O delegație a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași a participat, intre 7 – 9 iunie a.c., la Adunarea Generală Anuală a Grupului Coimbra, care reunește unele dintre cele mai vechi universități de pe continent. Conferința a fost găzduită, anul acesta, de către Universitatea din Edinburgh, și a avut ca temă Universitățile și viitorul moștenirii culturale (inspirată de Anul Scoției 2017 – Istorie, Patrimoniu și Arheologie).

Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” a participat la activitățile a opt grupuri de lucru de importanță-cheie: Inovație în Educație; Sprijin administrativ pentru Cercetare; Știință, Tehnologie, Inginerie și Matematică; Științe sociale și umaniste; Științele vieții; Schimburi academice; Studii Doctorale; Angajabilitatea absolvenților.

Grupul de lucru „Inovare în Educație”, Education Innovation, (reprezentant: doamna Laura Nicoleta POPA, Conf. Dr. la Facultatea de Psihologie și Științe ale Educației) și-a axat discuțiile în jurul conceptului de learning environment (spații de învățare). Grupul lucrează la realizarea unui ghid de bune practici pentru optimizarea proceselor de predare, învățare și evaluare în spațiul universitar.

Grupul de lucru „Sprijin administrativ pentru Cercetare”, Research Support Officers, (reprezentant: doamna Alexandra VOSNIUC, Administrator financiar la Departamentul pentru Asigurarea Calității) s-a concentrat asupra dezvoltării de parteneriate de cercetare între Universități și mediul de afaceri. Schimbul de experiențe pozitive privind aceste relații, formulele financiare de tip firme spin-off, platforma de data management a universităților din grup sunt doar câteva direcții de lucru.

Grupul de lucru „Știință, Tehnologie, Inginerie și Matematici”, STEM, (reprezentant: doamna Alina PETRE, Conf. Dr. la Facultatea de Chimie) a lucrat intens asupra unui proiect Erasmus + care va fi depus pe componentele cooperare pentru inovație și parteneriate strategice. Grupul a lucrat și pe tema colectării de bune practici pentru creșterea atractivității științelor exacte în rândul potențialilor studenți. Echipa doamnei Petre organizează de asemenea în cadrul Grupului Coimbra o Școala de vară la Iași între 9 și 13 iulie pe tema Proteomics – from introduction to clinical applications.

Grupul de “Științe sociale și umaniste”, SSH, (participant: domnul Mihai BULAI, Lect. Dr. la Facultatea de Geografie și Geologie) a dezbătut necesitatea creșterii angajabilității absolvenților de științe umaniste inclusiv prin îmbunătățirea vizibilității acestora, precum și adaptarea și promovarea competențelor lor pe piața muncii. S-a discutat asupra importanței asigurării unui echilibru între componentele teoretice și aplicative ale temelor de doctorat și ale proiectelor depuse pe diverse linii de finanțare: Horizon 2020, Regio, Erasmus+, Marie Curie, ERC, VW Foundation, EEA & Norway Grants etc.

La „Științele vieții”, Life Sciences, (reprezentant: domnul Mircea Dan MITROIU, Conf. Dr. la Facultatea de Biologie) s-a discutat în detaliu planul privind înființarea unor programe de master european interdisciplinar pe tema tehnicilor de laborator, finanțat prin programul Erasmus +, și a unor programe de studiu comune în domeniile Infection biology și Education of superior life science engineers.

Grupul de lucru „Studii doctorale”, Doctoral Studies,  (reprezentant: doamna Adriana PRODAN, Prof. Dr. la Facultatea de Economie și Administrarea Afacerilor), s-a concentrat asupra realizării unui ghid european privind bunele practici in activitatea doctorala, pe trei axe : doctoranzi, îndrumători și instituții. Ținta universităților este de a crește angajabilitatea doctoranzilor și integrarea lor în proiecte de cercetare conectate la sectorul industrial și al serviciilor.

Grupul „Schimburi academice”, Academic exchange and mobility, (reprezentant: doamna Ioana PĂȘTINARU, Administrator financiar la Departamentul de Relații Internaționale) a avut în centrul atenției elaborarea de propuneri pentru îmbunătățirea programului Erasmus + în exercițiul bugetar următor (2021-2027).

În cadrul grupului „Angajabilității absolvenților”, Employability, (reprezentant: domnișoara Diana CHIHAIA de la Departamentul Servicii pentru Studenți și Absolvenți), s-a discutat în principal despre îmbunătățirea și promovarea serviciilor de carieră ale universităților precum și crearea de strategii clare pentru colectarea și utilizarea datelor privind angajabilitatea.

Astfel, principalele cuvinte-cheie recurente din cadrul lucrărilor au fost angajabilitate, competențe interculturale, mobilitate, spații de învățare, tehnologiile educației, parteneriate, spin-offs, bune practici, monitorizare, metode experimentale, inovație, impactul cercetării.

Alte teme care au fost discutate formal sau informal în zilele Adunării Anuale de la Edinburgh: intensificarea colaborărilor dintre universitățile partenere, ale Grupului Coimbra, creșterea vizibilității internaționale a cercetătorilor,  dezvoltarea de webinarii, cursuri online și programe de studiu de master orientate către afaceri și industrie, consolidarea strategiei de comunicare din cadrul Grupului Coimbra și a lobby-ului internațional al grupului, influențarea politicilor de educație și cercetare la nivelul instituțiilor europene și constituirea unor caiete de exemple de bune practici. În sesiunea de închidere au fost premiați doctoranzii care au intrat în finala competiției Three-Minutes-Thesis (3MT) și s-a acordat premiul anual al Ducelui de Arenberg pentru masterandul cu cel mai interesant proiect de cercetare realizat în cadrul unui acord bilateral între două universități din Grupul Coimbra.

Universitatea noastră s-a implicat intens de-a lungul timpului în activitățile Grupului Coimbra. De la aderarea din anul 2007, UAIC a găzduit Adunarea Generală Anuală în 2010 și primul High Level Policy Seminar dedicat politicilor în educație în 2015.

Pentru mai multe informații privind Grupul Coimbra și Adunarea Anuală 2017, accesați http://www.coimbra-group.eu/

Material Realizat de Lect. Dr. Mihai BULAI, Communication Officer al Grupului Coimbra, Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iași