Conferința „Perspectives in the Humanities and Social Sciences: Hinting at Interdisciplinarity”

Loading Evenimente
Acest eveniment a trecut.

CONFERINȚA „PERSPECTIVES IN THE HUMANITIES AND SOCIAL SCIENCES: HINTING AT INTERDISCIPLINARITY”

 Tema ediției a treia: Figuri ale migrației Banner_240x240 (2)

 Iași, România, 19-20 mai 2016

 Una dintre cele mai dificile probleme ale comunității europene, tema migrației va fi dezbătută în cadrul celei de-a treia ediții a conferinței Perspectives in the Humanities and Social Sciences: Hinting at Interdisciplinarity (Figures of Migration, 19-20 mai), organizată de Departamentul de Cercetare Interdisciplinar-Domeniul Socio-Uman al UAIC. Discuțiilor vor fi orientate de prelegile în plen susținute de prof.univ.dr. Mircea Martin, membru corespondent al Academiei Române, președinte al ALGCR, și de lect.univ.dr. Radu Dimitriu, expert în migrație internațională, autor al lucrării Migrațiile internaționale ale populației din Moldova, Editura Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Iași, 2013. Pentru mai multe detalii despre program consultă site-ul evenimentului https://conferencephss.wordpress.com/

 Coordonator: Departamentul de Cercetare Interdisciplinar – Domeniul Socio-Uman, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, România

Cadrul și obiectivele conferinței:

În ultima perioadă, migrația a devenit una dintre cele mai disputate teme atât în mass-media, film și literatură, cât și la nivelul instituțiilor și al politicilor internaționale. Provocările acestui fenomen nu sunt cu totul noi: migrația este un proces trans-istoric, cu implicații la nivel politic, economic, social, religios și cultural. Intensificarea acestor mișcări în lumea contemporană, în special în Europa, face ca fenomenul migrației să fie larg analizat.

Acest interes nu este legat numai de amplificarea și diversificarea migrației umane pe fondul globalizării, liberei circulații, mobilității și externalizării forței de muncă, factori care au favorizat părăsirea în masă a regiunilor subdezvoltate sau a zonelor de conflict. Nomadismul actual, colectiv sau individual, se înscrie într-o paradigmă mai amplă, post-naționalistă, determinată de apariția formațiunilor suprastatale și accentuarea fenomenelor de aculturație. Cercetătorii din domeniul științelor socio-umane au subliniat că lumea contemporană este una „fluidă”, caracterizată de o circulație fără precedent a persoanelor, mărfurilor, capitalului, ideilor, informațiilor etc. Privită din această perspectivă, migrația apare ca un fenomen emblematic pentru epoca noastră. Dincolo de implicațiile ei politice, economice sau sociale, migrația este astăzi văzută și ca un mod de producție culturală.

Odată cu acutizarea fenomenelor globale, precum deteritorializarea și reteritorializarea, cultura nu mai poate fi percepută ca legată de teritoriul național, frontierele politice, omogenitatea etnică sau de un imaginar colectiv unitar. Cu alte cuvinte, nu teritoriile „conțin” cultura: aceasta din urmă este creată și vehiculată nu doar de instituții statale, ci și de grupuri, indivizi și medii într-o permanentă mobilitate. Actualizarea și circulația sensului cultural, transmiterea cunoașterii, a tradiției și a amintirilor colective se realizează astfel în mereu alte contexte temporale și spațiale, la nivelul altor comunități de memorie sau grupuri sociale.

Având în vedere complexitatea lor, ne propunem discutarea fenomenelor migrației dintr-o perspectivă interdisciplinară. Tema conferinței permite, astfel, abordări din domenii diferite, precum: teoria culturii, istorie, geografie și geocritică, sociologie, științele comunicării, lingvistică, literatură și arte. Propunem, orientativ, câteva axe ideatice subiacente temei conferinței. Comunicările vor porni de la aceste sugestii sau pot propune altele noi.

Detalii pe site-ul evenimentului: https://conferencephss.wordpress.com/

Afis A2 mare Conferinta 12 mai (4)-page-001

 

Afis A3 dimitriu 12 mai (4)-page-001

 

Afis A3 martin 12 mai (4)-page-001

 

 

Workshopul Contemporary Migration in Literature and Visual Arts

În cadrul în cadrul celei de-a treia ediții a conferinței Perspectives in the Humanities and Social Sciences: Hinting at Interdisciplinarity (Figures of Migration, 19-20 mai), organizată de Departamentul de Cercetare Interdisciplinar-Domeniul Socio-Uman al UAIC se va desfășura workshopul Contemporary Migration in Literature and Visual Arts, susținut de Matei Bejenaru, artist vizual și profesor de artă fotografică și video la Universitatea de Arte „George Enescu” din Iași și de Dan Lungu, scriitor și profesor de sociologie la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași.

Afis A3 workshop 12 mai (3)-page-001