Prima conferinta de anvergura organizata de Baroul Iasi va avea loc astazi! Ministru Justitiei si-a anuntat prezenta

Astazi, va avea loc prima conferinta profesionala de anvergura organizata de Baroul Iasi impreuna cu Institutul National pentru Pregatirea si Perfectionarea Avocatilor (INPPA). Conferinta va debuta la ora 9:00 in Aula Paul Demetrescu din cadrul Facultati de Drept a Universitatii Al. I Cuza din Iasi.

Tema conferintei este: „intelegerea si aplicarea noilor coduri fundamentale ale Romaniei”. Conferinta este organizata pe doua sectiuni principale: sectiunea de drept civil/procesual civil si sectiunea de drept penal/procesual penal. Dezbaterile ar trebuie sa fie finalizate la ora 16:30.

Invitat de onoare este prof. Tudorel Toader, Ministrul Justitiei. Interesul avocatilor pentru aceasta conferinta este unul crescut, fiind prima conferinta de acest gen organizata special pentru avocatii ieseni cu implicarea Baroului Iasi. Printre cei care vor conferentia se numara: prof. Traian Cornel Briciu, conf. Claudiu Constantin Dinu, lect. Horia Tit, lect. Petrut Ciobanu.

„Baroul Iasi si INPPA organizeaza aceasta importanta conferinta in scopoul perfectionarii pregatirii profesionale a avocatilor. Vor fi prezenti peste 200 de colegi. Lectorii sunt nume importante din lumea dreptului. Vor participa in calitate de invitati Ministrul Justitiei, trei dintre vicepresedintii UNBR, membrii ai comisiei permanente a UNBR precum si decanii Barourilor din Moldova”, a precizat ieri Marius Striblea, decanul Baroului Iasi.

Publicație: Bună Ziua Iași

 

 Cartea „smart“, inventată la Iaşi! Proiect revoluţionar al cercetătorilor de la „Cuza“

 O echipă de informaticieni ieşeni şi cercetători de alte specialităţi lucrează de patru ani la un proiect ce ar putea schimba radical modul în care ne raportăm la cărţile viitorului. Proiectul acestora, ce ar putea fi denumit generic „Cartea inteligentă“, este unul revoluţionar: va conecta efectiv conţinutul unei cărţi la informaţii disponibile pe internet, dar şi la reţelele sociale. Un exemplu: cei care citesc acelaşi conţinut, oriunde în lume s-ar afla şi indiferent dacă se cunosc sau nu, vor putea relaţiona pe subiect. Alt exemplu: dacă un aspect din carte îţi trezeşte interesul, îl poţi aprofunda ca printr-un fel de „clic“. De asemenea, manualul de geografie, pe care echipa îl are aproape finalizat, te atenţionează când treci pe lângă un reper de care ai citit. Academicianul Dan Cristea, fost decan la „Informatică“, scriitor, specialist în lingvistică computaţională şi coordonator al echipei: Exploatăm pasiunea tinerilor pentru gadget-uri prin adaptarea cărţilor la ele, nu invers. Mai multe amănunte despre echipă şi despre ambiţiosul ei proiect, în rândurile următoare:

Un proiect revoluţionar este pe cale să se nască la Iaşi. O echipă de cercetători de la Universitatea „Al.I. Cuza“, condusă de renumitul profesor ieşean Dan Cristea, fost decan al Facultăţii de Informatică, scriitor şi academician, specialist în lingvistică computaţională, a pus bazele primei cărţi inteligente. Aceasta este rezultatul a patru ani de cercetare şi programare, demarată în urma câştigării finanţării de la Ministerul Educaţiei Naţionale pentru proiectul „MappingBooks – Let’s jump in the book!“, care vrea să creeze tehnologii care să înţeleagă textul unei cărţi şi să ofere cititorilor informaţii de context. Proiectul a avansat deja, fiind aproape de finalizare prima „carte inteligentă“.

Manual de Geografie „smart“

Astfel, prima carte inteligentă va fi un manual de Geografie de clasa a VIII-a, care va consta într-o aplicaţie ce va putea fi descărcată pe telefonul mobil sau tabletă conectate la internet şi cu servicii de localizare. Deschisă pe telefonul mobil, cartea va putea fi citită şi ca un manual obişnuit, dar fiecare menţiune a unei localizări geografice va fi automat recunoscută, şi elevul va putea să afle informaţii suplimentare. Mai mult, când va trece pe lânga unul dintre sutele de locuri menţionate în manual, elevul va fi atenţionat că acel obiectiv se găseşte în manualul său de geografie.

Odată descărcată în telefon sau în tabletă, o carte smart, precum cele la care lucrează acum echipa de la UAIC, va genera automat „scheme“ inteligente ale informaţiei din carte, bazate pe înţelegerea textului de către maşină. Astfel, în funcţie de locul în care se află cititorul şi de momentul în care citeşte, va primi recomandări să viziteze locurile din carte, se vor marca traseele făcute de persoane şi va exista şi o formă de comunicare cu alţi cititori.

Planuri de viitor

„Dorim să creăm aplicaţii mult mai sofisticate. De exemplu, ghiduri turistice care să se actualizeze permanent cu evenimente din oraş şi să propună sugestii de activităţi pe baza locaţiei. Se poate aplica la cărţi de non-ficţiune care te atenţionează atunci când treci pe lângă locaţii geografice, clădiri sau instituţii menţionate în carte. Probabil, însă, că provocarea cea mai mare va fi în înţelegerea textelor de ficţiune, a relaţiilor dintre personaje, a firului narativ. Cum faci o inteligenţă artificială să înţeleagă, într-un roman, că se trece brusc la perspectiva altui personaj, sau la o intrare de jurnal, sau la povestirea unei amintiri? Omul este capabil să le descifreze, la fel de uşor cum respiră. Ei bine, pentru o maşină este foarte dificil“, ne-a mărturisit profesorul Dan Cristea despre provocările viitorului, pentru el şi echipa sa.

Acesta spune că există un scop de reimaginare a întregului concept de carte, pentru a readuce cititul în lumea copiilor. Se lucrează şi la aplicaţii care să analizeze poveştile, cu firuri narative diferite, la momente diferite, şi care să ofere publicului posibilităţi de interacţiune şi de gestionare automată.

„Copiii sunt atât de devoraţi de gadgeturi electronice încât nici nu ştiu câte satisfacţii vor putea afla atunci când ţin o carte în mână şi citesc. Ne-am gândit atunci că, dacă am exploata pasiunea tinerilor pentru aceste dispozitive, prin adaptarea cărţilor la ele, făcând textul interactiv, am putea renaşte interesul tinerilor pentru lectură, un univers care astăzi se pierde încet, încet“, a explicat profesorul Dan Cristea.

Cartea inteligentă ar presupune, într-o variantă finală, inclusiv posibilitatea de a crea legături între cititorii săi. Echipa proiectului Mapping Books este formată din: prof.dr. Dan Cristea, lect.dr. Ionuţ Pistol, Daniela Gîfu şi Lucian Gâdioi – de la Facultatea de Informatică; Dorina Ticu., lect.dr. Mihai Niculiţă de la Facultatea de Geografie şi Geologie.

 Publicație: Ziarul de Iași

 

Rectorul Universitatii Cuza din Iasi, întalnire plina de perspective cu Ambasadorul Germaniei in Romania

Vineri, 9 iunie 2017, Excelenta Sa (ES), Cord Meier-Klotd, Ambasadorul Germaniei la Bucuresti, a efectuat o vizita în premiera la Universitatea Alexandru Ioan Cuza (UAIC) din Iasi.

Excelenta Sa a fost însotit de Sebastian Gromig, Seful Sectiei Economice si Comerciale, si s-a întâlnit cu prof.univ.dr. Mihaela Onofrei, rector interimar Ordonatorul de Credite al UAIC.

„Discutiile au fost axate pe rolul UAIC în regiunea Nord-Est, ca vector al dezvoltarii si consolidarii mediului de afaceri, oportunitatile oferite potentialilor investitori si relatiile de colaborare transfrontaliere. La discutii a participat si conf. univ. dr. Ion Lihaciu, decanul Facultatii de Litere, care a subliniat faptul ca Universitatea Cuza furnizeaza cei mai multi absolventi ai programelor de studii universitare în Limba germana, iar acordurile de parteneriat încheiate cu firmele germane care activeaza în Iasi asigura angajabilitatea pe piata muncii”, au sintetizat reprezentantii Universitatii Cuza.

Publicație : Bună Ziua Iași

 

De-a dreptul INCREDIBIL! Firma unei afaceriste din Iasi, anchetata de DNA, a obtinut un nou CONTRACT din bani publici. Este vizata o cladire ISTORICA

Stare de fapt extrem de ciudata si de grava la Iasi! • Concret, firma SC Impex Romcatel Cercetare Proiectare SRL, ce o are ca unul dintre administratori pe controversata Viorica Frunza a castigat proiectul ce vizeaza servicii proiectare la Corpul A din Copou, aripa ce tine de Universitatea Tehnica – TUIASI Gheorghe Asachi din Iasi • Socant este ca, institutia de invatamant superior a atribuit, luna trecuta, taman catre acasta firma contractul cu nr. 10157/30.05.2017, cu o valoare de 119.331,17 lei cu TVA • Acesta vizeaza „Servicii de proiectare specializata Documentatii de Avizare a Lucrarilor de Interventie  – DALI, imobil A al TUIASI” • Straniu si revoltator este ca, aceasta firma are un trecut extrem de dubios • Spre exemplu, numele Vioricai Frunza apare intr-un dosar de coruptie, procurorii DNA finalizand in 2012 o ancheta privind acoperirea sau demolarea vestigiilor vechii Curti Domnesti de la Palatul Culturii, capul acelei afaceri fiind Titel Sinescu, patronul Iasicon • Mai nou, chiar in aceasta perioada, instantele iesene judeca un alt caz ce tine de SC Impex Romcatel SRL

Chiar daca este vorba de una dintre cele mai impozante si valoroase cladiri istoricedin orasul Iasi, anume Corpul A din Copou, aripa ce tine de Universitatea Tehnica (TUIASI) Gheorghe Asachi din Iasi, proiectul ce vizeaza servicii proiectare pentru reabilitarea si restaurarea acestuia a fost castigat de dubioasa si anchetata firma de catre procurorii Directiei Nationale Anticoruptie (DNA), SC Impex Romcatel Cercetare Proiectare SRL!

Socant este ca, institutia de invatamant superior a atribuit, luna trecuta, taman catre acasta firma contractul cu nr. 10157/30.05.2017, cu o valoare de 119.331,17 lei cu TVA. El vizeaza „Servicii de proiectare specializata Documentatii de Avizare a Lucrarilor de Interventie  – DALI, imobil A al TUIASI”

Firma acuzata de contracte defectuoase si de nereguli flagrante 
Pe acest plan, este curios cum tocmai firma a carui administrator, Viorica Frunza apare intr-un dosar de coruptie, procurorii DNA finalizand in 2012 o ancheta privind acoperirea sau demolarea vestigiilor vechii Curti Domnesti de la Palatul Culturii, capul acelei afaceri fiind Titel Sinescu, patronul Iasicon a primit noul contract.

De asemenea, chiar in aceasta perioada, instantele iesene judeca un alt caz ce tine de SC Impex Romcatel SRL. Totul tine anul 2011. La vremea respectiva, SC Provas SA Vaslui, evaluatorul financiar al proiectului ce viza reabilitarea si restaurarea cladirii de patrimoniu unde functiona Palatul Copiilor, estima suma de 4.5 milioane de lei (fara TVA) pentru reabilitarea Palatului Mavrocordat. S-a demarat licitatia, iar procedura a fost câstigata tot de firma SC Impex Romcatel SRL Iasi.
Contractul a fost încheiat la finele anului 2011, suma stabilita prin licitatie fiind de 5.1 milioane lei, fara TVA. Valoarea a fost indexata ulterior, ajungându-se la suma de 5.28 milioane lei. Aici, tocmai pentru faptul ca lucrarile au fost realizate efectuos, restaurarea nu s-a finalizat, primaria Vaslui a dat in judecata Impex Romcatel pentru a recupera banii. Procesul se afla pe rolul instantelor iesene.

Un alt aspect curios este ca, SC. Geo Construct SRL Iasi, firma care a realizat initial expertiza tehnica asupra Corpului A, nu a fost preferata si pentru etapa „Servicii de proiectare specializata Documentatii de Avizare a Lucrarilor de Interventie”, asa cum ar fi fost normal.
Frunza se considera curata ca lacrima 

Contactata telefonic de catre reporterii Cotidianului BUNA ZIUA IASI pentru a obtine un punct de vedere din partea administratorului Viorica Frunza, cu privire la noul contract obtinut cu TUIASI dar si despre numeroasele anchete ale procurorilor si instantelor ce au avut-o in prim-plan sau care inca mai sunt pe rol, aceasta a oferit un raspuns halucinant.

„In toate aceste situatii am fost bagata din „dragoste” pentru respectarea monumentelor si a legilor… In Romania, fiecare face dosar fiecaruia. Vom vedea ce urmeaza sa facem in contractul de proiectare la Corpul A si daca Universitatea Tehnica ne va pune la dispozitie documentele ce tin de evaluarile tehnice facute inainte si daca au fost respectate toate normele legale! Din pacate, in Romania, unii constructori nu respecta tot ceea ce ar trebui atunci cand vine vorba de restaurare si reabilitare a cladirilor de patrimoniu„, a tinut sa arate Frunza.

Cladire simbol a Iasului 

Demn de remarcat ca vechea parte a Corpului A din Copou a servit, in Cel de-al II-lea Razboi Mondial drept sediu de Comandament Militar dar si de lagar pentru prizionieri de razboi, in anii 1940 -1941.

„Actualul Corp A, Palatul Universitatii, a fost construit între anii 1893 si 1897 si extins in perioada interbelica, dupa planurile arhitectului Louis Blanc si inaugurat în prezenta regelui Carol I si a reginei Elisabeta. Cladirea este o îmbinare a stilurilor clasic si baroc, monumentala sa intrare ducând în faimoasa «Sala a Pasilor Pierduti», decorata cu picturi realizate de catre Sabin Balasa. Edificiul a fost construit intre 1893-1897 pe locul fostului Teatru Mare de la Copou si al Scolii de Belle-Arte. Piatra de temelie fost pusa la 28 aprilie 1892 in prezenta Altetei Sale Regale, principelui mostenitor Ferdinand. Inaugurarea cladirii a avut loc la 21 octombrie 1897, in timpul ministeriatului lui Spiru Haret, la ea participand regele Carol I, regina Elisabeta, primul ministru D.A. Sturdza si rectorul N. Culianu. Pe perioada refugiului la Iasi, universitatea a fost sediu pentru Ministerul de Razboi si pentru Ministerul Invatamantului. De la infiintare si pana in decembrie 1933 a purtat denumirea «Universitatea din Iasi». Prin decretul regal nr. 3.119, din 2 decembrie 1933 a primit titulatura de Universitatea Mihaileana din Iasi. Prin decretul-lege 886, din 2 decembrie 1942 s-a numit Universitatea Cuza Voda. Reforma Invatamantului din 1948 a dus la o noua modificare, Universitatea Alexandru Ioan Cuza. Intrarea principala da in Sala Pasilor Pierduti, decorata cu picturi semnate de Sabin Balasa.

Publicație : Bună Ziua Iași