Serviciu oferit de Departamentul MEDIA ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌
Citiți cele mai importante titluri din domeniul educației din presa locală și națională
Nu puteți citi acest email? Încercați versiunea web sau dezabonare
 
27/04/2024
Revista presei, 3 martie 2016

 
 
  banner revista presei

Angajările ilegale de la UMF: răspunsul Ministerului Educaţiei îngroapă orice dubiu de legalitate

 Oficialii UMF au susţinut şi ieri că acceptarea la concursuri pentru posturi de asistenţi titulari a celor fără doctorat ar fi perfect legală n reacţiile noastre oficiale confirmă că situaţia este nu numai ilegală, dar şi unică. Mai mult, experţii ARACIS spun că nu au întâlnit aşa ceva nici măcar la privaţi.

„Ziarul de Iaşi“ a purtat o nouă corespondenţă cu Ministerul Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice cu privire la situaţia angajărilor pe posturi didactice organizate de către Universitatea de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa“.

În cererea respectivă am prezentat integral situaţia aşa cum susţin reprezentanţii UMF că este legală: permiterea doctoranzilor să  candideze pe o serie de posturi publicate în Monitorul Oficial şi care au perioadă nedeterminată, apoi angajarea lor pe perioadă determinată până îşi finalizează studiile, şi ulterior intrarea lor pe postul de titular fără a mai susţine un nou concurs. Răspunsul MENCŞ a scos în evidenţă, fără echivoc, faptul că respectivele concursuri nu sunt în concordanţă cu Legea Educaţiei Naţionale.

„Postul de asistent pe perioadă determinată poate fi ocupat pentru o perioadă de maximum trei ani, adică cea egală cu durata studiilor doctorale. După obţinerea titlului de doctor, trecerea pe asistent titular nu se poate face decât în urma promovării unui nou concurs“, a declarat pentru „Ziarul de Iaşi“ Mirabela Amarandei, purtător de cuvânt al MENCŞ. În timp ce, la UMF, postul pe perioadă nedeterminată se transformă într-unul pe perioadă determinată dacă un doctorand câştigă concursul, iar apoi acesta trece titular pe post fără a susţine un nou concurs, după cum a specificat pentru „Ziarul de Iaşi“ în articolul publicat ieri fostul preşedinte al Senatului, prof.dr. Gabriel Dimofte.

Nicio universitate din ţară face în acest mod angajările

În continuare, UMF Iaşi a invocat faptul că nu este singura instituţie de învăţământ superior medical din ţară aflată în această situaţie. Prin urmare, „Ziarul de Iaşi“ a luat legătura cu reprezentanţi ai Universităţii de Medicină şi Farmacie „Carol Davila“ din Bucureşti, care au precizat că toate concursurile din universitate „se desfăşoară după prevederile Legii Educaţiei Naţionale. Nu, doctoranzii nu au dreptul să candideze pentru posturi pe perioadă nedeterminată, ei sunt angajaţi pe perioadă determinată, iar când îşi finalizează studiile, ei dau iarăşi concurs pentru a fi angajaţi pe perioadă nedeterminată“, după cum au transmis reprezentanţii Biroului Persoanl de la UMF „Carol Davila“.

Aceeaşi situaţie am regăsit-o şi la Universitatea de Medicină şi Farmacie Târgu Mureş, ai cărei reprezentanţi ne-au precizat că angajările se fac, pentru doctoranzi, doar pe perioadă determinată. „La noi nu se pot înscrie la posturi pe perioadă nedeterminată, Legea Educaţiei spune clar: trebuie să aibă titlul de doctor. Există asistenţi pe perioadă determinată şi, după ce îşi iau titlul de doctor, nu trec automat titular, nici vorbă, bineînţeles că dau din nou concurs“, a precizat secretara-şef a UMF Târgu Mureş.

Avem o solicitare în lucru cu privire la acelaşi fapt şi la UMF „Iuliu Haţieganu“ din Cluj-Napoca, ce nu a fost încă soluţionată. Mai mult, pentru o informare completă, „Ziarul de Iaşi“ a consultat o serie de experţi ARACIS care fac evaluări instituţionale cu precădere în zona de personal a universităţilor pe care le evalueză, şi care ne-au precizat că nu au mai întâlnit astfel de situaţii nici măcar la universităţile private, sau la cele clasate în ultima categorie a clasificării organizate de Ministerul Educaţiei în 2011.

Publicație Ziarul de Iași și Ziarul de Iași

Studenti ieşeni in vizita la Banca Nationala a Romaniei

 1 martie a marcat demararea unei noi etape a proiectului BNR- Zilele porţilor deschise pentru studenţii economişti.

Parteneriatul iniţiat în anul 2009 între Banca Naţională a României şi Universitatea Al. I. Cuza din Iaşi, îşi propune an de an îmbunătăţirea nivelului de cunoaştere şi înţelegere, în mediul universitar, a activităţii băncii centrale, a rolului, funcţiilor şi implicaţiilor deciziilor acesteia în economia românească, contribuind astfel la crearea şi consolidarea canalelor de comunicare necesare asigurării unei educaţii financiare adecvate la nivelul publicului larg.

Dorinţa şi interesul studenţilor ieşeni de a se implica cu pasiune şi în acest proiectul este o ilustrare a preocupărilor lor de a se forma ca specialişti de excepţie în domeniul financiar-bancar.

Cei peste 80 de studenţi participanţi au avut ocazia de a asista la o serie de prelegeri interactive susţinute de specialişti din Banca Natională a României, Sucursala Iaşi şi de profesori din cadrul Facultăţii de Economie şi Administrarea Afacerilor. Temele si si discutiile cu studentii au abordat atât aspecte din istoria băncilor centrale europene, istoria BNR dar şi probleme de actualitate, legate de stabilitatea sistemului bancar şi chiar mult controversata “lege a dării în plată”.

Publicație Ziarul de Iași

Profesor dr. Ioana Grigoraș, noul președinte al senatului UMF Gr. T. Popa Iași

 Prof. dr. Ioana Grigoraș a fost aleasă președinte al Senatului Universității de Medicină și Farmacie Gr. T. Popa Iași.

Aceasta a fost aleasă în urma ședinței de astăzi Senatului Universității și va ocupa această funcție pentru următorii patru ani.

Publicație Ziarul de Iași

Pachetul legislativ care reglementează doctoratul şi plagiatul a fost aprobat. Ce prevede noul cadru legislativ

 Pachetul legislativ privind clarificarea cadrului normativ în ceea ce priveşte doctoratele a fost aprobat, a anunţat ministrul Educaţiei, Adrian Curaj, care a spus că de la sesizarea unui prezumtiv plagiat şi până la retragerea titlului în cazul constatării acestuia vor trece maximum 60 de zile.Ministrul Educaţiei a făcut anunţul miercuri, la finalul şedinţei Executivului, precizând că, în opinia sa, pachetul legislativ va rezolva problema "pe termen scurt".

"A fost o ordonanţă de urgenţă pentru legea eticii. Astăzi avem o hotărâre de guvern privind Codul studiilor doctorale şi o ordonanţă de urgenţă care modifică minimal Legea educaţiei naţionale", a spus Curaj.

În urma discuţiilor din Guvern s-a decis amânarea acordării dreptului universităţilor să emită sau să retragă titlul de doctor până după ce şcolile doctorale vor fi evaluate internaţional."În intervalul următor, ministrul va continua să acorde titlurile, ceea ce eu cred că nu este bine, iar universităţile, unele dintre ele, vor continua să nu aibă responsabilitate, să nu fie responsabilizate. Pe de altă parte, nu toate universităţile ar fi putut să-şi exercite autonomia în mod potrivit", a spus ministrul.

Adrian Curaj a spus că în urma modificărilor aduse cadrului legislativ se vor înregistra multe cereri de analizare a unor lucrări suspectate de plagiat.

"Procedura privind retragerea titlului de doctor a fost clarificată şi scurtată la maximum şi sper din suflet, CNATDCU-ul (Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare-n.r.) să facă faţă ritmului, bănuim noi destul de mare, de lucrări care vor veni spre analiză. Voi da ca responsabilitate principală unui secretar de stat să se ocupe zi de zi, oră de oră de acest subiect", a spus ministrul, potrivit Mediafax.

Autorul lucrării de doctorat care este considerat a fi plagiat are la dispoziţie o cale de apel care poate dura de maximum 10 zile.

Totodată, universitatea care a emis titlul de doctor va fi înştiinţată de CNATDCU de plagiat, iar ea poate formula în scris un punct de vedere în 30 de zile.

Analizarea unei lucrări de doctorat privind plagiatul o poate face orice persoană, iar procesul de analizare poate dura 45 de zile.

În final, CNATDCU îi va propune ministrului Educaţiei retragerea titlului de doctor persoanei în cauză.

"Nu mă aştept să dureze mai mult de 60 de zile, maxim-maximorum, dacă ciclurile se întind la maxim. Poate fi optimizat. (...) E pus acolo explicit, sunt termene foarte compacte, am discutat foarte mult cu colegii mei tocmai pentru a face ca procesul să fie consistent, CNATDCU-ul să nu fie pus în situaţia să nu poată să dea răspuns în situaţia-mă rog, sper să nu fie foarte tristă - în care vor primi odată foarte multe solicitări", a spus Curaj.

Publicație Ziarul de Iași și Evenimentul Zilei

 

 
//
 

Important:

  • Revista presei conţine fragmente preluate, fără nici o modificare, din articolele despre învăţământul superior ce apar în presa locală, regională şi naţională.
  • Revista presei este o reflectare imparţială a presei educaţionale, cu misiunea clară de a prezenta noutăţile şi ştirile cu adevarat importante pentru mediul academic.
  • Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" atrage atenţia că nu îşi asumă responsabilitatea pentru corectitudinea informaţiilor apărute în presă, redate pe această pagina exact în forma în care au aparut în publicaţiile respective.
  • Responsabilitatea juridică pentru conţinutul articolelor aparţine în totalitate autorilor acestora (sursei).

Serviciul de monitorizare a presei

Realizator: Dr. Bogdan Baghiu
Contact: promovare@uaic.ro

 
Ați primit acest email deoarece v-ați abonat la newsletterul Universității Alexandru Ioan Cuza din Iași cu adresa . Dacă doriți să nu mai primiți aceste mesaje, vă puteți dezabona: dezabonare
© 2024 Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Toate drepturile rezervate