cultul-personalitatii-gh-dej_alexandratoader_cop1_450Premiile au fost decernate luni, 24 octombrie 2016, la Teatrul Elisabeta din București

Volumul Alexandrei Toader, Cultul personalităţii lui Gheorghe Gheorghiu-Dej (1944-1965), a primit premiul Cea mai bună carte de debut al Galei de Istorie Contemporană, un proiect al Centrului de Studii în Istorie Contemporană și al Fundației Hanns Seidel România, care presupune premierea celor mai bune lucrări pe teme de istorie contemporană din anul precedent, conform organizatorilor.
Din juriul galei au făcut parte istoricul Bogdan Murgescu, criticul literar Dan C. Mihăilescu și profesorul Theodor Paleologu.
În comunicatul organizatorilor se mai precizează că „Gala de Istorie Contemporană” presupune premierea celor mai bune lucrări pe teme de istorie contemporană din anul precedent. Obiectivul nostru este popularizarea istoriei contemporane și încurajarea autorilor și editurilor care publică sau traduc cărți pe această temă. (…) „Gala de istorie contemporană” își propune să compenseze lipsa încurajărilor și condițiile materiale și logistice insuficiente, prin premierea celor mai bune contribuții din domeniu într-un mediu de gală, dar și să încurajeze editurile care publică volume de istorie.
Apărută în anul 2015 în colecția Historica, cartea premiată reprezintă o analiză a evoluţiei şi dezvoltării cultului personalităţii lui Gheorghe Gheorghiu-Dej pornind de la imaginile şi reprezentările conducătorului comunist român, instrumentele de transmitere a fenomenului, urmărind, totodată, fluctuaţiile cultului personalităţii în funcţie de evenimentele interne şi externe.
Alexandra Toader (n. 1986) este cercetător ştiinţific doctor la Facultatea de Istorie a Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi. Priorităţile sale de cercetare sunt axate pe istoria comparativă a societăţilor de tip sovietic. Este interesată, în mod special, de tehnicile de construire şi transmitere a miturilor socialiste şi a cultului personalităţii liderilor politici. Membru al board-ului ştiinţific al Psycho-Politics Research Committee al International Political Science Organization (Montreal) și al Societăţii Române de Istorie a Presei. Are la activ participări în numeroase proiecte de cercetare care vizează istoria postbelică a Europei de Est.