Vineri, 30 iunie 2017, se deschid Cursurile internaţionale de vară  „România – Limbă şi civilizaţie”, cu 28 de participanți  din Europa și Asia. Aceștia vor urma, timp de patru săptămâni, cursuri intensive de limba română, dar și conferințe despre cultura și civilizația românească.

Deschiderea cursurilor va avea loc vineri, la ora 10.00, în Sala Ferdinand a Universității, în prezența prof. univ. dr. Henri LUCHIAN, prorector  al Universităţii „Alexandru Ioan Cuza”,  prof. univ. dr. Ioan LIHACIU, decan al Facultății de Litere și prof. univ. dr. Simona MODREANU, director al cursurilor de vară. Cursul inaugural va fi susținut de conf. univ. dr. Ionuț Nistor, pe tema „Iași – capitală de război (1916 – 1918)”, acesta fiind urmat de un concert de muzică tradițională românească interpretat de Ansamblul Floralia de la Universitatea de Arte „George Enescu”.

Cursurile de limbă română vor fi organizate pe trei niveluri – începător, intermediar și avansat, cursanții fiind împărțiți pe baza unui test de evaluare. În a doua jumătate a zilelor de curs, participanții vor putea aprofunda teme specifice care țin de societatea românească alături de profesori ai Universității. Prelegerile vor aborda domenii precum economia, peisajul media, literatura, cultul creștin-ortodox și turismul. Printre activitățile suplimentare se numără turul orașului, vizită la Biblioteca Centrală Universitară, un tur ghidat al muzeelor din Iași, dar și o excursie în zona Moldovei.

Cei 28 de participanți provin din 13 țări –  Italia, Polonia și Coreea de Sud (câte 4 participanți din fiecare țară), Belgia, Portugalia, Slovacia, Cehia, Rusia, Turcia, Republica Moldova, Bulgaria, Slovenia și Grecia. Majoritatea cursanților s-au declarat a fi începători în cunoașterea limbii române.