Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași a câștigat patru finanțări prin Fondul de Dezvoltare Instituțională ce vor permite universității să ofere mai multe oportunități de carieră studenților săi, să crească gradul de incluziune al persoanelor provenind din zone defavorizate, să atragă studenți din afara granițelor și să gestioneze mai bine situațiile studențești. Trei dintre cele patru proiecte aprobate pentru finanțare au întrunit punctajul maxim la nivel național. Suma totală atrasă în bugetul universității este de 549.000 de lei.

Prin intermediul fondurile câștigate în competiția națională de proiecte, Universitatea va acționa pe patru axe principale: îmbunătățirea angajabilității studenților, incluziune socială, internaționalizare și gestionarea școlarității. „Finanțările obținute în această competiție ne vor permite să acordăm o atenție sporită mai multor aspecte ale vieții studențești. Principalii beneficiari vor fi cei care au ales sau vor să aleagă universitatea noastră, lucru care confirmă încă o dată străduința noastră de a pune studentul în centrul preocupărilor instituției”, a declarat prof.univ.dr. Mihaela Onofrei, ordonator de credite.

Prin proiectul „ACCES”, dedicat angajabilității, Universitatea va urmări să înțeleagă mai bine așteptările studenților și mediului de afaceri legat de angajare, pentru a identifica decalajul dintre ceea ce știu, ce știu să facă și ce se așeaptă facă absolvenții universității, față de ceea ce au nevoie cu adevărat companiile. Pentru a atenua această disparitate, studenților li se va oferi posibilitatea să participa la cursuri de formare pe acele abilități „soft skills” cerute de piața muncii. În plus, în fiecare facultate, va fi organizat un eveniment de carieră, astfel încât studenții să poată comunica direct cu cei care îi vor angaja după terminarea facultății. Unul dintre obiectivele principale a proiectului este construirea unui site dedicat studenților UAIC, unde vor fi centralizate ofertele de internship dedicate lor.

Un alt proiect care va fi finațat prin FDI este „Asigurarea transparenţei în gestiunea studenţilor şi implementarea Registrului Matricol Unic al Universităţilor din România în cadrul Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi”. Registrul Matricol Unic (RMU) este un sistem informațional dedicat învăţământului superior din România care asigură gestiunea integrată a datelor privind studenții universităților de stat și particulare din România, pentru toți anii universitari și pentru toate ciclurile de studii. Proiectul derulat de UAIC va viza compatibilizarea soluțiilor informatice existente pentru gestiunea datelor studenților, dar și „comunicarea” între acestea. De asemenea, va fi îmbunătățit nivelul de pregătire al personalului implicat în prelucrarea datelor, prin familiarizarea acestuia cu cerințele și procedurile necesare.

Pe domeniul internaționalizării, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” va primi fonduri pentru proiectul „VINCIT” – Dezvoltarea internaționalizării prin cercetare și parteneriate strategice. Obiectivele proiectului sunt cresterea numărului de studenți internaționali, creșterea vizibilității internaționale a UAIC, facilitarea participării doctoranzilor, cadrelor didactice și cercetătorilor UAIC la conferințe științifice internaționale și implicarea activă a Universității în activitățile Grupului Coimbra, una dintre cele mai prestigioase asociații universitare la nivel european.

Cel de-al patrulea proiect finanțat va fi „PACT pentru incluziune: Peers, Administrativi, Consilieri, Tutori” împreună pentru creșterea echității sociale, un proiect care își propune să promoveze accesul egal la educație. Proiectul se va adresa în special elevilor proveniți din medii defavorizate (mediul rural și orașe mici), pe care își propune să îi încurajeze să se orienteze spre învățământul superior și cărora le va oferi servicii speciale de consiliere educațională și personală. În cadrul proiectului, vor fi cooptați actuali studenți ai Universității, proveniți din mediul rural, pentru a le împărtăși elevilor din experiența lor, a le oferi informații și sprijin emoțional.

Proiectele urmează a fi implementate până la finalul anului 2017.