Afis DeletantDennis Deletant, profesor la University College Londra, va primi, la propunerea Facultăţii de Istorie, cea mai înaltă distincţie oferită de Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”: cea de Doctor Honoris Causa. Ceremonia de acordare a titlului va avea loc marţi, 28 mai, la ora 12.00, în Aula Magna „Mihai Eminescu”.

Profesorul Dennis Deletant se bucură de o largă şi consolidată notorietate în spaţiul academic românesc şi european, clădită, în primul rând, pe un domeniu de studiu destul de vitregit în Occidentul Europei – studiile româneşti.

„Meritele istoricului Dennis Deletant privitoare la istoria românilor sunt excepţionale”, se precizează în Laudatio. „El a avut un rol de pionierat, fiind un deschizător de drumuri istoriografice, mai ales în anii ’90. Atunci când istoricii români evitau subiectul comunismului românesc, retranşându-se în apologia lui Ion Antonescu sau în redescoperirea şi fetişizarea societăţii interbelice, Dennis Deletant a deschis o discuţie profesionistă, de o înaltă ţinută ştiinţifică, asupra ceea ce a însemnat totalitarismul comunist la noi. Apoi, în contextul propriilor cercetări, s-a aplecat şi asupra altor subiecte din istoria secolului XX, atât asupra lui Ion Antonescu, cât şi, indirect, asupra perioadei interbelice, lărgind astfel sfera de cuprindere a istoriografiei româneşti. Cercetătorul Dennis Deletant, în ipostaza de istoric al culturii româneşti vechi sau în ipostaza de istoric al secolului XX, şi-a elaborat întreaga operă printr-o cercetare sistematică de arhivă şi printr-o uriaşă capacitate de sinteză, integrând critic în propriile cercetări istoriografia subiectelor studiate. Scriindu-şi marea majoritate a lucrărilor în limba engleză şi beneficiind de distanţa faţă de România şi de distanţarea critică faţă de subiectele studiate, istoricul Dennis Deletant a reuşit să fie un istoric credibil şi un promotor sensibil al istoriei româneşti în spaţiul istoriografic occidental. ” Profesorul Deletant şi-a desfăşurat cercetările pe două mari direcţii:

  • Represiune şi dizidenţă în România comunistă, cu cele două perioade ale sale: timpul lui Gheorghe Gheorghiu-Dej şi cel al lui Nicolae Ceauşescu.
  • România în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, cu analiza modului în care Antonescu şi-a construit o relaţie de „alianţă inegală” cu Hitler; această direcţie de cercetare face parte dintr-un proiect academic mai mare, privitor la agenţii de informaţii britanici în Sud-Estul Europei în perioada 1939-1944.

Până acum, activitatea profesorului Dennis Deletant a fost recompensată atât în Marea Britanie, cât şi în România: ofiţer al Ordinului Imperiului Britanic în 1995, pentru serviciile aduse relaţiilor româno-britanice, Ordinul pentre merit, în grad de comandor, acordat în 2000 de preşedintele Emil Constantinescu, pentru servicii aduse democraţiei româneşti, precum şi doctor honoris causa al Universităţilor din Sibiu (1996), Cluj-Napoca (2001) şi Târgu Mureş (2010).

La Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”, comisia de acordare a titlului DHC este alcătuită din:

Preşedinte:

  • Profesor univ. dr. Vasile Işan, Rectorul Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi;

Membri:

  • Profesor univ. dr. Constantin Rusu, preşedintele Senatului;
  • Profesor univ. dr. Alexandru Zub, Membru al Academiei Române;
  • Profesor univ. dr. I. A. Pop, Rector al Universităţii „Babeş-Bolyai”, Cluj-Napoca, Membru al Academiei Române;
  • Profesor univ. dr. Mihai Retegan, Universitatea din Bucureşti;
  • Profesor univ. dr. Gheorghe Iacob, Prorector al Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi;
  • Profesor univ. dr. Petronel Zahariuc, Facultatea de Istorie, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi.