Serviciu oferit de Departamentul MEDIA
Citiți cele mai importante titluri din domeniul educației din presa locală și națională
Nu puteți citi acest email? Încercați versiunea web sau dezabonare
 
22/09/2018
Revista presei, 31 martie 2016

 
 
  banner revista presei

Universitatea „Cuza“ ia în mod oficial poziţie faţă de existenţa „academiilor fantomă“

 Universitatea „Alexandru Ioan Cuza“ din Iaşi susţine public poziţia Academiei Române de a se declara împotriva transformării Academiei Oamenilor de Ştiinţă din România în Academia de Ştiinţe din România.

În mesajul transmis de către conducerea instituţiei de învăţământ superior, se preciează faptul că reprezentanţii UAIC se alătură eforturilor Academiei Române de a convinge factorul politic de lipsa de oportunitate şi de efectele negative pe care le-ar avea o astfel de iniţiativă legislativă.„Protestăm împotriva unei iniţiative legislative care nu pleacă de la o nevoie sau o problemă reală percepută la nivelul societăţii româneşti şi care poate submina încrederea în decizia politică, mai ales în contextul în care astfel de iniţiative se pot constitui în surse de beneficii materiale şi privilegii individuale pentru anumite categorii de persoane“, au precizat reprezentanţii UAIC.

Aceştia au mai precizat şi faptul că Academia Română nu trebuie subminată, ea trebuind să rămână unică în percepţia publică fiindcă simbolizează unitatea elitelor româneşti, valoarea preformanţei şi recunoaşterea naţională şi internaţională. „Ne exprimăm speranţa că această dezbatere publică şi aceste demersuri vor avea un impact pozitiv, acela de a iniţia o propunere legislativă care să întărească rolul Academiei Române şi să o protejeze împotriva oricăror alte viitoare riscuri, inclusiv a celor determinate de imixtiunea politicului în funcţionarea acesteia“,au precizat reprezentanţii instituţiei de învăţământ superior.

Conform cifrelor furnizate de către UAIC, 16% dintre membrii Academiei Române din toate timpurile au fost studenţi sau profesori ai universităţii.

Publicație Ziarul de Iași

 

Moment important în cercetarea de la Universitatea „Al.I. Cuza

Descoperirea unor profesori de la Cuza, publicată în celebra revistă Nature

 Un grup de profesori de la Facultatea de Fizică a Universităţii „Alexandru Ioan Cuza“ din Iaşi a reuşit o performanţă pentru cercetarea românească, reuşind să publice un articol cu descoperirile acestora din domeniu în prestigioasa revistă Nature Materials.  

Grupul de profesori este format din prof.dr. Alexandru Stancu, conf.dr. Cristian Enăchescu şi conf.dr. Laurenţiu Stoleriu, în colaborare cu cercetători din Franţa, de la Universităţile din Orsay şi Rennes, şi are titlul „Elastically driven cooperative response of a molecular material impacted by a laser pulse“. În articolul respectiv se raportează, pentru prima dată, felul în care comută moleculele din cristalele magnetice moleculare cu tranziţie de spin şi se demonstrează experimental şi teoretic că există un răspuns autoamplificat atunci când un material cu tranziţie de spin este iradiat folosindu-se un laser în timpul expansiunii sale.

„Importanţa studiului este dată că, pentru prima data, se înţelege în detaliu modalitatea de comutare a moleculelor între stările low spin şi high spin în cristale cu tranziţie de spin“, au precizat reprezentanţii Facultăţii de Fizică într-un anunţ.

Decanul facultăţii, prof.dr. Sebastian Popescu, a declarat pentru „Ziarul de Iaşi“ că reuşita cercetătorilor ieşeni este una foarte importantă. „Este o mare reuşită pentru că revistele din grupul Nature publică de obicei cercetări care sunt foarte fierbinţi şi, de asta, revistele au punctajele undeva în vârful clasamentelor, dacă nu chiar între primele“, a declarat prof.dr. Sebastian Popescu.

Publicație Ziarul de Iași

 
//
 

Important:

  • Revista presei conţine fragmente preluate, fără nici o modificare, din articolele despre învăţământul superior ce apar în presa locală, regională şi naţională.
  • Revista presei este o reflectare imparţială a presei educaţionale, cu misiunea clară de a prezenta noutăţile şi ştirile cu adevarat importante pentru mediul academic.
  • Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" atrage atenţia că nu îşi asumă responsabilitatea pentru corectitudinea informaţiilor apărute în presă, redate pe această pagina exact în forma în care au aparut în publicaţiile respective.
  • Responsabilitatea juridică pentru conţinutul articolelor aparţine în totalitate autorilor acestora (sursei).

Serviciul de monitorizare a presei

Realizator: Dr. Bogdan Baghiu
Contact: promovare@uaic.ro

 
Ați primit acest email deoarece v-ați abonat la newsletterul Universității Alexandru Ioan Cuza din Iași cu adresa . Dacă doriți să nu mai primiți aceste mesaje, vă puteți dezabona: dezabonare
© 2018 Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Toate drepturile rezervate