Perspectives in Humanities and Social Sciences: Hinting at Interdisciplinarity

Loading Evenimente
Acest eveniment a trecut.

Perspectives In Humanities And Social Sciences: Hinting At Interdisciplinarity

Tema ediției a IV-a: Revoluțiile – o arheologie a schimbării

Iași, România, 26-27 mai 2017

Departamentul de Cercetare Interdisciplinar – Domeniul Socio-Uman organizează între 26-27 mai 2017a patra ediție a conferinței internaționale PERSPECTIVES IN HUMANITIES AND SOCIAL SCIENCES: HINTING AT INTERDISCIPLINARITY, cu tema Tema ediției a IV-a: Revoluțiile – o arheologie a schimbării.

În 2017 se împlinesc 100 de ani de la Marea Revoluție Socialistă din Octombrie (Revoluția bolșevică), dar și 368 de ani de la Revoluția Engleză, 329 de ani de la Revoluția Glorioasă, 252 de ani de la Revoluția Americană, 228 de ani de la Revoluția Franceză, 169 de ani de la Revoluția Pașoptistă, 68 de ani de la Revoluția Chineză și 28 de ani de la Revoluția din 1989. Cu siguranță există și alte repere care ar trebui adăugate! Tot astfel am putea menționa invențiile ce au revoluționat istoria umanității: microscopul (425 ani), motorul cu aburi (305 ani), locomotiva și becul (217 ani), telefonul (141 ani), automobilul (131 ani), avionul (114 ani), computerul (69 ani). Fiecare regiune, fiecare stat, fiecare națiune păstrează memoria unui astfel de eveniment ca element distinctiv al propriei identități. Dar există vreo legătură între aceste repere ale revoluțiilor și modalitățile în care ne raportăm astăzi la ele? Când începe și când se termină o revoluție? O revoluție se definește mai curând prin intenție (program) sau prin rezultate? Există secvențe repetabile în dinamica revoluțiilor, sau toate sunt consecința circumstanțelor istorice? În cazul revoluțiilor politice, ce forțe socio-politice intră în competiție pentru puterea politică și care sunt resursele mobilizării sociale? Ce realități sociale, politice, economice etc. se constituie în premise ale schimbării sociale și cum reacționează statul în fața revoluțiilor politice? Care sunt criteriile în temeiul cărora putem considera că o revoluție a reușit?

Ținând cont de complexitatea fenomenului și de tot mai frecventele sale obiectivări, ne propunem sondarea lui dintr-o perspectivă interdisciplinară. Tema conferinței permite, astfel, abordări din domenii diferite, precum: teoria culturii, istorie, sociologie, psihologie, științele politice, științele comunicării, științe economice, literatură și arte.

LUCRĂRILE pot fi susținute în limbile română, engleză sau franceză.

Pentru înregistrare și alte detalii despre selecția rezumatelor, vă rugăm să vizitați site-ul nostru: https://conferencephss.wordpress.com/ .