Workshopul internațional „CoTalent”

Loading Evenimente
Acest eveniment a trecut.

În perioada 8-12 iulie, 2019, la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași (UAIC) va avea loc Workshopul internațional CoTalent, care reunește profesori, studenți și experți din întreaga Europă.

Nu toți studenții talentați și  motivați să se autodepășească sunt mulțumiți de oferta academică din universități. Mulți dintre ei doresc programe mai multe și mai complexe, iar dacă nu le găsesc abandonează studiile începute.

Și totuși, în zilele noastre Europa pur și simplu nu-și mai permite să irosească talentele!

Proiectul Co-Talent urmărește să ofere profesorilor din învățământul superior european strategii și instrumente educaționale cu ajutorul cărora să-i stimuleze pe studenții talentați și care au o înaltă moțivație pentru activitatea academică.

Astfel, un grup de 40 de  profesori, experți și studenți  din cele opt universități partenere Co-Talent se reunesc la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași  pentru a colabora la crearea unor astfel de instrumente.

Care sunt activitățile?

Atelierul face parte din proiectul CoTalent, finanțat de Uniunea Europeană, în cadrul căruia profesorii și studenții talentați din opt țări europene lucrează împreună pentru a învăța și a colabora pe diferite teme legate de dezvoltarea talentelor și programelor de tip honors (de merit). În timpul evenimentului, participanții vor lucra la:

  • Crearea de materiale video care prezintă strategii de a lucra cu persoanele talentate. Materialele video se bazează pe cei trei piloni ai pedagogiilor honors: crearea unei comunității, generarea de competențe academice și oferirea de libertate, ce vor fi disponibile online în platforma electronică CoTalent.
  • Rafinarea instrumentelor MeTalent Mirror (folosite de profesori pentru a-și auto-evalua opiniile privind dezvoltarea talentelor) și YouTalent Spotter (un instrument care îi ajută pe profesori să repereze studenții talentați pentru a fi incluși în diferite tipuri de programe academice de tip honors). Finalizarea unor asemenea programe conduce, de obicei, la conferirea de diplome sau certificate honors care au valoare deosebită în sporirea șanselor de angajare pe piața muncii. Primele versiuni ale acestor instrumente vor fi discutate și dezvoltate ulterior,  împreună cu participanții.
  • Dezvoltarea unui site web prietenos și interactiv, în care sunt prezentate toate produsele proiectului, având ca public principal profesorii și studenții.

Toate aceste produse formează platforma CoTalent Wizard, www.cotalentwizard.eu

Ceremonie de deschidere a evenimentului va avea loc luni, 8 iulie 2019, între orele 9.00-11.00, în Aula Magna a Universității Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iași.  Aceasta va consta în rostirea cuvântului de bun-venit din partea conducerii UAIC și a Facultății de Psihologie și Științe ale Educației, susținerea unei prelegeri  despre conceptul comunității de honors și o prezentare a Proiectului CoTalent. Vorbitori principali vor fi Prof. univ. dr. Marca Wolfensberger (Președinte al Consiliului European de Honors și managerul proiectului CoTalent) și Prof. univ .dr. Beata Jones, membru al Supervisory Board CoTalent din Texas Christian University.

La ceremonia de deschidere sunt invitați să participe peste 100 de profesori și studenți din toate universitățile din Iași și, de asemenea, reprezentanți ai angajatorilor.

Partenerii proiectului CoTalent sunt: Hanze University of Applied Sciences (Groningen, Olanda), The International Centre for the Study of Giftedness (ICBF) at the University of Muenster (Muenster, Germania), University College Copenhagen (Copenhaga, Danemarca), The Austrian Research and Support Centre for the Gifted and Talented (Salzburg, Austria), The University of Antwerp (Antwerp, Belgia),  Rotterdam University of Applied Sciences (Rotterdam, Olanda), Utrecht University (Utrecht, Olanda), Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași și European Honors Council.

Workshopul internațional  CoTalent, găzduit de Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași (UAIC), partenerul român din proiectul CoTalent, este organizat în colaborare cu Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași și Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară „Ion Ionescu de la Brad”.

Vezi aici programul evenimentului.

Mai multe informații despre proiect sunt disponibile pe  www.cotalentwizard.eu