Serviciu oferit de Departamentul MEDIA ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌
Citiți cele mai importante titluri din domeniul educației din presa locală și națională
Nu puteți citi acest email? Încercați versiunea web sau dezabonare
 
20/04/2024
Revista presei, 1 aprilie 2016

 
 
  banner revista presei

250 de ocazii ca să fiți studenți la Cuza timp de patru zile. „Săptămâna Porţilor Deschise”

 Universitatea „Alexandru Ioan Cuza“ din Iaşi a pregătit peste 250 de activităţi pe care să le desfăşoare în perioada „Săptămânii Porţilor Deschise“, înscrierile pentru acestea fiind deja deschise pe o pagină specială a instituţiei de învăţământ superior.

Astfel, elevii claselor a IX-a până într-a XII-a, părinţii şi profesorii acestora vor putea, timp de patru zile, între 18 şi 21 aprilie, să participe la conferinţe, cursuri demonstrative, workshopuri şi prezentări de laboratoare şi experimente adaptate vârstei şi înţelegerii publicului vizat, organizate de către toate cele 15 facultăţi ale UAIC.

„Printre cele mai interesante activităţi se numără şi participarea la experimente care au în vedere producerea fulgerelor în laboratoare, atingerea plasmei cu degetul sau radioactivitatea mediului, analiza chimică a vinului, realizarea hărţilor digitale, reconstituiri istorice ale luptelor dacice sau ateliere practice de prelucrare a pietrei şi osului“, au precizat reprezentanţii universităţii.

În cele patru zile vor fi organizate mai multe tururi ghidate ale universităţii, în plan fiind vizitarea Aulei Magna „Mihai Eminescu“, librăria-cafenea Tafrali, Campusul studenţesc „Titu Maiorescu“ şi turnul cu vedere panoramică asupra Iaşului. Totodată, vor putea fi vizitat cu ghid şi Muzeul Universităţii, unde elevii vor descoperi informaţii despre civilizaţia Cucuteni, dar şi despre istoria UAIC. „Începând de luni, 18 aprilie, şi până pe 21 aprilie, elevii vor participa şi la cursuri deschise pentru a experimenta, cât mai realist, viaţa de student şi atmosfera din amfiteatre. Fiecare facultate va prezenta o prelegere cu tematică generală, de interes pentru publicul larg“, au adăugat reprezentanţii UAIC.

Astfel, se remarcă prelegeri precum „Mărirea şi decăderea lui Nicolae Ceauşescu“, „Introducere în lumea gemelor - pietrelor preţioase şi semipreţioase“, „Elemente de dinamică a sistemului solar“ sau „Iubirea în mesajul biblic“. „Seria de activităţi derulate de universitate urmăreşte informarea elevilor cu privire la mediul academic şi familiarizarea acestora cu studenţia. Astfel, se va organiza Salonul Ofertelor Academice, unde elevii vor putea afla mai multe detalii despre admiterea la 81 de programe de licenţă de la cele 15 facultăţi ale Universităţii“, au adăugat aceştia. Înscrierile pentru acest program se fac pe site-ul universităţii, iar profesorii coordonatori ai grupurilor de elevi vor primi o diplomă de participare la eveniment.

 Publicație: Ziarul de Iași  

 UAIC a acordat ieri titlul de Profesor de Onoare unui cercetător american

 Universitatea „Alexandru Ioan Cuza“ din Iaşi l-a onorat într-o festivitate organizată ieri pe cunoscutul cercetător şi profesor în domeniul Finanţelor, Seyed Mehdian, de la Facultatea de Management, Universitatea Michigan-Flint, SUA, cu titlul de Profesor de Onoare.

În cadrul evenimentului s-a precizat că profesorul a urmat cursurile de licenţă la College of Business din Teheran, iar tilul de master l-a obţinut la Universitatea Western Michigan, în timp ce doctoratul şi l-a dat la Universitatea Southern Illinois, în 1987. Acesta predă la Michigan-Flint din 1999.

„Acordarea titlului este semn al recunoaşterii meritelor deosebite în domeniul Finanţelor, pentru eforturile, demersurile şi contribuţiile sale substanţiale şi susţinute la cunoaşterea ştiinţifică, cât şi pentru rolul avut în dezvoltarea bunelor relaţii cu mediul academic din Iaşi“, au precizat reprezentanţii UAIC.

Domeniul principal de cercetare al acestuia este legat de eficienţa şi profitabilitatea băncilor, precum şi de eficienţa şi anomaliile din domeniul pieţei de capital. În cariera sa, acesta a publicat peste 60 de articole ştiinţifice în jurnale de specialitate/academice şi a susţinut activităţi didactice la mai multe universităţi din lume, printre care la Togliatti Academy of Management, din Rusia, sau la School of Business, de la Universitatea din Baltimore. „Din perspectiva cooperărilor cu Universitatea «Alexandru Ioan Cuza» din Iaşi, la iniţiativa sa, în 2008, Facultatea de Economie şi Administrarea Afacerilor a semnat un acord de schimb de studenţi cu Facultatea de Management de la Universitatea din Michigan. De asemenea, din 2009, Seyed Mehdian face parte din comitetul editorial al Scientific Annals of Economics and Business ale Universităţii «Cuza»“, au explicat reprezentanţii UAIC. (C.H.)

 Publicație: Ziarul de Iași  

Un proiect de lege scandalizează mediul academic ieşean

Iniţiativa legislativă de transformare a Academiei Oamenilor de Ştiinţă din România în Academia de Ştiinţe din România a stârnit numeroase controverse * Membrii Academiei Române şi ai Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” contestă vehement această schimbare

Conducerea Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” (UAIC) Iaşi se alătură Academiei Române în încercarea de a opri iniţiativa legislativă care presupune transformarea Academiei Oamenilor de Ştiinţă din România (AOSR) în Academia de Ştiinţe din România. „UniversitateaAlexandru Ioan Cuza din Iaşi, în calitate de cea mai veche instituţie de învăţământ superior modern din România, se alătură eforturilor de a convinge factorul politic de lipsa de oportunitate şi efectele negative pe care le poate avea o astfel de iniţiativă legislativă”, arată reprezentanţii universităţii ieşene. Potrivit acestora, de-a lungul timpului, UAIC a alimentat Academia Română cu studenţi şi profesori cu o pregătire academică superioară.„Astfel, ne alăturăm demersului acestei instituţii şi poziţiilor exprimate deja de partenerii noştri din Consorţiul Universitaria, cu atât mai mult cu cât 16% dintre membrii Academiei Române din toate timpurile au fost studenţi sau profesori ai Universităţii Alexandru Ioan Cuza din Iaşi. Protestăm împotriva unei iniţiative legislative care nu pleacă de la o nevoie sau o problemă reală percepută la nivelul societăţii româneşti şi care poate submina încrederea în decizia politică, mai ales în contextul în care astfel de iniţiative se pot constitui în surse de beneficii materiale şi privilegii individuale pentru anumite categorii de persoane”, au mai adăugat reprezentanţii UAIC Iaşi.

Nemulţumire maximă la Academie

La rândul lor, membrii Academiei Române resping cu vehemenţă această iniţiativă legislativă pe care o consideră primejdioasă. „Am luat act cu indignare şi profundă îngrijorare de această iniţiativă legislativă. (...) Considerăm că adoptarea unei astfel de propuneri legislative ar aduce o gravă lezare locului şi rolului Academiei Române de cel mai înalt for ştiinţific şi cultural al României, de consacrare şi de coordonare a cercetării fundamentale. Academia Română consideră deosebit de primejdios demersul întreprins de unii dintre Membrii Parlamentului României, prin proiectul de lege menţionat”, arată oficialii Academiei Române, for care aniversează în acest an 150 de ani de la înfiinţare.

De unde a pornit totul?

Reamintim că membrii Academiei Oamenilor de Ştiinţă din România (AOSR) doresc schimbarea denumirii actuale în Academia de Ştiinţe din România. În acest sens, a fost depusă la Senat o iniţiativă legislativă susţinută de 42 de parlamentari din toate grupările politice, cu excepţia ALDE. Prin schimbarea denumirii, instituţia ar căpăta un statut similar Academiei Române sau Institutului Cultural Român, iar toţi membrii Academiei Oamenilor de Ştiinţă ar purta titulatura de academician. Printre aceştia se numără: Ion Iliescu, Teodor Meleşcanu, Ion Cristoiu, Ecaterina Andronescu, Anghel Stanciu sau IPS Teodosie. De asemenea, prin schimbarea numelui, instituţia ar urma să fie încadrată financiar printre instituţiile de importanţă naţională, ceea ce ar duce la creşterea salariilor membrilor. Academia Oamenilor de Ştiinţă este rezultatul uniunii Academiei de Ştiinţe din România (1935-1948) cu Asociaţia Oamenilor de Ştiinţă din România. Academia Oamenilor de Ştiinţă din România a funcţionat ca ONG până la apariţia Legii nr. 31-2007, când a devenit instituţie de interes public. Legea a fost promovată de Vasile Cândea şi Ion Basgan, preşedinte, respectiv vicepreşedinte al AOSR. De asemenea, în luna decembrie a anului trecut, Ecaterina Andronescu a introdus la votul pentru buget un amendament prin care AOSR să nu mai fie finanţată prin Ministerul Educaţiei, ci să devină ordonator de credite, cu buget propriu, de 6,4 milioane de lei în 2016

Protestăm împotriva unei iniţiative legislative, care nu pleacă de la o nevoie sau o problemă reală percepută la nivelul societăţii româneşti” - Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” Iaşi

 Publicație: Evenimentul

 Trei cărţi semnate de academicianul Alexandru Zub, lansate de Editura UAIC

 Editura Universităţii „Alexandru Ioan Cuza“ din Iaşi va organiza astăzi un eveniment cultural dedicat promovării operei istoricului ieşean, academicianul Alexandru Zub.

Astfel, în evenimentul ce va fi organizat în parteneriat cu Primăria Municipiului Iaşi, vor fi lansate trei noi volume apărute recent în seria de autor care i-a fost consacrată de către editură - „Efigii Istorice. Mihail Kogălniceanu, A.D. Xenopol, Vasile Pârvan“, „Istorie şi Istorici în România Interbelică“ şi „Vasile Pârvan. Efigia cărturarului“.

 „Volumele, editate cu sprijinul Primăriei Municipiului Iaşi, continuă seria «Opere Alexandru Zub», iniţiată în 2012, în care au mai fost publicate până acum alte patru titluri: «Mihail Kogălniceanu istoric» (2012), «De la istoria critică la criticism. Istoriografia română sub semnul modernităţii» (2014), «A scrie şi a face istorie. Istoriografia română postpaşoptistă» (2014) şi «Junimea. Implicaţii istoriografice» (2014)“, au precizat reprezentanţii Editurii UAIC.

Evenimentul va avea loc astăzi, de la ora 17.00, la Muzeul Unirii, şi sunt invitaţi şi academicianul Victor Spinei, prof.dr. Gheorghe Cliveti, director al Institutului de Istorie „A.D. Xenopol“, prof.dr. Gheorghe Iacob, ordonator de credite al Universităţii „Alexandru Ioan Cuza“, dar şi directorul editurii, prof.dr. Andrei Corbea-Hoişie.

 Publicație: Ziarul de Iași

Peste 120 de locuri pe programe Erasmus pentru studenţii UMF

 Universitatea de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa“ din Iaşi a publicat cifrele disponibile pentru bursele de studiu şi plasament Erasmus^ în anul universitar 2016-2017 la toate cele patru facultăţi.

Astfel, cele mai multe sunt disponibile pentru tinerii de la Facultatea de Medicină Generală, 93 pentru licenţă şi nouă pentru masteranzi sau doctoranzi, doar două la Facultatea de Medicină Dentară, numai pentru masteranzi sau doctoranzi, la Facultatea de Farmacie sunt opt pentru licenţă şi două pentru a doua categorie, în timp ce Facultatea de Bioinginerie Medicală are 25 pentru tinerii înscrişi la licenţă şi cinci pentru cei de la master sau doctorat.

Duratele acestor burse de studii sau de plasament variază în funcţie de ţara, universitatea şi programul de studiu, acestea putând fi de doar două luni, însă putând ajunge şi până la zece. Printre cele mai multe parteneriate sunt încheiate cu universităţile din Franţa - la medicină generală fiind, spre exemplu, zece astfel de parteneriate.

În total, există înţelegeri cu majoritatea ţărilor europene cu centre medicale importante, precum Belgia, Franţa, Olanda, Finlanda, Germania, Italia, Polonia, Spania, Ungaria, Cehia, Austria, Grecia, dar şi cu Turcia. Reprezentanţii UMF avertizează candidaţii faptul că programul Erasmus asigură doar parţial finanţarea burselor de mobilităţi, studenţii fiind nevoiţi să îşi asigure alternative de finanţare.

Bursele variază de la 450 la 500 de euro, iar studenţii beneficiari de bursă socială vor primi o finanţare de 200 de euro pe lună. Studenţii pot să-şi depună dosarele de candidatură până pe 11 aprilie.

 Publicație: Ziarul de Iași

 Ei sunt noii decani ai Facultăţii de Arte!

Universitatea de Arte „George Enescu” Iaşi şi-a completat echipa de conducere pentru legislatura 2016-2020. Astfel, Senatul universităţii a validat noii decani ai celor trei facultăţi ale instituţiei.

Postul de decan al Facultăţii de Interpretare, Compoziţie şi Studii Muzicale Teoretice a fost ocupat de prof. univ. dr. Tatiana Pocinoc, la conducerea Facultăţii de Arte Vizuale şi Design a fost desemnată prof. univ. dr. Maria Urmă, iar la decanatul Facultăţii de Teatru a fost validată conf. univ. dr. Raluca Bujoreanu-Huţanu.

Prof. univ. dr. Tatiana Pocinoc este pianist, cu carieră artistică şi didactică de peste 30 de ani. În 2004, a obţinut titlul de Doctor în Muzică cu distincţia „Magna cum Laude”. Este preşedinte al Asociaţiei Edward Grieg România şi membru fondator al Asociaţiei Internaţionale Ars Universalis Germania şi al Asociaţiei Absolvenţilor Universităţii de Artă „G. Enescu” Iaşi.

Prof. univ. dr. Maria Urmă a deţinut funcţia de decan al Facultăţii de Arte Vizuale şi Design şi în perioada 2012-1016. Are o experienţă didactică de 8 ani, completată de o vastă experienţă în artă şi arhitectură.

Conf. univ. dr. Raluca Bujoreanu-Huţanu este, de asemenea, la cel de-al doilea mandat de decan. A regizat peste 15 spectacole şi interpretat peste 12 roluri. A obţinut, de-a lungul carierei, numeroase distincţii şi premii pentru activitatea artistică

Publicație: Evenimentul

Studenţi români premiaţi la concursul internaţional „Robot Challange”

Trei studenţi de la Facultatea de Automatică şi Calculatoare din Bucureşti au câştigat  o medalie de argint şi una de bronz la concursul internaţional Robot Challenge. Echipa HBFS a reuşit să plaseze România pe locul şase în clasamentul pe medalii al naţiunilor.

Echipa HBFS (Harder Better Faster Stronger), formată din tinerii Ionuţ Cristian Dobre (anul III), Maria Cîrciumaru (anul IV), Mihai Crăciunescu (masterand anul II) şi coordonată de conf. universitar Ştefan Mocanu, a reuşit să obţină o medalie de argint şi una de bronz la competiţia RobotChallenge, desfăşurată la Viena în perioada 12-13 martie 2016, arată agerpres.

Anul trecut echipa a reuşit să obţină un loc I la acelaşi concurs.

"După rezultatele excelente obţinute anul trecut, am mers la Viena pentru a încerca să ne confirmăm poziţia în vârful clasamentelor probelor la care participăm de obicei. Din păcate, de această dată nu am reuşit să mai obţinem niciun un loc I, terminând competiţia cu un loc II şi un loc III. Privite din afară, rezultatele sunt bune însă, pentru noi, reprezintă un motiv de ne ambiţiona şi a ne mobiliza mai bine pentru următoarele concursuri la care vom participa. Vreau să felicit membrii echipei pentru modul în care au făcut faţă unei concurenţe foarte puternice, dar şi unor situaţii neplăcute generate de către organizatori", a declarat Ştefan Mocanu, coordonatorul echipei HBFS.

Roboţii echipei HBFS au participat la două probe, Line Follower şi Line Follower Enhanced, obţinând locul III la prima probă şi locul II la cea de-a doua.

"În ultimii ani, echipa HBFS a obţinut rezultate foarte bune la competiţiile de profil din ţară şi străinătate la care a participat, câştigând multe dintre acestea. Prestaţiile foarte bune şi ideile inovatoare implementate în roboţii de concurs au atras simpatia şi respectul comunităţii din ţară, dar şi din afara acesteia. Participarea la un concurs internaţional puternic a prilejuit nu doar întrecerea în sine, ci şi interacţiunea şi schimbul de informaţii cu alţi pasionaţi de mini robotică. Consider că am reprezentat, din nou, cu cinste Facultatea de Automatică şi Calculatoare, Universitatea Politehnica din Bucureşti şi ne bucurăm că, prin rezultatele obţinute, am ajutat România să se claseze pe o poziţie fruntaşă", a adăugat Ştefan Mocanu.

Robot Challenge a fost organizat de Societatea Austriacă pentru Ştiinţe IT Inovative, Ministerul Austriac Federal pentru Ştiinţă, Cercetare şi Economie, Universitatea de Ştiinţe Tehnice Aplicate din Viena, în colaborare cu numeroşi sponsori.

 Publicație: Adevărul

 
//
 

Important:

  • Revista presei conţine fragmente preluate, fără nici o modificare, din articolele despre învăţământul superior ce apar în presa locală, regională şi naţională.
  • Revista presei este o reflectare imparţială a presei educaţionale, cu misiunea clară de a prezenta noutăţile şi ştirile cu adevarat importante pentru mediul academic.
  • Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" atrage atenţia că nu îşi asumă responsabilitatea pentru corectitudinea informaţiilor apărute în presă, redate pe această pagina exact în forma în care au aparut în publicaţiile respective.
  • Responsabilitatea juridică pentru conţinutul articolelor aparţine în totalitate autorilor acestora (sursei).

Serviciul de monitorizare a presei

Realizator: Dr. Bogdan Baghiu
Contact: promovare@uaic.ro

 
Ați primit acest email deoarece v-ați abonat la newsletterul Universității Alexandru Ioan Cuza din Iași cu adresa . Dacă doriți să nu mai primiți aceste mesaje, vă puteți dezabona: dezabonare
© 2024 Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Toate drepturile rezervate