EXCLUSIV! RAZBOI TOTAL intre un grup de studenti si profesorii de la Universitatea Cuza. MOTIV SOCANT

 Situatie extrem de tensionata la nivelul intregii comunitati academice de la cea mai mare universitate de stat din Iasi • Concret, chiar in plina sesiune de examinare, studentii si masteranzii de la Universitatea Alexandru Ioan Cuza acuza faptul ca profesorii le pun notele cu intarziere si ca, atata timp cat nu promoveaza un examen, nu afla in timp ultil daca trebuie sa se prezinte la reevaluare • Totul a plecat de la faptul ca, intre 23 ianuarie si 5 februarie 2017 a fost programata sesiunea normala de examene, iar de pe 6 si pana pe 13 februarie, se deruleaza perioada alocata evaluarii pentru reexaminari in vederea promovarii sau maririi notei • „Unii profesorii sunt de vina pentru aceasta situatie! Aduc cu intarzaiere cataloagele cu note la secretariat. Pe de alta parte, si sistemul eSIMS (de publicare electronica a notelor de la Cuza – n.r.) este unul foarte prost si care da erori”, acuza un student 

Stare de fapt extrem de tensionata la nivelul intregii comunitati academice de la cea mai mare universitate de stat din Iasi! Chiar in plina sesiune de examinare, studentii si masteranzii de la Universitatea Alexandru Ioan Cuza (UAIC) acuza faptul ca profesorii le pun notele cu intarzaiere si ca, daca nu promoveaza un examen, nu afla in timp ultil daca trebuie sa se prezinte la reevaluare. Totul a plecat de la faptul ca, intre 23 ianuarie si 5 februarie 2017 a fost programata sesiunea normala de examene iar, de pe 6 si pana pe 13 februarie, se deruleaza perioada alocata evaluarii pentru reexaminari in vederea promovarii sau maririi notei.
Uite NOTA, nu e NOTA!  
Pe acest plan, parierile sunt impartite! Pe de o parte, cadrele didactice de la UAIC au primit, inainte de a incepe sesiunea de examene de la Cuza, o informare electronica, in care erau rugati sa se prezinte la secretariate cu catalogul oficial al notelor, in termen de trei zile de la desfasurarea testului scris.
„Am primit aceasta informare, in format electronic pe e-mail. Acolo eram rugati, ca in trei zile de la momentul in care am sustinut examenul scris cu studentii, sa transmitem si notele oficiale catre secretariat! Aici, spre exemplu, daca examenul nu era intr-o zi de vineri, pentru mine ca profesor, sambata si duminica, sunt zile libere in mod normal… Ori, eu am facut rabat de la toate acestea si am facut in asa fel incat, studentii sa afle in timp util nota. Asta pentru ca, in cazul celor restantieri, sa afle la un moment rezonabil fata de examenul de restanta, daca l-au promovat sau nu, si sa aiba timp de pregatire. De asemenea, am incercat sa programez restanta la disciplina mea, cat mai mult la finalul perioadei destinate restantelor! Bun, este adevarat ca sunt colegi de-ai mei care nu au facut asta si, tocmai de aici, si nemultumirile justificate ale unor studenti. Pe de alta parte, una e sa ai de corectat 300 sau 400 de teze si alta este sa corectezi 60! Spun asta pentru ca, unele facultati cuziste au de la cateva mii bune de studenti in timp ce altele au doar cateva sute”, a tinut sa arate un profesor de la o mare si importanta facultate de la UAIC.
Sistemul electronic de afisare a rezultatelor, FATAL ERROR 
Pe de alta parte, din datele obtinute de reporterii BUNA ZIUA IASI (BZI), multi dintre studentii de la Cuza nu se pot conecta la sistemul e-SIMS (de publicare electronica a notelor de la UAIC – n.r.), având conturile blocate, altii, care se pot conecta, nu îsi pot vizualiza notele. De asemenea, desi unele note au fost introduse de catre secretariatele facultatilor în sistem, acestea nu sunt afisate.
Se pare ca, în general, secretariatele refuza în mod constant sa comunice studentilor notele, iar profesorii de asemenea, trimitând studentii spre eSIMS. Aici, chiar daca studentii au facut nenumarate reclamatii catre Departamentul de Comunicatii Digitale (DCD) de la Universitatea Cuza (ce administreaza sistemul electronic de afisare a notelor – n.r.), personalul care gestioneaza totul le-ar fi raspuns ca nu este nicio problema si ca studentii nu stiu sa foloseasca eSIMS.
„În ianuarie 2014, Senatul de atunci al Universitatii Cuza a refuzat propunerile noastre de amendare a Statutului Studentului cu câteva prevederi prin care profesorii sa fie obligati sa comunice notele din sesiunea ordinara cu cel putin trei zile înainte de începutul sesiunii de restante, precum si multiplicarea posibilitatilor de transmitere a rezultatelor notarii, pentru ca înca de acum trei ani sistemul eSIMS avea astfel de probleme. Împreuna cu conducerea executiva a institutiei speram sa se rezolve aceasta problema de informatizare cât de curând. Pâna cand noul Senat va lua în considerare propunerile noaste, facem un apel catre profesori la colaborare cu reprezentantii studentilor, astfel încât notele din sesiune sa fie transmise catre acestia din urma, spre a fi furnizate mai departe colegilor”, a declarat Silvian-Emanuel Man, presedinte Liga Studentilor (LS IASI) de la Cuza.

Publicație: Bună Ziua Iași

 

Cursuri de comunicare în Limba engleza, la Universitatea Tehnica din Iasi

Prorectoratul Relatii Internationale anunta derularea seriei a II-a a cursurilor de comunicare în Limba engleza, unul tip „Specializare – Competente cheie, comune mai multor ocupatii – comunicare în Limba engleza” – EMIT – English as Medium of Instruction for Technical Higher Education, celalalt fiind „Initiere – Competente cheie, comune mai multor ocupatii – comunicare în Limba engleza” – EMCA – English as Medium of Communication for Administrative Staff for Higher Education. Cele doua cursuri sunt adresate personalului didactic si de cercetare respectiv personalului administrativ al Universitatii Tehnice (TUIASI) Gheorghe Asachi din Iasi.

„Participarea cadrelor didactice la cursul tip Specializare de Competente cheie, comune mai multor ocupatii – comunicare în Limba engleza va aduce plus valoare procesului educational, prin îmbunatatirea competentelor privind interactivitatea cursurilor cu predare în Limba engleza, conducând catre o mai buna interactiune cu studentii. Programul tip Initiere de Competente cheie, comune mai multor ocupatii – comunicare în Limba engleza va oferi personalului din administratia TUIASI cadrul de crestere a nivelului de comunicare în Limba engleza, îmbunatatind abilitatile lingvistice si creând posibilitati pentru a beneficia de schimburi de experienta si bune practici cu omologi apartinând universitatilor din întreaga lume. Cele doua programe de formare profesionala sunt autorizate de Autoritatea Nationala pentru Calificari, Comisia de autorizare a furnizorilor de formare profesionala din judetul Iasi. La finalul cursurilor, dupa sustinerea si promovarea examenului, vor fi eliberate certificate de absolvire recunoscute de Ministerul Muncii si Ministerul Educatiei”, au transmis oficalii Universitatii Tehnice.

Dosarele se depun, dupa obtinerea numarului de înregistrare, la Prorectoratul Relatii Internationale, în perioada 13-17 februarie 2017 (ora 12:00). Cursul, cu o durata de 40 de ore, este programat a avea loc în perioada 24 februarie – 18 martie 2017, dupa urmatorul program: în zilele de vineri (16:00 – 20:00) si sâmbata (9:00 – 15:00).

Publicație: Bună Ziua Iași

 

 Dispar 30 de specializări sau programe de studii de la opt facultăţi

 Un număr de 30 de specializări sau programe de studii universitare de la opt universităţi intră în lichidare începând cu anul universitar 2017-2018, potrivit unui proiect al Ministerului Educaţiei, pus în dezbatere publică. 

Ministerul Educaţiei a pus în dezbatere publică Proiectul de Hotărâre a Guvernului privind domeniile şi programele de studii universitare de master acreditate şi numărul maxim de studenţi ce pot fi şcolarizaţi în anul universitar 2017 – 2018. Potrivit proiectului, 30 de specializări de la opt universităţi intră în lichidare. Astfel, la Universitatea din Oradea, Facultatea de Arte, domeniul de licenţă „Arte vizuale”, vor intra în lichidare specializarea „Arte plastice (sculptură)” şi „Conservare şi restaurare”. La aceeaşi universitate, dar la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Episcop Dr. Vasile Coman” , de la domeniul de licenţă „Teologie” va fi eliminată specializarea „Teologie ortodoxă, asistenţă socială”. La Universitatea „Ştefan cel Mare” din Suceava, Facultatea de Inginerie Mecanică, Mecatronică şi Management, de la domeniul de licenţă „Ingineria mediului”, intră în lichidare specializarea „Ingineria şi protecţia mediului în industrie”, în timp ce de la domeniul de licenţă „Inginerie industrială” dispare specializarea „Ingineria şi managementul calităţii”. Tot la Universitatea „Ştefan cel Mare” din Suceava, la Facultatea de Istorie şi Geografie, domeniul de licenţă „Istorie” în anul universitar 2017-2018 nu va mai exista specializarea „Muzeologie”.

 

La Universitatea Creştină „Dimitrie Cantemir” din Bucureşti, Facultatea de Ştiinţe Economice din Braşov, domeniul de licenţă „Economie şi afaceri internaţionale”, vor intra în lichidare specializările „Economie şi afaceri internaţionale învăţământ cu frecvenţă şi învăţământ cu frecvenţă redusă (IF şi IFR), în timp ce de la domeniul de licenţă „Finanţe”, vor dispărea specializările „Finanţe şi bănci – învăţământ cu frecvenţă şi cu frecvenţă redusă (IF şi IFR). La aceeaşi universitate, la Facultatea de Istorie, dispare specializarea „Istorie” (IF şi IFR), în timp ce la Facultatea de Ştiinţe Economice din Cluj-Napoca, domeniul de licenţă „Administrarea afacerilor”, nu va mai fi specializarea „Economia comerţului, turismului şi serviciilor” (IF şi IFR). Totodată, la Facultatea de Geografia Turismului din Sibiu, domeniul de licenţă „Geografie”, nu va mai fi specializarea „Geografia turismului”. În acelaşi timp, de la Facultatea de Management Turistic şi Comercial din Timişoara, domeniul de licenţă „Administrarea afacerilor” , va dispărea specializarea „Economia comerţului, turismului şi serviciilor” (IF şi IFR)

 

La Universitatea „Titu Maiorescu” din Bucureşti intră în lichidare specializarea „Ştiinţe politice” de la Facultatea de Ştiinţe Sociale, Politice şi Umaniste, precum şi specializarea „Limbi moderne aplicate”. De la Facultatea de Drept şi Ştiinţe Economice – Târgu Jiu a Universităţii  „Titu Maiorescu” din Bucureşti, domeniul de licenţă „Administrarea afacerilor”, va dispărea specializarea „Economia comerţului, turismului şi serviciilor”, la fel şi „Economia mediului”, din domeniul de licenţă „Economie”. La Univeristatea “Nicolae Titulescu” din Bucureşti, Facultatea de Economie şi Administrarea afacerilor, domeniul de licenţă Finanţe, vor fi lichidate specializările Finanţe şi bănci (IF şi ID), în timp ce de la Facultatea de Relaţii internaţionale şi Administraţie, cu domeniul de licenţă „Ştiinţe administrative” , dispare specializarea „Poliţie locală”.

 

În acelaşi timp, la Universitatea “Bioterra” din Bucureşti, Facultatea de Management Agroturistic din Alexandria, domeniul de licenţă „Inginerie şi management în agricultură şi dezvoltare rurală”, va fi lichidată specializarea „Inginerie şi management în alimentaţia publică şi agroturism”. Potrivit proiectului pus în dezbatere pe site-ul Ministerului Educaţiei, de la Universitatea “Sapientia” din Cluj-Napoca, Facultatea de Ştiinţe Economice, Socio-Umane şi Inginereşti din Miercurea Ciuc, domeniul de licenţă „Biotehnologii”, va fi eliminată specializarea „Biotehnologii pentru industria alimentară”.

La fel, la Fundaţia „Academia Comercială” din Satu Mare, domeniul de licenţă „Contabilitate” nu vor mai exista, din anul universitar 2017-2018, specializarea „Contabilitate şi informatică de gestiune”, precum şi specializările „Management” şi „Finanţe şi bănci”. De asemenea, Universitatea Politehnica din Bucureşti nu va organiza admitere în anul universitar 2017 – 2018 la specializările sau programele de studii universitare de licenţă: Inginerie medicală, Inginerie mecanică (în limba germană), ci doar pentru cele în limba franceză şi engleză. Consultarea publică durează până în 24 februarie.

Publicație : Ziarul de Iași și Adevărul și Adevărul