Serviciu oferit de Departamentul MEDIA ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌
Citiți cele mai importante titluri din domeniul educației din presa locală și națională
Nu puteți citi acest email? Încercați versiunea web sau dezabonare
 
26/04/2024
Revista presei, 30 martie 2016

 
 
  banner revista presei

Rectorul UAIC va pune ţara la cale cu preşedintele Republicii Moldova

 Prof.dr. Tudorel Toader, rectorul Universităţii „Alexandru Ioan Cuza“ din Iaşi, va participa joi la o întrevedere privată cu preşedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, în care va aborda atât teme legate de învăţământul superior din România, cât şi probleme de justiţie.

„Este o invitaţie oficială primită din partea preşedintelui Republicii Moldova pentru o discuţie la care va participa şi ambasadorul României la Chişinău, Marius Lăzurcă. Temele nu pot fi decât trei - învăţământ preuniversitar şi universitar, justiţie în general, justiţie constituţională în special şi mecanismele, instituţiile de drept, competenţe, delimitări, partajări, echilibrul dintre puteri, funcţionalitate şi asigurarea standardelor de protecţie a drepturilor şi libertăţilor“, a declarat prof.dr. Tudorel Toader.

Vizita vine şi în contextul în care, după cum „Ziarul de Iaşi“ a anunţat în exclusivitate, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza“ vrea să deschidă o nouă extensie la Bălţi, pentru Facultatea de Drept, la care să se înscrie studenţi din Republica Moldova, la standardele din România, şi unde vor preda profesori de la UAIC. În acest sens, există discuţii cu privire la asigurarea unor parteneriate cu universităţile din regiune pentru funcţionalitatea acestei extensii.

Publicație Ziarul de Iași

 Se liniștesc apele în facultățile ieșene. Au apărut primii decani

 După aproape şase luni în care mediul academic a fost într-o fierbere cu privire la conducerea administrativă pentru viitorii patru ani, lucrurile încep să fie finalizate, majoritatea universităţilor ieşene definitivându-şi structurile de conducere.

Ieri, Senatul Universităţii Tehnice „Gheorghe Asachi“ din Iaşi l-a ales, după cum „Ziarul de Iaşi“ a anunţat în exclusivitate, pe prof.dr. Doru Pănescu, profesor al Facultăţii de Automatică şi Calculatoare, în funcţia de preşedinte al Senatului. În aceeaşi şedinţă s-au validat şi toţi cei şase prorectori alături de care rectorul, prof.dr. Dan Caşcaval, a pornit la drum în campanie. Voturile au fost acordate în unanimitate, nefiind nicio abţinere sau vot împotriva.

În acelaşi timp, la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară „Ion Ionescu de la Brad“ s-au ales noii decani. Astfel, prof.dr. Costel Samuil, fost prodecan, va conduce în următorul mandat Facultatea de Agricultură, prof.dr. Lucia Drăghia va prelua al doilea mandat la Facultatea de Horticultură, prof.dr. Gheorghe Savuţa a devenit decan al Facultăţii de Medicină Veterinară, iar prof.dr. Paul Corneliu Boişteanu va conduce Facultatea de Zootehnie. Ultimii doi au fost prorectori în legislatura anterioară alături de rectorul reconfirmat în funcţie, prof.dr. Vasile Vîntu. Cei patru decani vor fi prezentaţi pentru validare în şedinţa Senatului de joi, 31 martie.

Forna nu renunţă

Şi Universitatea de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa“ din Iaşi a intrat pe ultima sută de metri în ceea ce priveşte alegerea decanilor. De luni se cunosc numele celor care s-au înscris pentru funcţia de decan, existând o concurenţa semnificativă la Facultatea de Medicină Dentară. Prof.dr. Norina Forna, după ce a ratat atât funcţia de rector, cât şi pe cea de preşedinte a Senatului, s-a înscris şi la concursul de decan, unde are trei contracandidaţi - prof.dr. Sorin Andrian, prof.dr. Monica Tatarciuc şi prof.dr. Anca Viţalariu. La Facultatea de Medicină Generală există doi candidaţi, prof.dr. Diana Cimpoeşu, medic-şef UPU-SMURD, şi prof.dr. Ionela Lăcrămioara Şerban, care a fost prodecan al facultăţii.

La Facultatea de Farmacie există trei candidaturi, conf.dr. Mihai Apostu, conf.dr. Cornelia Gianina Mircea şi prof.dr. Lenuţa Profire, în timp ce la Bioinginerie Medicală concurează un fost prodecan, prof.dr. Liliana Vereştiuc, şi prof.dr. Anca-Irina Galaction. Concursul pentru stabilirea decanilor la UMF se va întinde până la mijlocul lunii aprilie, fiind nevoie de întrunirea Consiliilor Facultăţilor pentru a fi validate măcar două candidaturi, care să fie trimise apoi pentru selecţie la rector.

Publicație Ziarul de Iași

 Urmaşii lui Einstein sau Procopiu, premiaţi de Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi“

 Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi“ din Iaşi a organizat şi anul acesta o ediţie a Concursului de Creativitate în Fizică şi Tehnologii „Ştefan Procopiu“, unul dintre cele mai cunoscute concursuri de profil.

Ajunsă la cea de-a XIX-a ediţie, competiţia a avut loc pe 26-27 martie, la Facultatea de Electronică, Telecomunicaţii şi Tehnologia Informaţiei de la UTI Iaşi. Aceasta a fost prima sesiune a etapei judeţene a competiţiei. Decernarea premiilor pentru elevii evidenţiaţi va avea loc sâmbătă, 2 aprilie, de la ora 10.00, în Aula Universităţii, de la corpul A, din Copou, iar tinerii care au avut cele mai bune rezultate vor primi diplome pe nouă categorii, gândite ingenios de reprezentanţii concursului.

Astfel, elevii vor fi premiaţi la categoria Arhimede pentru gândire intuitivă, spirit de observaţie şi perspicacitate, Newton - pentru gândire analitică, teoretică şi ştiinţifică, Copernic - pentru flexibilitatea gândirii ştiinţifice, Galilei - pentru gândire experimentală, Edison - pentru productivitatea sau fluiditatea gândirii ştiinţifice sau tehnice, Coandă - pentru gândirea tehnică cea mai adecvată la realitate, Jules Verne - pentru imaginaţie ştiinţifică anticipativă, Einstein - pentru originalitatea gândirii ştiinţifice, iar Procopiu - pentru spectru larg de aptitudini ştiinţifice sau tehnice. Concursul a fost organizat pe mai multe secţiuni, de la lucrări scrise la fizică la tehnici de laborator sau grupuri de cooperare, cât şi referate sau proiecte antreprenoriale.

Publicație Ziarul de Iași

Proiect inedit la „Cuza”

Asociaţia Studenţilor la Drept, în colaborare cu Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” Iaşi, organizează, în perioada 28 martie – 3 aprilie, cea de-a doua ediţie a „Săptămânii Masterelor de la Drept”

Evenimentul va găzdui o serie de conferinţe cu tematică specifică specializărilor juridice: drept european, dreptul afacerilor, ştiinţe penale şi criminalistică. „Este un proiect inedit, ce îşi propune promovarea culturii juridice în rândul tinerilor şi crearea unui cadru oportun de comunicare între profesionişti şi studenţi”,arată declarat organizatorii.

Programul „Săptămâna Masterelor de la Drept”:

Conferinţa de Drept European – 28 martie, 13:00, Amf. III.9

Conferinţa de Dreptul Afacerilor – 30 martie, 12:00, Amf. II.6

Conferinţa de Ştiinţe Penale – 31 martie, 11:00, Amf. I.1

Conferinţa Naţională de Criminalistică – 2-3 aprilie, 09:00, Aula Magna

Publicație Evenimentul

Medicina din Iaşi îşi alege decanii

Competiţia pentru ocuparea funcţiilor de conducere de la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Gh. T. Popa” (UMF) Iaşi este în plină desfăşurare.

Cadrele didactice care îşi doresc să ocupe funcţia de decan la una din cele patru facultăţi şi-au putut depune dosarele de candidatură până pe 27 martie. Astfel, pentru decanatul Facultăţii de Medicină Generală s-au înscris în competiţie prof. univ. drCarmen Diana Cimpoeşu şi conf. univ. Ionela Lăcrămioara Şerban.

Candidaţii pentru funcţia de decan la Facultatea de Medicină Dentară sunt prof. dr. Sorin Andrian, dr. Norina Consuela Forna, prof. dr.Monica Silvia Tataraciuc şi conf. dr. Anca Viţalariu. Funcţia de conducere a Facultăţii de Farmacie este dorită de asist. univ. dr. Mihai Apostu, prof. dr. Lenuţa Profire şi şef. de lucr. Cornelia Geanina Mircea. Cei doi candidaţi pentru decanatul Facultăţii de Bioinginerie Medicală sunt prof. dr. ing. Anca Galaction şi conf. dr. Liliana Vereştiuc.

La mijlocul acestei luni, noul rector al UMF Iaşi, prof. dr. Viorel Scripcariu, a prezentat noua echipă de prorectori: prof. dr. Doina Azoicăi – prorector ce coordonează activitatea de strategie instituţională, evaluare academică şi relaţii cu organizaţiile studenţeşti, sindicale, ONG-uri şi comunitatea locală, conf. dr. Mihai Danciu – prorector ce coordonează activitatea de studii universitare, ciclul de studii învăţământ fundamental, prof. dr. Carmen Vulpoi – prorector ce coordonează activitatea de studii universitare, ciclul de studii învăţământ clinic şi masterat, prof. dr. Luminiţa Smaranda Iancu – prorector ce coordonează activitatea de studii postuniversitare şi formare profesională continuă, prof. dr. Monica Hăncianu – prorector ce coordonează activitatea de relaţii internaţionale şi parteneriate academice şi prof. dr. Adrian Covic – prorector ce coordonează activitatea de cercetare ştiinţifică.

 Publicație Evenimentul

 
//
 

Important:

  • Revista presei conţine fragmente preluate, fără nici o modificare, din articolele despre învăţământul superior ce apar în presa locală, regională şi naţională.
  • Revista presei este o reflectare imparţială a presei educaţionale, cu misiunea clară de a prezenta noutăţile şi ştirile cu adevarat importante pentru mediul academic.
  • Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" atrage atenţia că nu îşi asumă responsabilitatea pentru corectitudinea informaţiilor apărute în presă, redate pe această pagina exact în forma în care au aparut în publicaţiile respective.
  • Responsabilitatea juridică pentru conţinutul articolelor aparţine în totalitate autorilor acestora (sursei).

Serviciul de monitorizare a presei

Realizator: Dr. Bogdan Baghiu
Contact: promovare@uaic.ro

 
Ați primit acest email deoarece v-ați abonat la newsletterul Universității Alexandru Ioan Cuza din Iași cu adresa . Dacă doriți să nu mai primiți aceste mesaje, vă puteți dezabona: dezabonare
© 2024 Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Toate drepturile rezervate