Formarea inițială a cadrelor didactice – între posibilitate și deziderat” și „Coaching-ul educațional”.

  „Se știe că politicile publice în materie de pregătire a profesorilor, cadrul legislativ, formulele instituționale și strategiile de pregătire nu sunt întotdeauna coerente și vizionare, nu sunt cuplate la timp cu experiențele cele mai noi în materie, nu conduc la rezultate întotdeauna pozitive, nu se articulează cu alte componente ale sistemului de învățământ. Noi, cei care deservim această zonă a formării – psihopedagogi, didacticieni dar și formatori din învățământul preuniversitar, cunoaștem din interior și plusuri și minusuri, și realizări și carențe, și oportunități sau limite. De aceea, această întâlnire va fi o ocazie de generare a unor puncte de vedere în cunoștință de cauză, mai ales că am aflat de intenția ministerului de a propune un nou cadru legislativ privind formarea corpului profesoral, inclusiv prin preconizata nouă lege a educației. În calitate de entități academice, responsabile de formarea inițială și continuă a corpului profesoral, vom încerca să propunem decidenților, împreună cu colegii noștri din preuniversitar, piste și formule posibile, mai bune decât cele actuale, de formare a corpului profesoral.” (Prof. univ. dr. Constantin Cucoș, Directorul Departamentului pentru Pregătirea Personalului Dicatic – Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași)

Mai multe informații sunt publicate la adresa: http://dppd.psih.uaic.ro/cea/