Expozitie despre Regele Mihai I al Romaniei in dosarele Securitatii

Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” si Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii anunta vernisarea expozitiei Regele urmarit. Mihai I al Romaniei in dosarele Securitatii, care va avea loc joi, 20 martie, la ora 16, in spatiul Muzeului Universitatii (Str. Titu Maiorescu, nr. 12).

Expozitia organizata de Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii si UAIC, in parteneriat cu Asociatia „General Nicolae Radescu”, beneficiaza de sprijinul Casei Regale a Romaniei si va fi deschisa publicului in perioada 20 martie – 4 mai 2014.

Materialele acopera perioada exilului, cand M.S.R. Mihai I al Romaniei a devenit subiect al urmaririi informative coordonata de politia politica. De-a lungul anilor, Securitatea l-a numit „Strainul”, „Leon” sau „Rex”, iar masurile supravegherii informativ-operative, intreprinse impotriva Familiei Regale, au fost organizate in actiunea denumita „Coroana”.

Expozitia Regele urmarit. Mihai I al Romaniei in dosarele Securitatii, realizata de Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii, cuprinde documente emise de politia politica pe toata durata urmaririi informative in exil a membrilor Familiei Regale (1948-1989), fotografii (o parte dintre ele, inedite, au fost puse la dispozitie de Casa Regala a Romaniei), articole de presa etc.

Conform directivelor specifice, documentele emise de Securitate sunt variate: planuri de masuri, dirijarea informatorilor in incercarea obtinerii unor date pentru compromiterea membrilor Familiei Regale, presiuni asupra unor persoane sau institutii internationale spre a nu mai acorda sprijin actiunilor M.S.R. etc.

In afara supravegherii informative, expozitia prezinta si arhitectura operatiunilor de compromitere, incercarile de infiltrare a unor informatori pe langa Familia Regala si boicotarea initiativelor M.S. de coagulare a exilului in jurul unor comandamente patriotice.

Publicație: Cronica de Iași

Centru de Reusita Universitara inaugurat la USAMV Iasi

Vineri, 14 martie, la ora 10, va avea loc inaugurarea Centrului de Reusita Universitara (CRU) al Universitatii de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara „Ion Ionescu de la Brad” din Iasi, in cladirea principala, etajul al II-lea.

CRU USAMV Iasi face parte dintr-o retea regionala de Centre de Reusita Universitara, de Agentia Universitara a Francofoniei – Biroul Europa Centrala si Orientala (AUF-BECO). CRU are ca obiectiv specific punerea la dispozitia universitatii beneficiare a unui spatiu didactic dotat cu resurse pedagogice si echipament tehnic de varf (tabla interactiva EInstruction Touchboard cu videoproiector, laptopuri, sistem de videoconferinta), in scopul modernizarii procesului didactic, a cresterii atractivitatii ofertei universitare francofone si a sporirii vizibilitatii actiunilor francofone locale.

AUF-BECO doteaza anual centrele cu resurse didactice clasice si inovatoare si organizeaza sesiuni de formare continua a responsabililor de CRU. Centrul de Reusita Universitara al Universitatii de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara „Ion Ionescu de la Brad” din Iasi va gazdui activitati francofone, conform unui program anual.

Publicație: Cronica de Iași

TUIASI lanseaza un proiect de formare a agentilor de vanzari de suplimente alimentare

 Universitatea Tehnica „Gheorghe Asachi” din Iasi (TUIASI) demareaza proiectul intitulat “Launching of Sector Skills Alliance for Training & Apprenticeship of Health Care and Food Supplements Salespersons” (H-Care), care are ca scop marirea bazei de personal calificat in domeniul specific comertului cu produse de sanatate, dispozitive medicale si suplimente alimentare la nivel european. Lansarea oficiala a proiectului care face parte din programul european de invatare pe tot parcursul vietii (Life Long Learning Programme) va avea loc vineri, 14 martie, de la ora 11.00, in Sala de Consiliu a Facultatii de Inginerie Chimica si Protectia Mediului.

Proiectul se va desfasura pe o perioada de doi ani, de pe 1 ianuarie 2014, pana pe 30 iunie 2016 si are sase parteneri din patru tari – Turcia, Belgia, Austria si Bulgaria, printre care se numara si TUIASI (Romania).

Acesta este in acord cu strategia „Europa 2020” care solicita o crestere economica bazata pe un model inteligent, durabil si favorabil incluziunii. Proiectul ofera deci noi competente pentru noi locuri de munca, ofera oportunitatea incluziunii persoanelor fara loc de munca sau cu salarii mici in piata locurilor de munca a UE.

H-Care isi propune sa dezvolte un currciculum inovator si practic de formare si calificare profesionala pentru un nou profil/ loc de munca la nivel european, respectiv „Agent de vanzari de produse de sanatate & suplimente alimentare” (eng. “Health Care & Food Supplements Salesperson”). Acesta se adreseaza persoanelor adulte si anume, somerilor care sunt in cautare de locuri de munca in sectorul de vanzari de produse de sanatate & suplimente alimentare si angajatilor actuali din sectorul de vanzari de produse de sanatate & suplimente alimentare care ar dori sa-si imbunatateasca competitivitatea si abilitatile in vanzari.

Proiectul va realiza instruirea persoanelor ce doresc sa intre in categoria vanzatorilor de produse de asistenta medicala si suplimente alimentare. Instruirea se va realiza prin intermediul curriculumului de invatare propus in proiect care se bazeaza pe utilizarea unei game largi de abordari de formare cum ar fi e-learning, grupuri de lucru si de practica in unitati de profil. Cursantii vor castiga competente si abilitati noi in procesul de vanzare. Ei vor avea acces direct la materiale de instruire/ didactice, chiar si atunci cand sunt la locul de munca. In finalul proiectului, dupa parcurgerea programului de instruire, cursantii vor primi un certificat de calificare european de tip „Agent de vanzari de produse de sanatate & suplimente alimentare”.

Publicație: Cronica de Iași  si Evenimentul 

Premii de peste 2.000 de euro la Facultatea de Zootehnie

Studenţi de la facultăţile de profil din ţară, cercetători şi fermieri, se vor întrece mâine, la Facultatea de Zootehnie din cadrul Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară „Ion Ionescu de la Brad”, în „Concursul Naţional de Nutriţie Animală”. Competiţia este una dintre cele mai importante din România şi se axează pe probleme de nutriţie şi alimentaţie a animalelor de fermă. Premiile oferite în cadrul concursului au o valoare totală de 2.200 euro. Astfel, candidatul clasat pe locul întâi va primi 1.000 de euro, cel de pe locul II – 600 euro, iar cel de pe locul al III-lea, 300 euro. Vor exista, de asemenea, trei menţiuni a câte 100 euro.

Publicație: Evenimentul