mugur is doctor h cauza

Vezi toată galeria foto

Guvernatorul Băncii Naţionale a combătut „crizologia” la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”, într-o conferinţă susţinută cu ocazia decernării titlului de Doctor Honoris Causa, cea mai înaltă distincţie academică.

În Aula Magna a UAIC, Academicianul Mugur Isărescu a susţinut o prelegere despre motivele, efectele şi comunicarea inflamată pe tema „crizei”, prezentând şi modalităţile de atenuare a impactului crizei economice internaţionale asupra României. „Nu ne propunem să oprim criza la graniţă, ci doar să atenuam pantele acesteia”, a subliniat academicianul Mugur Isărescu, vorbind despre criza resimţită în ultimul an ca o influenţă inevitabilă şi naturală a ciclurilor economice.

Guvernatorul BNR a atras atenţia asupra abordării supra-inflamate a subiectului în discursul public, dar în special în discursul politic, invocând o „concurenţă neloială cu comunicarea mediatică de tip catastrofă.” În ceea ce priveşte soluţiile, „nu este nevoie să descoperim America”, a precizat domnia sa, „ci este suficient să ne uităm la alte ţări, să venim cu soluţii şi politici care au fost deja aplicate, iar soluţiile le găsim în lucrările de specialitate şi în bunul-simţ economic. Restul este zgomot.” Click pentru a citi întreaga disertaţie susţinută de Domnul Academician Mugur Isărescu.

Senatul Universităţii „Alexandru Ioan Cuza”, la propunerea Facultăţii de Economie şi Administrarea Afacerilor, a conferit astăzi titlul de Doctor Honoris Causa academicianului Mugur Isărescu, „ca semn al recunoaşterii meritelor deosebite în dezvoltarea culturii economice româneşti, pentru succesele remarcabile în domeniul politicii monetare şi al progresului sistemului bancar, pentru eforturile, demersurile şi contribuţiile sale la extinderea şi aplicarea teoriei economice şi pentru susţinerea culturii înalte şi a bunelor relaţii cu mediul academic din România”.

„Domnul Academician Mugur ISĂRESCU îngemănează cât se poate de armonios cercetarea şi reflecţia asupra fenomenelor economice cu decizia şi acţiunea în domeniul monetar – bancar”, se preciza în Laudatio, căruia i-a dat citire prof.univ.dr. Vasile Işan, rectorul Universităţii „Alexandru Ioan Cuza”. La sfârşit, rectorul UAIC i-a mulţumit guvernatorului BNR pentru că „ne-a oferit toate premisele să evităm crizologia”. (click pentru a citi tot Laudatio)

Guvernatorul BNR va fi prezent şi la lansarea cărţii „Istoria BNR în date” – vol. II, ce va avea loc în Sala Senatului a Universităţii „Alexandru Ioan Cuza”, cu începere de la ora 16.30.

Despre acad. Mugur Isarescu

Mugur Isărescu s-a născut la data de 1 august 1949 în oraşul Drăgăşani (judeţul Vâlcea). A absolvit în anul 1971 cursurile Facultăţii de Comerţ Exterior din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucureşti. Din septembrie 1990 a fost Guvernatorul Băncii Naţionale a României. La data de 16 decembrie 1999 a devenit Prim-ministru al României. Guvernul pe care l-a condus a elaborat strategia economică de aderare la Uniunea Europeană.

În anul 2001 a fost ales ca membru corespondent al Academiei Române, devenind în anul 2006 membru titular al acestui prestigios for ştiinţific al României. În prezent este şi preşedintele Secţiei de Economie, Sociologie şi Ştiinţe Juridice a Academiei Române.

Mugur Isărescu a primit titlul de Doctor Honoris Causa al Universităţii din Craiova (octombrie 2003), al Universităţii din Piteşti (decembrie 2006), al Universităţii „George Bacovia” din Bacău (august 2007) si al Universităţii „Babeş-Bolyai” din Cluj Napoca (26 februarie 2009) . Din iunie 2007 este cetăţean de onoare al municipiului Sibiu.

La data de 2 februarie 2007, preşedintele României, Traian Băsescu, i-a conferit Ordinul „Meritul Industrial şi Comercial” în grad de Mare Ofiţer, pentru „cea mai spectaculoasă perioadă de creştere de după de cel de-al Doilea Război Mondial”, cu această ocazie fiind decorat întregul Consiliu de Administraţie al BNR.