În urma articolului apărut în Ziarul de Iași din data de 07.04.2016 privind studenții Erasmus ce studiază la Universitatea “Alexandru Ioan Cuza” din Iași, pentru buna informare a comunității locale, facem următoarele precizări:

1. Studenții Erasmus / Erasmus+ care vin pentru un semestru sau un an în Universitatea “Alexandru Ioan Cuza” din Iași au o bună frecvență la ore, comparabilă cu cea generală. Studenții străini sunt înmatriculați temporar la universitatea noastră, cu toate drepturile și obligațiile ce decurg de aici pentru student și pentru universitate.

Situații izolate, precum cea semnalată în Ziarul de Iași, pot fi cauzate de un eventual progres individual mai lent la cursul de limba română (oferit gratuit pentru studenții Erasmus / Erasmus+). Studenții vizitatori beneficiază de consultații individualizate în limba internațională pe care o cunosc, de bibliografie în această limbă etc., astfel încât eventuale dificultăți de ordin lingvistic să poată fi surmontate.

Contribuția foștilor studenți Erasmus, care sprijină printr-o diversitate de activități integrarea – inclusiv lingvistică – a studenților vizitatori, este și ea importantă.

2. Afirmațiile generale făcute plecând de la un caz izolat, menționarea ca excepții a studenților care sunt interesați sa învete, precum și – prin conotațiile sale – titlul articolului sunt profund jignitoare pentru acest program european total transparent, pentru miile de studenți Erasmus / Erasmus+ ieșeni care au revenit la universitatea de origine cu excelente rezultate academice, pentru toți cei care asigură desfășurarea, corectă și cu bune rezultate, a schimburilor academice.

Universitatea nu “încasează bani” pentru studenții Erasmus / Erasmus+, ci primește un grant instituțional care constă în proporție de 90% din granturile individuale ale studenților, restul fiind folosit pentru cheltuieli legate de organizarea vizitelor studenților, de la selecție până la întoarcerea acasă – inclusiv pentru sus-menționatele cursuri de limba română.

Studenții Erasmus / Erasmus+ care nu promovează la universitatea vizitată restituie integral grantul individual.

 

3.  Covârșitoarea majoritate a experiențelor individuale ale studenților Erasmus / Erasmus+ oferă convingătoare exemple de succes academic, dovedind îndeplinirea obiectivelor programului atât în privința activităților didactice particulare, cât și în aspectele generale privind integrarea într-un mediu academic diferit.

 

La cererea studentei Maria Pérez Fernández, de la Facultatea de Psihologie şi Ştiinţe ale Educaţiei, citată în articolul menţionat, ataşăm şi dreptul la replică al acesteia:

„În ceea ce priveşte caracterul informaţiei de interes public al materialului publicat, se inoculează ideea că studenţii beneficiari ai programului Erasmus, printre care şi subsemnata, fac „un soi de turism universitar- studenţii vin, vorbesc cu profesorii, dau un proiect în engleză şi în rest, tot anul, stau şi se plimbă prin ţară.”  În realitate, lucrurile nu sunt aşa, lucru comunicat deja redacţiei Ziarul de Iaşi şi opiniei publice de conducerea Universităţii.

Aceste afirmaţii, însă, mi-au cauzat deja un prejudiciu de imagine semnificativ, putându-mi crea şi prejudicii de ordin financiar care pot ajunge până la pierderea grantului.”

Maria Pérez Fernández, studentă la Facultatea de Psihologie şi Ştiinţe ale Educaţiei, de la Universitat de València din Spania

Citiţi dezminţirea completă şi dreptul la replică al studentei în întregime aici