de Alexandra GAVRIL

Regizorul Nae Caranfil a fost prezent la Iaşi, între 12-14 martie, în cadrul evenimentului „Portret de cineast”, organizat de Centrul Naţional al Cinematografiei. Cu această ocazie, cinefilii au putut viziona filmele acestuia şi pune întrebări regizorului.

Primul film, „E pericoloso sporgersi”, a putut fi vizionat vineri, în Aula Universităţii „Alexandru Ioan Cuza”.  Nu s-a venit cu popcorn, chipsuri sau suc acidulat, cum se face de regulă la cinematograf. Nu. Acest public a fost unul special, pe alese, cu cineamatori cu poftă de film. Şi nu orice filme.

Nae Caranfil a fost îngrijorat că sala va fi aproape goală, ca acum trei ani, la premiera filmului „Restul e tăcere”.  Însă, Aula Magna a fost plină ochi, iar Nae Caranfil a retrăit scenele din film într-un sincron perfect cu reacţiile publicului.

Cineamatorii, deşi au înţeles morala din această tragi-comedie, s-au amuzat copios şi au încercat să arate regizorului că fiecare scenă, fiecare replică şi fiecare personaj şi-au îndeplinit misiunea şi au transmis mesajul menit. După o oră şi 40 de minute de vizionare, cinefilii s-au ridicat în picioare şi au aplaudat, recunoscînd talentul si meritul regizorului Nae Caranfil, însă nu au plecat, aşa cum ar fi făcut într-un cinematograf oarecare. Au aşteptat nerăbdători pe scaune, conştienţi că şansa să pună întrebări regizorului nu li se oferă în fiecare zi.

 

Un obiect neidentificat

Spectatorii au fost mai timizi la început, trăind cu temerea că orice întrebare pusă i-ar putea face să pară novici. Nae Caranfil a luat iniţiativa, detaliind  povestea care a fost apoi transpusă într-un film. Şi le-a spus că filmul văzut, aşa cum a fost vizionat vineri, 12 martie, a mai avut o scenă, care a fost scoasă la montaj, din motive tehnice.

„A existat o scenă în care actorul Dinu Staroste, după ce primeşte un telefon de ameninţare, crede că este ascultat şi începe să caute dovada. Găseşte un munte de fire sub o scîndură din pardoseală şi începe să le taie nervos, unul cîte unul”, a povestit regizorul.  Cînd actorul coboară scările, în living este o masă mare pe care sînt puse multe feluri de mîncare, iar deasupra lor, un candelabru căzut din tavan. Regizorul a chestionat mai multe persoane în legătură cu obiectul, însă nimeni nu a reuşit să identifice acel obiect ca fiind un candelabru, motiv pentru care scena a fost scoasă.

Odată ce publicul s-a dezgheţat, întrebările au curs. Cinefilii au vrut să afle detalii despre alegerea locurilor pentru filmare, despre actori, tipului de final ales pentru film, precum şi desăre preferinţele regizorului, în materie de filme.

Spre surprinderea publicului, Nae Caranfil a recunoscut că a vizionat de multe ori filme piratate. De ce? Pentru că oamenii nu apreciază vizionarea unui film într-un cinematograf. Gălăgia, popcornul şi telefoanele mobile sînt doar cîteva dintre motivele pentru care regizorul înţelege de ce multe persoane preferă să vadă un film în intimitate, fără să fie deranjaţi, întrerupţi, enervaţi.

Nu doar publicul a avut şansa să pună întrebări. Nae Caranfil a testat audienţa, întrebînd-o ce element folosit în exces în filmele din acea perioadă lipseşte din „E pericoloso sporgersi”. Răspunsul corect – „Dacia” – a demonstrat regizorului, încă o dată, că Iaşul are cinefili pe alese.