Noaptea Cercetătorilor CoverPe 27 septembrie, ştiinţa va evada din laboaratoare în centrul Iaşului. Experimente spectaculoase, conferinţe despre marile mistere ale universului şi concursuri trivia pentru participanţi – toate acestea vor avea loc la „Noaptea cercetătorilor”, un eveniment organizat de Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi.

Evenimentul, al cărui scop este să promoveze cercetarea în rândul publicului larg, se desfăşoară simultan în peste 300 de oraşe din Europa. În România, acesta va avea loc în Iaşi, Bucureşti, Timişoara, Craiova şi Cluj, în locaţii din centrele oraşelor şi din campusurile universitare.

Profesori şi studenţi de la universitatea ieşeană, cercetători şi voluntari vor fi prezenţi la Palas Mall, îndemnând publicul să înţeleagă ştiinţa dincolo de ecuaţii şi formule. Participanţii vor fi invitaţi să genereze energie prin dans, să producă singuri fulgere sau să îşi facă fotografii amuzante în infraroşu. Fiecare experiment va fi însoţit de explicaţii prietenoase despre fenomenele fizice sau chimice care stau la baza efectelor spectaculoase.

Organizată la începutul anului şcolar, manifestarea se adresează în primul rând elevilor, preşcolarilor, părinţilor şi bunicilor, dar şi publicului larg, cu sau fără cunoştinţe avansate din domeniul ştiinţelor.

Noaptea CercetatorilorCoordonatorul proiectului, asis. Ionuţ Topală, a declarat: „Ştiinţa este fascinantă, ştiinţa este o aventură a cunoaşterii, prin ştiinţă se oferă răspunsuri celor mai importante întrebări ale omenirii. Din păcate, în România, se comunică prea puţin şi prea tehnic despre ştiinţă, în general, şi cercetare, în particular. Sperăm ca prin evenimentul Noaptea cercetătorilor să reamintim publicului larg motivele pentru care ştiinţa merită îndrăgită şi să punctăm beneficiile cercetării ştiinţifice pentru societatea modernă.”

„Noaptea cercetătorilor” se organizează în toate ţările Uniunii Europene, cu sprijinul financiar al Comisiei Europene, prin fondurile FP7. Evenimentul este coordonat de Universitatea “Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi în colaborare cu Universitatea din Bucureşti, Universitatea Babes Bolyai din Cluj Napoca, Universitatea de Vest din Timişoara, Universitatea din Craiova, precum şi Institutul de Fizică Atomică şi Institutul Naţional de Fizica Laserilor, Plasmei şi Radiaţiei.

Mai multe detalii sunt disponibile pe site-ul http://noapteacercetatorilor.uaic.ro.