Serviciu oferit de Departamentul MEDIA ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌
Citiți cele mai importante titluri din domeniul educației din presa locală și națională
Nu puteți citi acest email? Încercați versiunea web sau dezabonare
 
10/05/2024
Revista presei, 29 martie 2016

 
 
  banner revista presei

250 de evenimente cu ocazia deschiderii porţilor Universităţii "Cuza" către elevi

 Universitatea „Alexandru Ioan Cuza“ din Iaşi a pregătit peste 250 de activităţi pe care să le desfăşoare în perioada „Săptămânii Porţilor Deschise“, înscrierile pentru acestea fiind deja deschise pe o pagină specială a instituţiei de învăţământ superior.

Astfel, elevii claselor a IX-a până într-a XII-a, părinţii şi profesorii aceştia vor putea, timp de patru zile, între 18 şi 21 aprilie, să participe la conferinţe, cursuri demonstrative, workshopuri şi prezentări de laboratoare şi experimente adaptate vârstei şi înţelegerii publicului vizat, organizate de către toate cele 15 facultăţi ale UAIC.

„Printre cele mai interesante activităţi se numără şi participarea la experimente care au în vedere producerea fulgerelor în laboratoare, atingerea plasmei cu degetul sau radioactivitatea mediului, analiza chimică a vinului, realizarea hărţilor digitale, reconstituiri istorice ale luptelor dacice sau ateliere practice de prelucrare a pietrei şi osului“, au precizat reprezentanţii universităţii. În cele patru zile vor fi organizate mai multe tururi ghidate ale universităţii, în plan fiind vizitarea Aulei Magna „Mihai Eminescu“, librăria-cafenea Tafrali, campusul studenţesc „Titu Maiorescu“ şi turnul cu vedere panoramică asupra Iaşului.

Totodată, va putea fi vizitat cu ghid şi Muzeul Universităţii, unde elevii vor descoperi informaţii despre civilizaţia Cucuteni, dar şi despre istoria UAIC. „Începând de luni, 18 aprilie, şi până pe 21 aprilie, elevii vor participa şi la cursuri deschise pentru a experimenta, cât mai realist, viaţa de student şi atmosfera din amfiteatre. Fiecare facultate va prezenta o prelegere cu tematică generală, de interes pentru publicul larg“, au adăugat reprezentanţii UAIC.

Astfel, se remarcă prelegeri precum „Mărirea şi decăderea lui Nicolae Ceauşescu“, „Introducere în lumea gemelor - pietrelor preţioase şi semipreţioase“, „Elemente de dinamică a sistemului solar“ sau „Iubirea în mesajul biblic“. „Seria de activităţi derulate de universitate urmăreşte informarea elevilor cu privire la mediul academic şi familiarizarea acestora cu studenţia. Astfel, se va organiza Salonul Ofertelor Academice, unde elevii vor putea afla mai multe detalii despre admiterea la 81 de programe de licenţă de la cele 15 facultăţi ale Universităţii“, au adăugat aceştia. Înscrierile pentru acest program se fac pe site-ul universităţii, iar profesorii coordonatori ai grupurilor de elevi vor primi o diplomă de participare la eveniment.

Publicație Ziarul de Iași

 Echipa de decani de la UTI e aproape formată

 Ieri, ultimele nouă facultăţi ale Universităţii Tehnice „Gheorghe Asachi” şi-au ales candidaţii care vor merge să susţină interviul în faţa comisiei formate din rectorul nou ales şi din prorectori. Deşi alegerile erau terminate în mare parte, ieri a fost o zi încărcată la nivelul fiecărei facultăţi şi lucrurile s-au încins la unele facultăţi unde s-au înscris mai mulţi candidaţi

Au fost unele Consilii care s-au prelungit şi în care s-a votat de mai multe ori unii dintre candidaţi, dar cum niciunul dintre cei prezenţi nu a întrunit jumătate din numărul de voturi necesare, au fost alese persoane din sală pe bază de nominalizări pentru a concura, fiindcă legea obligă desemnarea a cel puţin doi candidaţi care să susţină concursul în faţa rectorului. Iar dintre candidaţii care vor merge în etapa următoare, „Ziarul de Iaşi“ a consultat mai multe surse din universitate care ne-au precizat cine vor fi favoriţi în vederea preluării funcţiei de decan. Vă prezentăm, astfel, pe facultăţi, favoriţii.

La Facultatea de Automatică şi Calculatoare, prof.dr. Vasile Ion Manta a fost singurul candidat, şi din sală a fost propusă conf.dr. Gabriela Varvara, decizie ce a fost validată în consiliu. În cazul Facultăţii de Inginerie Chimică şi Protecţia Mediului, ambii candidaţi au trecut de votul consiliului, iar pentru funcţia de decan va fi ales, cel mai probabil, prof.dr. Nicolae Hurduc, iar la Facultatea de Hidrotehnică, Geodezie şi Ingineria Mediului, dintre cei doi candidaţi validaţi de consiliu, cele mai mari şanse le are prof.dr. Florian Stătescu.

O situaţia aparte este la Facultatea de Construcţii şi Instalaţii, unde au fost validaţi conf.dr. Vasilică Ciocan şi prof.dr. Cristian-Claudiu Comisu, decanul urmându-se a se decide în urma interviului din faţa comisiei de concurs. Şi la Facultatea de Arhitectură exista un singur candidat, preferat pentru a deveni decan, conf.dr. Mihai Corneliu Drişcu, însă, pentru a se respecta legea, a fost propus din sală şi şef lucrări Radu Andrei. O şedinţă intensă a fost ieri la Facultatea de Construcţii de Maşini şi Management Industrial, unde dintre cei patru candidaţi a fost validat doar unul singur, prof.dr. Cătălin Gabriel Dumitraş, care are şi cele mai mari şanse, şi încă o persoană din sală, alta decât ceilalţi trei înscrişi, pentru a se prezenta la concursă.

Tot din categoria favoriţilor, La Facultatea de Electronică, Telecomunicaţii şi Tehnologia Informaţiei cele mai mari şanse le va avea prof.dr. Daniela Tărniceriu, la Facultatea de Mecanică conf.dr. Gelu Ianoş, la Facultatea de Textile-Pielărie şi Management Industrial conf.dr. Mariana Ursache, în timp ce la Facultatea de Inginerie Electrică, Energetică şi Informatică Aplicată cei doi candidaţi, prof.dr. Dorin Lucache şi prof.dr. Marinel Temneanu, au fost despărţiţi de doar un vot, iar decanul va fi decis în urma concursului ce urmează zilele următoare.

 Publicație Ziarul de Iași

TARIFE (PROIECT): Reduceri de 50% la transport pentru toţi elevii şi studenţii

 Elevii şi studenţii ar putea beneficia de reduceri la biletele de călătorie începând cu luna aprilie. Două proiecte de hotărâre care prevăd astfel de facilităţi vor fi aprobate de către Consiliul Local în cadrul şedinţei ordinare care va avea loc joi, 31 martie.

Primul proiect face referire la reducerea la jumătate a tichetelor de călătorie, iar al doilea lacreşterea subvenţiei primăriei pentru abonamentul de tip studenţesc. Ambele proiecte au fost lansate în dezbatere publică la începutul acestui an, după ce primarul interimar Mihai Chiricaa avut mai multe întâlniri cu reprezentanţi ai universităţilor, studenţilor şi elevilor.

Ce preţuri vor avea biletele pentru elevi şi studenţi

Executivul primăriei propune reducerea următoarelor tipuri de tichete:

1 călătorie (de la 2 lei la un 1 leu),

2 călătorii (de la 4 lei la 2 lei),

set 10 călătorii (de la 18 lei la 9 lei),

abonament 1 linie 30 zile (de la 73 lei la 36,5 lei),

abonament 2 linii 30 zile (de la 87 lei la 43,5 lei),

abonament toate liniile 30 zile (de la 116 lei la 58 lei),

abonament 1 linie 15 zile (de la 37 lei la 18,5 lei),

abonament 2 linii 15 zile (de la 44 lei la 22 lei),

abonament toate liniile 15 zile (de la 58 lei la 29 lei),

liber 1 zi (de la 8 lei la 4 lei).

Recent, în mediul online, a fost lansată şi o petiţie de către beneficiari în care primăriei îi sunt solicitate astfel de reduceri, petiţia fiind semnată de aproape 1.000 de studenţi şi elevi.

„Municipiul Iaşi doreşte să vină în sprijinul elevilor care freventează cursurile de zi ale şcolilor din sistemul de stat şi particular acreditate şi studenţilor în vârstă de până la 26 de ani, înmatriculaţi la forma de învăţământ cu frecvenţă, în instituţiile de învăţământ superior acreditate, prin acordarea de tarife reduse cu 50%“, se arată în referatul de specialitate al proiectului de hotărâre.

În document se precizează că toate costurile pentru acordarea facilităţilor vor fi suportate de la bugetul local. De menţionat că elevii orfani sau proveniţi din casele de copii, elevii cu cerinţe educaţionale speciale, precum şi cei pentru care s-a stabilit o măsură de protecţie socială beneficiază de gratuitate, conform aceluiaşi proiect de hotărâre. Totodată, de abonamentsubvenţionat în integralitate vor beneficia şi studenţii orfani sau cei proveniţi din casele de copii.

Primăria creşte subvenţia pentru abonamentul studenţesc

Un alt doilea proiect care va fi aprobat joi de către consilierii locali face referire la creşterea subvenţiei municipalităţii pentru abonamentul studenţesc. În acelaşi timp, subvenţia acordată de universităţile partenere va scădea, la fel şi preţul plătit de un student.

În prezent, costul unui abonament studenţesc este de 65 lei, 50% fiind subvenţionat de universitate (31,5 lei), 30% de primărie (19,5 lei) şi 20% de beneficiari (13 lei). Noile reglementări cresc preţul unui abonament la 70 lei, în contextul în care primăria şi instituţia de învăţământ superior vor suporta fiecare câte 30 lei (43% din preţul total), iar studenţii 10 lei (14%).

Acest tip de abonament studenţesc a fost introdus încă din anul 2008, iar numărul total al beneficiarilor va fi în funcţie de fondurile pe care le va putea asigura fiecare universitate în parte pentru a acoperi subvenţia asumată.

Publicație Ziarul de Iași

Studenţii protestează marţi în Capitală pentru că nu mai pot fuma în cămine

Peste 3.000 de studenţi, cazaţi în căminele din Regie, au anunţat că protestează, marţi, în Capitală, pentru că nu mai pot fuma în campusul studenţesc nici măcar în afara clădirilor, aceştia cerând amendamente pe legea antifumat.

Nu mai puţin de  3.000 de studenţi ai Universităţii Politehnice, cazaţi în Regie, vor potesta, marţi, la ora 14.00, pe Splaiul Independenţei, faţă de restricţiile legii antifumat, anunţă Mediafax.

Potrivit sursei citate, protestul va avea loc pe Splaiul Independenţei, la jumătatea drumului dintre staţiile de metrou Petrache Poenaru şi Grozăveşti.

Conform preşedintelui Asociaţiei Studenţilor din Ingineria Sistemelor Biotehnice Bucureşti, Răzvan Florea, pentru că legea interzice fumatul în instituţiile de stat, studenţii nu au voie să fumeze nici măcar în parcul Regiei.

„Au fost persoane care au fost amendate pentru că au fumat în Regie. Noi sperăm să se poată aduce amendamente pe lege, să nu mai fim nevoiţi să ieşim până pe Splai ca să fumăm. Sunt şi alte campusuri studenţeşti din ţară care se confruntă cu aceeleaşi probleme”, a spus  Răzva Florea, preşedintele Asociaţiei Studenţilor din Ingineria Sistemelor Biotehnice Bucureşti.

 Publicație Adevărul

Rectorii universităților clujene sunt cei mai bine plătiți profesori universitari din România. Diferențele dintre un rector și un alt profesor universitar este COLOSALĂ

 Un studiu realizat de Coaliția pentru Universități Curate îi arată pe rectorii universităților din România ca fiind unii dintre cei mai bogați bugetari din România.

Cu salarii care depășesc de două sau de trei ori salariul președintelui României, rectorii universităților din România se situază pe primele locuri într-un clasament al celor mai bine plătiți bugetari români. Pe lângă salariile de la universitățile pe care le conduc, rectorii români mai sunt implicați în tot felul de activități didactice sau

Pe primul loc se află Alexandru Irimie, rectorul Universității de Medicină și Farmacie din Cluj Napoca. Un chirurg oncolog de excepție, Alexandru Irimie se află la al doilea mandat de rector în fruntea Universității de Medicină din Cluj. Salariul profesorului Irimie este de aproximativ 4.500 de euro/lună. În anul 2015, rectorul Irimie a realizat un venit total din activitatea didactică de 277.720 de lei.

Pe al doilea loc în topul salariilor încasate de rectori, este academicianul Ioan Aurel Pop (foto). Acesta a încasat în anul 2015, de la Universitatea Babeș Bolyai, pe care o conduce la al doilea mandat, suma de 206.601 lei. În afară de această sumă, rectorul UBB a mai încasat de la Academia Română, dar și din diferite proiecte gestionate de  UBB, suma de aproape de 145.000 de lei. În total, Ioan Aurel Pop a încasat 351.963 lei, adică 6.500 de euro/lună.

În top cinci, pe poziția trei este rectorul Iulian Gabriel Bârsan de la Universitatea Dunărea de Jos din Galați. Următorul rector din top este profesorul Teodor Frunzeti de la Universitatea Națională de Apărare, urmat de Dan Claudiu Dănișor, rector la Universitatea din Craiova.

Pe locul șase se clasează fostul rector al  al Universităţii de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) din Cluj-Napoca, profesorul Doru Pamfil. Acesta a încasat de la SMAV, suma de 187.338 de lei, dar a câştigat din alte proiecte suma de 213.003 lei. Cu un venit total de 400.341 lei, fostul rector al USAMV Cluj se plasează, de fapt pe primul loc, în topul veniturilor totale încasate de rectori.

 Publicație Evenimentul Zilei

 
//
 

Important:

  • Revista presei conţine fragmente preluate, fără nici o modificare, din articolele despre învăţământul superior ce apar în presa locală, regională şi naţională.
  • Revista presei este o reflectare imparţială a presei educaţionale, cu misiunea clară de a prezenta noutăţile şi ştirile cu adevarat importante pentru mediul academic.
  • Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" atrage atenţia că nu îşi asumă responsabilitatea pentru corectitudinea informaţiilor apărute în presă, redate pe această pagina exact în forma în care au aparut în publicaţiile respective.
  • Responsabilitatea juridică pentru conţinutul articolelor aparţine în totalitate autorilor acestora (sursei).

Serviciul de monitorizare a presei

Realizator: Dr. Bogdan Baghiu
Contact: promovare@uaic.ro

 
Ați primit acest email deoarece v-ați abonat la newsletterul Universității Alexandru Ioan Cuza din Iași cu adresa . Dacă doriți să nu mai primiți aceste mesaje, vă puteți dezabona: dezabonare
© 2024 Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Toate drepturile rezervate