Serviciu oferit de Departamentul MEDIA ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌
Citiți cele mai importante titluri din domeniul educației din presa locală și națională
Nu puteți citi acest email? Încercați versiunea web sau dezabonare
 
26/04/2024
Revista presei, 8 martie 2016

 
 
  banner revista presei

A fost prezentată echipa cu care chirurgul Scripcariu vrea să vindece UMF

 Noua echipă de prorectori a fost dezvăluită opiniei publice după şedinţa Senatului instituţiei.Prof. dr. Viorel Scripcariu, rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa“ din Iaşi, şi-a prezentat într-o conferinţă de presă organizată ieri la UMF Iaşi echipa de prorectori alături de care va conduce instituţia de învăţământ superior ieşean în următorii patru ani de zile.  

Înaintea organizării conferinţei de presă, care, conform spuselor rectorului, va deveni un obicei al comunicării informaţiilor dinspre universitate către publicul din exterior, acesta a participat la şedinţa Senatului UMF, unde a prezentat aceeaşi echipă.

„Mi-am dorit foarte mult ca această echipă de prorectori să fie judecată de către dumneavoastră pe viitor pe baza a ceea ce vor face în universitate, şi nu pe baza unor interpretări legate de alte aspecte care aparţin de mediul extra-academic. Fiecare prorector nu va activa strict numai pe domeniul lui, ci sunt şi domenii care se întrepătrund, cum este cercetarea ştiinţifică cu relaţiile internaţionale“, a declarat prof.dr. Viorel Scripcariu.

Structura integrală a prorectorilor şi a prorectoratelor a fost votată în unanimitate de către senatori, votul fiind considerat însă unul simbolic şi, respectiv, de încredere, pentru că, conform Legii Educaţiei Naţionale, un vot negativ nu ar fi oprit numirea prorectorilor în funcţie.

Astfel, în mandatul 2016-2020, printre prorectorii UMF se numără şi prof.dr. Doina Azoicăi,prorectorul care coordonează activitatea de strategie instituţională, evaluare academică şi relaţii cu organizaţiile studenţeşti, sindicale, ONG-uri şi comunitatea locală (practic al doilea om, după rector, în universitate pe linie executivă), iar conf.dr. Mihai Danciu va fi prorector care coordonează activitatea de studii universitare, ciclul de studii învăţământ fundamental (care tratează primii trei ani ai formării studenţilor la licenţă).

Prof.dr. Carmen Vulpoi, prorector responsabil cu coordonarea activităţii de studii universitare - ciclul de studii învăţământ clinic şi master, se va ocupa de anii IV-VI, în timp ce prof.dr. Luminiţa Smaranda Iancu va fi prorector responsabil cu activitatea de studii postuniversitare şi formare profesională continuă, prorectorat care va acoperi toate problemele legate de rezidenţi.

Echipa de şase prorectori este completată de prof.dr. Monica Hăncianu, care va coordona activitatea de relaţii internaţionale şi parteneriate academice, în timp ce prof.dr. Adrian Covic se va ocupa de activitatea de cercetare ştiinţifică.

Două nume surpriză

În prima sa conferinţă organizată în calitate de rector numit al UMF Iaşi, prof.dr. Viorel Scripcariu a vorbit în repetate rânduri despre identificarea unei soluţii pentru o comunicare mai bună cu presa, iar în ceea ce priveşte prorectorii numiţi a declarat, de mai multe ori, că îşi va asuma întreaga responsabilitate pentru echipa aleasă.

Au existat şi nume-surpriză în actuala echipă, primul dintre el fiind al prof.dr. Luminiţa Smaranda Iancu, contracandidat la funcţia de rector, mai ales în contextul în care actualul rector a declarat, după alegeri, că nu va coopta în echipa de conducere pe niciunul dintre contracandidaţii săi. „Faţă de care (n.red. prof.dr. Luminiţa Smaranda Iancu) nu am niciun resentiment şi care este un bun organizator. Această direcţie (n.red. - studii postuniversitare şi formare profesională continuă) este una foarte grea, pentru că avem un număr mare de rezidenţi pe toate specialităţile, iar centrul universitar Iaşi este foarte bine văzut din punct de vedere al activităţii cu medicii rezidenţi, nu numai la nivel naţional, ci şi internaţional“, a declarat prof.dr. Viorel Scripcariu.

Alt nume care a surprins, într-o oarecare măsură, este cel al lui Adrian Covic, care are probleme serioase cu Agenţia Naţională de Integritate. Nefrologul este unul dintre cei mai reputaţi cercetători ce activează la UMF Iaşi, lucru subliniat şi de rector. „Trebuie să recunoaştem cu toţii, este unul dintre cercetătorii din universitate cu activitate extrem de intensă şi că are o activitate publicistică în domeniul medical foarte remarcabilă“, a precizat rectorul. Echipa îşi va prelua în perioada următoare integral atribuţiile.

Publicație: Ziarul de Iași

Noul rector al UPA din Iaşi, ales prin concurs public

Universitatea „Petre Andrei“ din Iaşi şi-a desemnat rectorul în persoana prof.dr. Sorin Bocancea. Aceasta a fost singura instituţie de învăţământ superior din centrul academic Iaşi care şi-a desemnat rectorul prin concurs public, iar în cursul zilei de ieri prof.dr. Sorin Bocancea a fost desemnat de către comisia din care au făcut parte şi prof.dr. Mircea Dumitru, rectorul Universităţii Bucureşti, şi prof.dr. Tudorel Toader, rectorul Universităţii „Alexandru Ioan Cuza“ din Iaşi. 

„Dosarele celor doi candidaţi au fost evaluate de către comisie, s-a dezbătut aproximativ două ore, au fost întrebaţi despre programul managerial şi au fost notaţi în secret. În unanimitate, toţi cei 12 membri ai comisiei l-au desemnat pe prof.dr. Sorin Bocancea ca viitor rector, după o serie de proceduri scrupulos respectate“, a declarat prof.dr. Doru Tompea, fost rector al UPA din Iaşi.

Astăzi, dosarul noului rector va fi validat de către Senat şi trimis la Ministerul Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice pentru emiterea ordinului de numire. „Ar fi o experienţă pe care nu am vrut să o las fără urmări. Lucrez în administraţia acestei instituţii din 2004 şi pur şi simplu am fost în nucleul dur al managementului ei şi am considerat că pot să fac treaba asta. Ştiu tot cu ce se mănâncă managementul unei instituţii“, a declarat Sorin Bocancea.

El a mai specificat şi faptul că a pregătit deja o serie de propuneri pe care doreşte să le trimită la MENCŞ, în calitate de rector al UPA din Iaşi, pentru eliminarea unor acte normative considerate a fi discriminatorii faţă de învăţământ superior privat. „Dacă o universitate privată are o datorie de un leu la Fisc, nu poate să fie eligibilă ca să acceseze proiecte europene, or la instituţiile de stat sunt datorii de milioane, şi nu se pune problema. Mai mult, suntem, alături de Grecia, Bulgaria şi Marea Britanie, singurele state din Uniunea Europeană în care învăţământul privat nu este subvenţionat. Trebuie ca România să intre în clubul majoritar al Uniunii şi să nu rămână într-o minoritate jenantă. Sunt măsuri restrictive care ne afectează pe o piaţă care este deja slăbită“,a adăugat Sorin Bocancea.

Cel de-al doilea candidat pentru şefia UPA a fost conf.dr. Teodora Liliana Prelipcean, fostă şefă la Departamentul de Ştiinţie Socio-Umane de la universitatea privată.

Publicație: Ziarul de Iași

 

 
//
 

Important:

  • Revista presei conţine fragmente preluate, fără nici o modificare, din articolele despre învăţământul superior ce apar în presa locală, regională şi naţională.
  • Revista presei este o reflectare imparţială a presei educaţionale, cu misiunea clară de a prezenta noutăţile şi ştirile cu adevarat importante pentru mediul academic.
  • Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" atrage atenţia că nu îşi asumă responsabilitatea pentru corectitudinea informaţiilor apărute în presă, redate pe această pagina exact în forma în care au aparut în publicaţiile respective.
  • Responsabilitatea juridică pentru conţinutul articolelor aparţine în totalitate autorilor acestora (sursei).

Serviciul de monitorizare a presei

Realizator: Dr. Bogdan Baghiu
Contact: promovare@uaic.ro

 
Ați primit acest email deoarece v-ați abonat la newsletterul Universității Alexandru Ioan Cuza din Iași cu adresa . Dacă doriți să nu mai primiți aceste mesaje, vă puteți dezabona: dezabonare
© 2024 Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Toate drepturile rezervate