erasmus_plus

Studenții interesați de o mobilitate de studiu în străinătate în următorul an universitar, sunt așteptați, joi, de la ora 14.00, în Aula Magna “Mihai Eminescu”, unde se va desfășura prima întâlnire informativă despre Programul Erasmus+. Selecția viitorilor bursieri se va desfăşura la Universitatea “Alexandru Ioan Cuza” până la mijlocul lunii aprilie, perioadele de înscriere pentru fiecare facultate fiind disponibile la aviziere.

Prin programul Erasmus+, studenții UAIC pot studia în peste 30 de ţări în anul universitar 2014-205. Cuantumul unei burse diferă în funcție de universitatea unde se dorește mobilitatea de studiu, iar studenții beneficiari de bursă socială vor primi un grant lunar suplimentar de 200 de Euro, pe baza documentelor depuse în  dosarul de candidatură. Sumele diferă astfel:

  • 500 de Euro/lună pentru Austria, Danemarca, Finlanda, Franţa, Irlanda, Italia, Lichtenstein, Norvegia, Suedia, Marea Britanie, Belgia, Croaţia, Republica Cehă, Cipru, Germania, Grecia, Islanda, Luxemburg, Olanda, Portugalia, Slovenia, Spania, Turcia;
  • 450de Euro/lună pentru Bulgaria, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Malta, Polonia, Slovacia, Macedonia.

Durata unei mobilități de studiu este  de un semestru. Pentru a participa la selecție, studenţii trebuie să fie înmatriculaţi la zi la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”, cetățeni români ori ai altor state participante la Programul Erasmus+. La selecția în curs se pot înscrie studenții din anii I şi II licență (studenţii din anul III licenţă sunt eligibili doar în cazul în care sunt înmatriculaţi la programe de studii cu o durată de 4 ani), anul I master şi anii I şi II doctorat; studenții și doctoranzii în ani terminali nu sunt eligibili, întrucât mobilitatea va avea loc în anul academic următor.

Pentru a beneficia de o mobilitate de studiu Erasmus+, studenții nu trebuie să aibă restanțe până în ultima sesiune inclusiv, media de studii de până la momentul selecției pentru studenții din anul I trebuie să fie de minim 8, să ateste cunoașterea limbii de studiu din universitatea unde urmează să studieze printr-un certificat ori prin foaia matricolă din liceu și să obțină nimin nota 7 la interviul susținut în cadrul selecției desfășurate la facultate.

Printre documentele necesare dosarului de candidatură se află:

  • Curriculum Vitae
  • Scrisoarea de motivație (1 pagină)
  • atestatul de limbă / foaia matricolă din liceu
  • declaraţie-tip care atestă faptul că nu a mai beneficiat de o mobilitate Erasmus de studiu
  • studenţii la nivel master sau doctorat vor include şi situaţia şcolară de la nivelul/nivelele de studiu deja promovat/e (foaia matricolă şi diploma obţinută la nivel licenţă şi master, după caz)
  • în cazul studenţilor beneficiari de bursă socială, un document eliberat de facultate care să ateste acest lucru;
  • Extrasul din foaia matricolă pentru nivelul de studiu la care este înmatriculat candidatul la momentul selecţiei nu va fi solicitat de către candidaţi, ci va fi eliberat de secretariatul facultăţii (numai cu semnătura facultăţii) şi anexat la dosar de către  coordonatorul Erasmus.

La dosarul de candidatură se vor mai adăuga documente suplimentare și facultative, menționate în anunțurile de la avizierele facultăților unde va fi afișat și calendarul selecției ce diferă de la o facultate la alta.

Programul Erasmus+ se adresează și foştilor beneficiari ai unui stagiu de studiu în generaţiile anterioare de programe Socrates şi LLP-Erasmus, numai dacă îndeplinesc criteriile cerute şi cu condiţia ca durata totală a stagiilor (Socrates/LLP-Erasmus şi Erasmus+) să nu depăşească 12 luni/ciclu de studii. De asemenea, un student poate beneficia de stagii de studiu şi de practică la fiecare nivel de studiu (licenţă, master, doctorat), însumând  maxim 12 luni de stagiu (studiu + practică) per nivel.