Studentii din Iasi pot face cursuri GRATUITE de limba portugheza la Universitatea Cuza

O noua sansa pentru studentii din intreg centrul academic din orasul Iasi. Concret, Facultatea de Litere a Universitatii Alexandru Ioan Cuza (UAIC) organizeaza un curs facultativ gratuit de limba portugheza.

Acesta se adreseaza studentilor înscrisi la studii universitare de licenta, master sau doctorat de la toate facultatile. Primul curs se va desfasura în saptamâna 3 (astazi – n.r.) si 8 aprilie 2017. Înscrierile s-au facut on-line, la adresa paulo.priolo•gmail.com. Dincolo de elementele ce tin de gramatica si literatura portugheza, cursantii primesc informatii despre cultura si civilizatia lusitana.

Publicație: Bună Ziua Iași

 „Evenimentul Regional al Moldovei” – singura publicaţie scrisă din regiunea de Nord – Est premiată pentru educaţie financiară

Câştigătorii „Galei Premiilor în Educaţie Financiară” –

Cei mai implicaţi oameni din domeniul educaţiei financiare au fost premiaţi ieri, 30 martie, în cadrul „Galei Premiilor EduFin” organizat în premieră în România, evenimentul face parte din proiectul internaţional „Global Money Week”/„Săptămâna Globală a Banilor” * printre câştigătorii serii s-a numărat şi „Evenimentul Regional al Moldovei”

Palatul Culturii din Iaşi a găzduit ieri, 30 martie, unul dintre cele mai importante evenimente ale acestei primăveri, „Gala Premiilor în Educaţie Financiară EduFin”. Evenimentul, organizat în premieră naţională de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), în colaborare cu Inspectoratul şcolar Judeţean (ISJ) Iaşi, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”, Primăria Municipiului Iaşi şi Institutul de Studii Financiare (ISF), a reunit în aceeaşi sală specialiştii din domeniul educaţiei financiare nebancare, autorităţile locale, reprezentanţi ai Ministerului Educaţiei, parlamentari, reprezentanţi ai mediului academic, precum şi întregul for de conducere al ASF. „Nu a existat niciodată o concentrare atât de mare de surse şi competenţe din pieţele financiare nebancare în acelaşi loc şi în acelaşi timp. Echipa de conducere a ASF nu a fost în formulă completă în afara Bucureştiului niciodată. Este un eveniment în premieră, prin care vrem să le mulţumim celor care s-au implicat în educaţia financiară mai mult decât alţii”, a declarat Mişu Negriţoiu, preşedintele ASF.

Câştigătorii primei ediţii a „Galei EduFin”

În cadrul galei au fost premiate cele mai reuşite proiecte/activităţi din sfera educaţiei financiare derulate pe parcursul anului trecut. Astfel, printre câştigătorii serii s-au numărat Departamentul de Finanţe, Monedă şi Administraţie Publică din cadrul Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi (premiat la categoria „Profesorul universitar dedicat educaţiei financiare”), Ana Irina Iorga, profesor în cadrul Liceului Teoretic „Dimitrie Cantemir” din Iaşi (premiată la categoria „Premiu special pentru activitate în învăţământul preuniversitar”), postul de televiziune Digi24 (premiat la categoria „Cel mai bun reportaj media de educaţie financiară”) sau Alin Băiescu, din cadrul „DEX Asigurează” (premiat la categoria „Cea mai atractivă carte /publicaţie de educaţie financiară”).

Pe lista câştigătorilor s-a aflat şi cotidianul „Evenimentul Regional al Moldovei”, colectivul redacţional al publicaţiei primind „Premiul Special pentru educaţie financiară nebancară”. De asemenea, în cadrul Galei, au mai fost recunoscute meritele Mihaelei Mircea („Cel mai bun lector voluntar de educaţie financiară nebancară”), grupului de presă „Bursa”(„Premiu special pentru implicare activă şi promovarea unei educaţii financiare corecte”), „SSIF Tradeville SA – şcoala de Investitori” („Premiu Special pentru educaţie financiară nebancară”),„Metropolitan Life – Life Changer (Schimbăm vieţi)” („Premiu Special pentru educaţie financiară nebancară”), Asociaţiei pentru promovarea asigurărilor – „Octombrie – Luna Asigurărilor de Locuinţe” („Cea mai bună campanie de responsabilitate socială cu componentă educativă”), lui Alexandru Mîrţ („Premiu Special pentru rezultate şcolare deosebite„) şi ale Erste Asset Management – „România investeşte” („Cea mai creativă campanie de educaţie financiară nebancară”). „Din punctul meu de vedere, toţi cei nominalizaţi meritau premii în această seară (n.r – ieri). Dar trebuie să remarc diversitatea de premii şi de persoane implicate, lucru care nu poate decât să fie încurajator şi îmbucurător pentru noi. Felicit ideea colegilor mei de a organiza acest eveniment”, a completat Mişu Negriţoiu.

Global Money Week 2017” – succes total în România

„Gala Premiilor EduFin” a fost cel mai marcant eveniment dintr-un şir de activităţi organizate pe întreg parcursul săptămânii la Iaşi, Bucureşti şi în alte centre universitare din ţară, sub egida evenimentului internaţional „Global Money Week”/„Săptămâna Globală a Banilor”, organizat în perioada 27 martie – 2 aprilie” în peste 120 de ţări din întreaga lume. Printre activităţile organizate la Iaşi cu acest prilej amintim: dezbaterea „Protecţia consumatorilor prin educaţie financiară”, salonul ofertelor „Market place pentru profesionişti”, prelegerile pentru studenţi, seminariile pentru cadrele didactice sau acţiunile de donare de carte pentru copiii din învăţământul preşcolar. De asemenea, tot în cursul zilei de ieri, conducerea ASF a semnat un protocol de colaborare în domeniul educaţiei financiare cu reprezentanţii municipalităţii. „În acest moment, simultan, în peste 120 de ţări se organizează evenimente de celebrare şi promovare a educaţiei financiare. Suntem mândri că ne-am aliniat proiectului Global Money Week şi sper să nu ne oprim aici”, a concluzionat preşedintele ASF.

Premiul Special pentru educaţie financiară nebancară

Este distincţia primită de publicaţia „Evenimentul Regional al Moldovei” în cadrul „Galei Premiilor EduFin”.

Publicație : Evenimentul

 

Caravana ampla de popularizare a Universitatii de Medicina din Iasi, in randul liceenilor din judetele Moldovei

Campania intitulata „Caravana Universitatii de Medicina si Farmacie «UMF» Grigore T. Popa din Iasi” îsi continua traseul prin Moldova anume in judetele Suceava, Botosani si Vaslui. De reamintit ca, institutia de invatamant superior a dat startul, în luna martie 2017, unei ample actiuni de prezentare a ofertei educationale pentru anul universitar 2017-2018 precum si de consiliere si orientare profesionala a elevilor din clasele a XI-a si a XII-a. Intitulat „Caravana UMF Iasi”, proiectul vizeaza 80 de colegii si licee din judetele Iasi, Vaslui, Neamt, Bacau, Botosani, Suceava, Vrancea, Braila si Galati.

„Caravana îsi propune sa aduca în atentia elevilor o prezentare a facultatilor si a bazei materiale a Universitatii, a oportunitatilor pe care le poate avea un student medicinist în Iasi si o discutie despre perspectivele de cariera pe care studentii le au, dupa terminarea unei facultati din cadrul UMF Iasi. Actiunea este menita sa scoata în evidenta valori specifice ale Universitatii precum excelenta academica, oferta educationala, detaliile admiterii, baza materiala si sociala, oportunitatile care disting UMF Iasi de celelalte universitati de profil”, arata organizatorii.

Publicație: Bună Ziua Iași și Evenimentul


UTI va ridica două centre de cercetare avansată

 Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” vrea să construiască două centre de cercetare avansată, în domeniul Tehnologiei Informaţiei şi Comunicaţiei (IT&C) şi al Textilelor. Două proiecte ale instituţiei de învăţământ superior au fost desemnate cele mai bune din regiunea de Nord-Est într-o etapă de consultare a intenţiilor de depunere de proiecte pentru finanţare pe Axa 1 a Programului Operaţional Regional, dedicat entităţilor de transfer tehnologic. 

Proiectul centrului de transfer tehnologic în IT&C al Universităţii Tehnice a fost ales primul ca importanţă şi prioritate pentru finanţare, la această etapă, în urma evaluării realizate de Agenţia pentru Dezvoltare Regională Nord-Est. Prin intermediul centrului de transfer tehnologic în IT&C, care ar urma să fie dezvoltat pe trei sectoare principale, se doreşte crearea unei platforme care să ofere firmelor din domeniu şi cercetătorilor instituţiei de învăţământ superior posibilitatea de a conlucra şi de a-şi transpune ideile în prototipuri pentru a determina viabilitatea acestora.

„Cercetătorii doresc constituirea sub aceeaşi umbrelă a unui High Performance Computing Center – un centru HPC. Acesta va asigura puterea de calcul pentru orice aplicaţie software în domeniu şi va fi o platformă colaborativă, accesibilă de la distanţă, la care firmele care se ocupă preponderent cu producţia de software să se poată conecta în orice moment şi unde să colaboreze sau să beneficieze de sprijinul specialiştilor de profil de la Universitatea Tehnică «Gheorghe Asachi». În cadrul proiectului va mai funcţiona şi un «centru de prototipare rapidă», care este destinat secţiunii hardware din sectorul Information Technology and Communications. Cel de-al treilea sector al acestui proiect este un centru de «smart sensing», care ar urma să vizeze aplicaţii de noi tipuri de senzori în domeniul Internet of Things. Acesta ar putea avea multe aplicaţii, fiindcă domeniul IT&C este o pârghie pentru celelalte domenii de activitate. Acest centru ar putea oferi suport şi altor sectoare de specializare inteligentă pentru a fi realizate tehnologii cu sprijinul IT&C”, au precizat în scris reprezentanţii Universităţii Tehnice.

Oficialii instituţiei de învăţământ superior au mai menţionat în document că acelaşi concept de unificare a nevoilor din domeniu cu oferta din universitate a stat şi la baza conceperii Centrului de transfer tehnologic în Textile. Acesta a fost conceput, ca direcţie generală, pe „digital fashion” – componenta de IT aplicată pe domeniul textilelor, în care se investeşte mult la nivel mondial şi care presupune ca partea de proiectare să fie acoperită în totalitate de soluţii IT.

Publicație : Ziarul de Iași

 

Universitatea Tehnică va avea un reprezentant în Consiliul general al ARACIS

Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iaşi (TUIASI) va avea un reprezentant în Consiliul Agenţiei Române pentru Asigurare Calităţii în Învăţământul Superior (ARACIS), după ce prof. univ. dr. ing. Neculai Seghedin, prorector responsabil cu activitatea didactică, a câştigat concursul desfăşurat săptămâna trecută.

Pentru competiţie s-au depus dosare în care candidaţii au încercat să pună în evidenţă experienţa în domeniul asigurării calităţii în învăţământul superior şi să demonstreze performanţele profesionale. Ulterior, a avut loc şi un interviu derulat pe parcursul a două zile în sesiuni a câte 30 de minute, în care candidaţii trebuiau să facă o prezentare a propriilor activităţi şi a propunerilor de creştere a activităţii ARACIS în perioada următoare.

Au fost 20 de candidaţi pe cele 12 locuri. Astfel, pentru prima dată de la funcţionarea consiliului, Iaşul va avea doi reprezentanţi, pe lângă prof. univ. dr. Neculai Seghedin intrând în consiliu şi profesorul Gheorghe Grigoraş, reprezentant al Universităţii „Alexandru Ioan Cuza”. „Aventura mea în domeniu a început în 2006, când am intrat în Comisia de asigurare a calităţii în universitate, iar după aceea am condus Departamentul de evaluare şi asigurare a calităţii în Politehnică, în prezent fiind desemnat de rector ca preşedinte al acestei comisii”, a declarat prof. univ. dr. ing. Neculai Seghedin.  Prorectorul TUIASI este de patru ani membru permanent al comisiei de evaluare instituţională din ARACIS, evaluând 15 universităţi în calitate de coordonator al echipei de experţi sau de evaluator instituţional.

„Am evaluat universităţi tehnice, comprehensive, militare, confesionale. A fost o experienţă briliantă pentru mine sub aspect profesional şi uman, pentru că am învăţat extrem de multe lucruri pe care nu puteam să le învăţ decât prin contactul direct cu aceste instituţii. Munca în domeniul asigurării calităţii este o activitate foarte bogată pe care o desfăşor cu toată convingerea şi plăcerea”, a completat prorectorul.

 Publicație : Ziarul de Iași

 

Universitatea Tehnica din Iasi lanseaza un concurs de proiecte de revitalizare urbana

Universitatea Tehnica (TUIASI) Gheorghe Asachi din Iasi este partener principal in lansearea unui concurs de proiecte pe zona de revitalizare urbana. Sub titulatura Fondul Antreprenorilor Locali, competitia ofera 10.000 lei celei mai originale idei propuse de catre organizatiile studentesti ce activeaza in cadrul TUIASI, grupurilor/echipelor de initiativa formate din studenti sau din tineri absolventi, asociatiilor de profesori sau institutiilor de invatamant.

In cursa, studentii se pot inscrie si individual, dar si in echipa, iar o persoana poate depune mai multe proiecte. Universitatea va oferi si un premiu de 500 lei echipei care a gandit cel mai bun proiect. Astfel, conducerea Politehnicii iesene incurajeaza, in special studentii, sa se inscrie si sa propuna proiecte care pot infrumuseta o zona din fata caminului in care sunt cazati sau a uneia dintre facultati.
„Ma bucur foarte mult ca studentii, tinerii absolventi si profesorii vor putea sa puna in practica idei inovative de a revitaliza o mica zona din preajma caminului sau a facultatii. Speram sa fie o pata de culoare care sa functioneze in viitor – sa o ducem la un nivel mai mare, sa o amplificam. Ne adresam practic comunitatii si sa facem locul in care traim mai frumos. Sunt convins ca studentii vor veni cu idei cat mai creative si non-conformiste”, a declarat ing. Bogdan Budeanu, directorul Directiei Servicii Studentesti a TUIASI.

Proiectele pot fi depuse pana pe 23 aprilie 2017, iar pana atunci, cei interesati sa candideze pentru obtinerea finantarii pot apela la organizatori pentru a purta discutii consultative si de asistenta tehnica. Proiectele vor fi evaluate intre 24 si 27 aprilie, iar proiectul castigator va fi anuntat pe 28 aprilie. Dupa ce are loc validarea si anuntarea castigatorului, echipa proiectului are la dispozitie patru luni pentru a-l implementa, pana in prima zi a lunii septembrie. Pentru inscrierea in competitie trebuie completate doua formulare – unul de inscriere si unul de buget, care se vor completa in format electronic.

Publicație : Bună Ziua Iași

 

SPECIAL si in PREMIERA! O MARE universitate din Iasi a dat LOVITURA! Un sef al institutiei face DEZVALUIRI

 Universitatea Tehnica Gheorghe Asachi din Iasi isi propune sa construiasca doua centre de cercetare avansata în domeniul IT&C – Tehnologia Informatiei si Comunicatiei si al Textilelor • In acest context, cele doua proiecte pe acest plan ale insitutiei de invatamant superior au fost desemnate cele mai bune din regiunea Nord-Est a Romaniei, într-o etapa de consultare a intentiilor de depunere de proiecte pentru finantare pe Axa 1 a Programului Operational Regional, dedicat entitatilor de transfer tehnologic • De reamintit ca, rectorul Universitatii Tehnice, prof. univ. dr. ing. Dan Cascaval a prezentat o serie de idei inovatoare pentru ideea de „smart-city” a orasului, saptamana trecuta

Doua proiecte ale Universitatii Tehnice (TUIASI) Gheorghe Asachi din Iasi au fost desemnate cele mai bune din regiunea Nord-Est a Romaniei într-o etapa de consultare a intentiilor de depunere de proiecte pentru finantare pe Axa 1 a Programului Operational Regional (POR), dedicat entitatilor de transfer tehnologic. Cercetatorii din cadrul institutiei de învatamânt superior tehnic au propus înfiintarea a doua centre – unul de transfer tehnologic în regiunea Nord-Est în domeniul Tehnologiei Informatiei si Comunicatiei (TIC sau IT&C – n.r.), acesta purtând numele Nord-Est TIC, iar celalalt de transfer tehnologic în Textile – C3T.
„Etapa aceasta a urmarit crearea unui portofoliu de proiecte, ca sa se poata argumenta modificari ale ghidului, în urma acestei consultari. Cine nu a depus aceste scrisori de intentie, de finantare, în care s-a argumentat necesitatea si functionarea proiectelor, nu va putea depune nici proiectele atunci când se va lansa oficial «call»-ul. S-a urmarit dezvoltarea strategiei de specializare inteligenta, finantarea proiectelor care privesc domeniile ce au o masa critica de firme în regiune care sa poata absorbi rezultatele cercetarii, care au potential de inovare si care se pot întretine singure fara sprijin guvernamental”, a declarat prof. univ. dr. ing. Carmen Loghin, prorector responsabil cu Cercetarea, dezvoltarea si inovarea la Politehnica ieseana.
Rectorul TUIASI: „Smart-City-ul este un oras ce creeaza pentru locuitorii sai un mediu si servicii de calitate”  
De reamintit ca, rectorul Universitatii Tehnice, prof. univ. dr. ing. Dan Cascaval a prezentat o serie de idei inovatoare pentru ideea de „smart-city” a orasului, saptamana trecuta!

„In fond, «smart-city-ul» reprezinta un oras prietenos, in care fiecare dintre noi se simte sufleteste acasa, dar si un oras ce creeaza pentru locuitorii sai un mediu si servicii de calitate. Vorbind numai despre ceea ce poate oferi Politehnica ieseana pentru un Iasi «smart», trebuie sa spun ca institutia noastra este cea mai completa universitate tehnica din Romania, incluzand, cu exceptia stiintelor agricole, toate domeniile ingineresti”, a sintetizat rectorul.
Mai departe, evaluarea scrisorilor de intentie (pentru cele doua proiecte in domeniul IT&C respetiv Textile – n.r.) a fost realizata de catre Agentia pentru Dezvoltare Regionala Nord-Est (ADR-NE). Din cele 36 de proiecte depuse, centrul de transfer tehnologic în TIC al TUIASI a fost ales primul ca importanta si prioritate pentru finantare, la aceasta etapa, în timp ce al II-lea proiect al universitatii, cu privire la centrul de transfer tehnologic în textile, a fost desemnat al IV-lea pe toata regiunea.

 Platforma de colaborare între industrie si cercetatorii din entitatea academica 
Centrul de transfer tehnologic în TIC a fost gândit de catre cercetatorii TUIASI cu dezvoltarea pe trei sectoare principale, ca o platforma care sa ofere firmelor din domeniu si cercetatorilor institutiei de învatamânt superior posibilitatea de a conlucra si de a-si transpune ideile în prototipuri pentru a determina viabilitatea acestora. Cercetatorii doresc constituirea sub aceeasi umbrela a unui High Performance Computing Center – un centru HPC.
Acesta va asigura puterea de calcul pentru orice aplicatie software în domeniu si va fi o platforma colaborativa, accesibila de la distanta, la care firmele care se ocupa preponderent cu productia de software sa se poata conecta în orice moment si unde sa colaboreze sau sa beneficieze de sprijinul specialistilor de profil de la TUIASI. În cadrul Nord-Est TIC va mai functiona si un „centru de prototipare rapida”, care este destinat sectiunii hardware din sectorul Information Technology and Communications (IT&C).
„Atât firmele, cât si cercetatorii din universitate, care au idei de solutii hardware, pot veni sa le implementeze fizic, sa le masoare, sa le certifice, sa le patenteze, sa depuna pentru drepturi de autor, astfel încât sa transforme ideea într-un produs vandabil. Prototiparea este un pas fara de care o idee nu se poate transforma decât foarte greu într-un produs”, a declarat si sef lucrari dr. ing. Nicolae Lucanu, membru al echipei care a realizat scrisoarea de intentie.

Centru de „smart sensing”, la Politehnica ieseana 

 Cel de-al III-lea sector al acestui proiect este un centru de „smart sensing”, care ar urma sa vizeze aplicatii de noi tipuri de senzori în domeniul Internet of Things. Acesta ar putea avea multe aplicatii, fiindca domeniul IT&C este o pârghie pentru celelalte domenii de activitate. Acest centru ar putea oferi suport si altor sectoare de specializare inteligenta pentru a fi realizate tehnologii cu sprijinul IT&C. Acelasi concept de unificare a nevoilor din domeniu cu oferta din universitate a stat si la baza conceperii Centrului de transfer tehnologic în Textile.
Acesta a fost conceput, ca directie generala, pe digital fashion – componenta de IT aplicata pe domeniul textilelor, care este o componenta importanta, în care se investeste mult la nivel mondial si care presupune ca partea de proiectare sa fie acoperita în totalitate de solutii IT. In final, dupa ce intentia dezvoltarii acestor proiecte a fost validata de catre expertii ADR-NE, reprezentantii universitatii spun ca vor astepta sa fie lansata competitia propriu-zisa, ocupându-se de scrierea proiectelor, dar si de cautarea fondurilor pentru co-finantare.

Publicație : Bună Ziua Iași