LANSARE DE CARTE: „Negativul cotidianului”, de Cristina Gavriluță

Loading Evenimente
Acest eveniment a trecut.

Editura Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași vă invită miercuri, 6 decembrie 2017, de la ora 16.00, la Librăria Orest Tafrali (Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, corp A, parter), la lansarea volumului Negativul cotidianului, de Cristina Gavriluță, recent apărut în colecția Observatorul Social.

Invitați: prof.univ.dr. Ștefan Afloroaei, membru corespondent al Academiei Române, prof.univ.dr. Mihai Dinu Gheorghiu, prof.univ.dr. Dumitru Stan, prof.univ.dr. Cristina Gavriluță.

Moderator: prof.univ.dr. Conțiu Tiberiu Șoitu, decanul Facultății de Filosofie și Științe Social-Politice.

Lucrarea lansată abordează o tematică incitantă, care se remarcă prin interpretarea în grila negativității a unor zone total distincte din lumea socială. Terorismul, relația dintre tradiție și modernitate, globalizarea, identitatea și traficul de personae sunt teme ce țin agenda publică actuală. Ele primesc în această carte interpretări și analize care identifică în negativul lor prezența unor reziduuri sociale în funcție de care se construiesc atitudini, reprezentări și practici sociale. Cartea abordează (și) subiecte insolite, situate în zonele de penumbră ale socialului (divinația, ritualurile magico-religioase, satanismul). Așadar, Negativul cotidianului este o carte destinată publicului larg, cultivat, dar și specialiștilor care manifestă interes pentru cunoașterea mai profundă a socialului, dincolo de cifre și aparențe.

Cristina Gavriluță (n. 1971, Fălticeni) este profesor universitar doctor la Facultatea de Filosofie și Științe Social-Politice, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” Iași. Predă cursuri de antropologie, sociologia devianței, sociologia schimbării sociale. A urmat stagii de pregătire doctorală în Franța (École des Hautes Études in Sciences Sociales) și stagii de pregătire postdoctorală în Italia (Universitatea „G. D`Annunzio”, Chieti-Pescara). Este autoare a patru volume: Socioantropologia fenomenelor divinatorii, 2008; Sacrul şi californizarea culturii, 2008; (coautor) Sociologia sportului, 2010; The Everyday Sacred. Symbols, Rituals, Mythologies, Lambert Academic Publishing, 2013.