100 de locuri în plus la admiterea de la UMF Iași. Cum vor fi distribuite acestea

 Universitatea de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa“ din Iaşi a stabilit cifrele pentru admiterea din noul an universitar, 2017 – 2018, având cu aproximativ 100 de locuri mai multe scoase la concurs. Astfel, dacă anul trecut UMF propunea 1980 de locuri, anul acesta va avea 2080 repartizate între cele patru facultăţi care compun instituţia de învăţământ superior medical şi între locurile cu taxa în lei şi cele cu taxa în valută.

Astfel, la nivelul locurilor bugetate UMF este la o capacitate maximă de şcolarizare şi a făcut permutări cu câte un loc faţă de anul universitar care se află acum în desfăşurare, rezultând un număr total de 694 de poziţii faţă de 693 anul trecut.

Practic, Balnefiziokinetoterapia va avea un loc mai mult, 70, la fel şi Medicina – 297, şi Medicina dentară, 87, în timp ce Nutriţia şi dietetica vor avea un loc mai puţin, 2 bugetate în total, la fel şi Tehnica Dentară, 30.

S-a remarcat o creştere şi la nivelul numărului locurilor bugetate în lei. Dacă anul trecut erau 640 de locuri, anul acesta cifra a fost împărţită în două – 629 cu taxa în lei în general şi încă 33 pentru taxa în lei pentru cea de-a doua facultate.

O creştere semnificativă se remarcă la numărul locurilor cu taxa în valută – erau 621 anul trecut, şi anul acesta sunt 696. 50 dintre acestea au fost adăugate la Medicină cu predare în limba engleză, unde sunt anul acesta 200 de locuri faţă de 150 anul trecut.

În locurile de anul acesta UMF Iaşi are şi opt avize de principiu comunicate la Ministerul Educaţiei Naţionale pntru primirea la studii la Medicină în limba română ca bursieri ai statului român a unui număr de opt palestinieni.

Publicație: Ziarul de Iași

 

USAMV a obţinut 24 de premii la competiţia naţională Agronomiada

 

Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară „Ion Ionescu de la Brad“ a avut 39 de studenţi care au luat un premiu în cadrul competiţiei naţionale Agronomiada, ediţia din 2017, ce a fost organizată anul acesta la Bucureşti, şi a avut probe la mai multe discipline profesionale, dar şi concursuri sportive.

În total, delegaţia USAMV, compusă din 50 de participanţi, a obţinut 24 de premii şi menţiuni – şapte locuri I, şapte locuri al II-lea, patru locuri al III-lea şi şapte menţiuni. Primul loc a fost obţinut la disciplinele profesionale – Entomologie, Microbiologie aplicată, Proiectare Peisageră, Poluarea apei şi a solului, Managementul proiectelor în agricultură şi dezvoltare rurală, iar la cele sportive – Tenis de masă – mixt şi Baschet băieţi 3 la 3.

„Este o competiţie la care participăm în fiecare an, cu studenţi de la toate specializările USAMV Iaşi. Ne bucurăm că şi la această ediţie, care s-a desfăşurat la Bucureşti, am obţinut rezultate excelente în toate domeniile. Atât cadrele didactice de la noi cât şi studenţii acordă o atenţie deosebită pentru concurs şi, de la an la an, rezultatele nu întârzie să apară“, a declarat conf.dr. Vasile Stoleru, prorector responsabil cu activităţi sociale de la USAMV Iaşi.

Cei care au obţinut o distincţie la Bucureşti vor fi premiaţi şi de universitate cu burse speciale care variază între 180 şi 360 de lei.

Anul trecut competiţia a avut loc la USMAV Craiova, de la Iaşi au fost plecaţi 36 de studenţi care au obţinut 18 premii şi menţiuni. La ediţia de anul acesta au participat în total 350 de studenţi, iar în contextul aniversării împlinirii a 100 de ani de când Iaşul a fost capitală de război, ediţia de anul viitor va fi organizată de către USAMV Iaşi.

Publicație: Ziarul de Iași

 

Luna aceasta, Iasul devine, pentru al IX-lea an consecutiv, capitala Inventicii. Totul in cadrul Euroinvent

EUROINVENT, cel mai mare salon de inventii din Europa de Sud-Est va primi inventatori si cercetatori din toata lumea, în perioada 25-27 mai 2017, la Palatul Culturii din Iasi.
Manifestarea este un omagiu adus creativitatii prin expozitia de inventii si proiecte inovative, conferinta în domeniul stiintei si ingineriei materialelor, salonul de carte tehnico-stiintifica si salonul de arte vizuale, precum si mai multe workshop-uri, care vor aduce în atentie INOVAREA ce poate constitui cheia iesirii din criza. Evenimentul promoveaza creativitatea româneasca în context european, si a celei europene în context international, prin expunerea contributiilor scolilor academice, a institutelor de cercetare, dar si a inventatorilor individuali.
„Vizitatorii vor avea prilejul de a vedea expuse peste 400 de creatii din peste 20 de tari. Pentru al doilea an consecutiv, Fundatia «Dan Voiculescu» pentru Dezvoltarea României va oferi 10.000 de lei câstigatorului Marelui Premiu Euroinvent. Evenimentul se desfasoara sub egida IFIA – International Federation of Inventors’ Associations si WIIPA – World Inventions Intellectual Property Associations si este organizat de Forumul Inventatorilor Români, Centrul de Informare Europe Direct Iasi, Universitatea Tehnica Gheorghe Asachi din Iasi, Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iasi. Totul în colaborare cu Institutul National de Cercetare Dezvoltare Pentru Protectia Mediului, Complexul Muzeal National Moldova Iasi, Universitatea de Medicina si Farmacie Grigore T. Popa din Iasi, Universitatea Lucian Blaga din Sibiu, Universitatea Nationala de Arte George Enescu din Iasi, Universiti Malaysia Perlis, Universiti Malaysia Terengganu”, au transmis organizatorii.

Publicație: Bună Ziua Iași

 

Au fost alese cele mai bune idei ale studentilor Universitatii Tehnice pentru revitalizarea urbana a Iasului

Juriul competitiei de revitalizare urbana organizata de Fundatia Comunitara Iasi, alaturi de Universitatea Tehnica (TUIASI) Gheorghe Asachi, a identificat patru proiecte din cele opt transmise care au potential maxim de implementare, acestea obtinand cel mai mare punctaj. In perioada urmatoare (pana pe 15 mai, 2017 – n.r.), reprezentantii Fundatiei, ai TUIASI si ai echipei de evaluare a Fondului Antreprenorilor Locali, vor discuta cu autorii primelor patru proiecte din clasament pentru rafinarea tehnica a solutiei castigatoare si posibilitatea initierii unei colaborari intre primele patru initiative din clasament.

„Clasamentul ideilor inscrise in concursul de proiecte din cadrul Fondului Antreprenorilor Locali este urmatorul: – Joc, Sport si Socializare – Mihaela Sirbu cu 342 de puncte, – Foisor pentru recreere si petrecere a timpului liber – Asociatia Studentilor si Absolventilor Facultatii de Constructii si Instalatii cu 281 de puncte, – Fit Your Nature! – Asociatia Grupul Local BEST Iasi cu 269 de puncte, Amenajarea spatiului verde dintre caminele T3-T4 – Grupul de initiativa Arhitistic, format din Mihael-Ionut Furdu, Georgiana Butnariu cu 256 de puncte, A better place – Liga Studentilor Facultatii de Automatica si Calculatoare cu 198 de puncte, Revitalizare Campus – Asociatia Studentilor Arhitecti din Iasi cu 175 de puncte, Sala de lectura/ recreatie in aer liber – Asociatia Liga Studentilor Electronisti cu 163 de puncte si StudPark – Cezar-Stefan Fandolea cu 147 de puncte”, au transmis organizatorii competitiei.
De reamintit ca ideile inscrise in proiect au fost evaluate in perioada 27 aprilie – 5 mai 2017. Juriul a fost format din doi reprezentanti ai antreprenori, un arhitect, un reprezentant al Primariei Municipiului Iasi, doi reprezentanti ai TUIASI si unul al Fundatiei Comunitare Iasi. Membrii juriului au tinut cont in evaluare de acele initiative care vor produce o imbunatatire in activitatile beneficiarilor vizati si care vor produce schimbari pe termen lung pentru cat mai multe persoane.

Publicație: Bună Ziua Iași

 

Studenţi din toată ţara dezbat învăţământul universitar împreună cu ministrul Educaţiei şi specialişti în domeniu

Studenţi din toată ţara, rectori de la universităţile din Bucureşti, dar şi specialişti din Educaţiei se întâlnesc, în perioada 10-14 mai, la Congresul Studenţilor din România (CSR) în vederea unei dezbateri privind învăţământul universitar. La plenara ce va avea loc pe 12 mai, la Palatul Parlamentului, va fi prezent şi ministrul Educaţiei, Pavel Năstase.

Conştientizarea problemelor sistemului educaţional, atât din perspectiva studentului, cât şi a conducerii şi găsirea soluţiilor sunt obiectivele pe care CSR doreşte să le îndeplinească. Proiectul este organizat de Uniunea Studenţilor din România şi prima ediţie a avut loc în anul 2008.

 

Sistemul Bologna este un angajament pentru asigurarea unui cadru comun pentru învăţământul superior din Europa şi de asemenea este tema de anul acesta a Congresului. Mai exact, se va face o comparaţie între aplicabilitatea acestuia în România şi în universităţile dinafară.

 

Plenara va fi la Palatul Parlamentului şi va fi prezent şi Ministrul Educaţiei Naţionale

„Universităţi performante: investiţie în viitor!” este deviza după care se ghidează cea de-a zecea ediţie a Congresului, iar în cadrul evenimentului vor fi organizate 5 workshopuri la care se vor discuta subiecte actuale şi de interes pentru studenţi. Mai exact: Erasmus+ şi Erasmus Intern, practica şi internshipul, finanţarea şi resursele, sistemul Bologna şi angajarea şi meseriile viitorului.

 

Partea cheie a evenimentului va fi plenara, unde vor fi prezenţi atât elevi din toată ţara, cât şi rectori de la universităţile din Bucureşti, reprezentanţi ai Primăriei Municipiului Bucureşti, dar şi ministrul Educaţiei Naţionale, Pavel Năstase. Conferinţa va avea loc pe 12 mai, la Palatul Parlamentului, la ora 12:00.

 

Înscrierile se pot face aici:  http://bit.ly/2qfzwvT.

 

Uniunea Studenţilor din România este federaţia care uneşte sub acelaşi nume un număr de 105 asociaţii studenţeşti din întreaga ţară. Scopul nostru este de reprezenta, îmbunătăţi şi promova cât mai mult ceea ce înseamnă pentru noi viaţa de student.

Publicație: Adevărul