Preşedintele Asociaţiei Internaţionale de Drept Penal, prof. univ. dr. José Luis de la Cuesta Arzamendi, Doctor Honoris Causa al UAIC

afiscuestajoseluisVineri, 28 octombrie 2011, ora 10.00, în Aula Magna ,,Mihai Eminescu” va avea loc ceremonia de acordare a titlului de Doctor Homoris Causa domnului prof. univ. dr. José Luis de la Cuesta Arzamendi de la Universitatea din San Sebastian, Spania, preşedintele Asociaţiei Internaţionale de Drept Penal.

Universitatea ,,Alexandru Ioan Cuza” decernează acest titlu pentru eforturile, demersurile şi contribuţiile domnului prof. univ. dr. José Luis de la Cuesta Arzamendi la prestigiul şi dezvoltarea dreptului penal şi a ştiinţelor penale, dar şi pentru rolul avut în dezvoltarea bunelor relaţii cu mediul academic din Iaşi.

Născut la 6 noiembrie 1955, în Guipúzcoa – Spania, José Luis de la Cuesta Arzamendi a absolvit în 1977 Facultatea de Drept de la Universitatea Valladolid din San Sebastian.

Tot la această instituţie a desfăşurat o carieră academică de peste 34 de ani, după ce a obţinut, în 1979, diploma în Criminologie la Universidad Complutense de Madrid, iar în 1981 titlul ştiinţific de doctor în drept la Universitatea Valladolid, San Sebastian, cu menţiunea Sobresaliente “cum laude”, Premio Extraordinario din partea Facultăţii de Drept.

Domeniul de cercetare în care s-a remarcat profesorul José Luis de la Cuesta Arzamendi este Dreptul Penal, atât din perspectivă normativă, cât şi din perspectiva politicii penale a statelor, dar şi în alte domenii precum: Criminologie, Drept Penal European, Drept Internaţional Penal.

A desfăşurat stagii de cercetare la instituţii prestigioase din Europa şi nu numai: Université de Pau et des Pays de l’Adour (Franţa), University of Edinburgh (Marea Britanie), Université Catholique de Louvain (Belgia), Max-Planck Institut für Strafrecht (Germania), DePaul University (Chicago, USA), University of Nevada-Reno (USA).

Printre subiectele de cercetare tratate de prof. José Luis de la Cuesta Arzamendi în cadrul celor 114 lucrări de specialitate şi 80 de articole se numără: studiul principiilor fundamentale ale dreptului penal,implicaţiile sociale ale dezincriminării, problematica pedepsei capitale, a posibilităţii şi avantajelor instituirii unor pedepse alternative la privarea de libertate, regulile antrenării răspunderii penale a persoanelor juridice, interferenţa dintre dreptul penal şi manipularea genetică etc.

De asemenea, activitatea de cercetare a prof. José Luis de la Cuesta s-a axat şi pe aspecte ale implicaţiilor infracţiunilor relative la consumul de droguri şi alte produse stupefiante. În acest sens, în 1986 a făcut parte din comisia de cercetare a guvernului basc pentru pregătirea proiectului de lege privind dependenţa de droguri, studiile sale aflându-se la baza textului legislativ.

Mai multe detalii despre prof. José Luis de la Cuesta găsiţi aici.

Vezi fotografii de la eveniment la secţiunea Galerie foto.

By | 2016-10-12T15:30:49+00:00 24 octombrie 2011|Doctor Honoris Causa, Evenimente, Noutăți|

About the Author: