Rectorul Universitatii Cuza din Iasi la BZI LIVE a anuntat SCHIMBARI RADICALE in institutie. E vorba de INVESTITII de milioane euro si un nou tip de ORGANIZARE

 Ieri (vineri, 8 decembrie 2017 – n.r.), rectorul interimar al Universitatii „Alexandru Ioan Cuza” – UAIC din Iasi, prof univ. dr. Mihaela Onofrei a fost prezenta in cadrul emisiunii BZI LIVE, cel mai nou si atractiv produs media din oras si regiunea Moldovei • Aceasta a pezentat, in exclusivitate, o serie de informatii legate de activitatile actuale ale institutiei, dar si cele care tin de strategiile de viitor, dar si despre investitiile de milioane euro pe care le va demara unitatea de invatamant • In plus, profesorul Onofrei a punctat rolul pe care trebuie sa-l aiba UAIC in politicile de promovare si marketing atat pe plan national, dar mai ales international

Ieri (vineri, 8 decembrie 2017 – n.r.), rectorul interimar al Universitatii „Alexandru Ioan Cuza” (UAIC) din Iasi, prof univ. dr. Mihaela Onofreia fost prezenta in cadrul emisiunii BZI LIVE, cel mai nou si atractiv produs media din oras si regiunea Moldovei. Aceasta a prezentat o serie de elemente, in exclusivitate, ce tin de activitatile actuale ale institutiei, dar si cele care tin de strategiile de viitor, dar si despre investitiile de milioane euro pe care le va demara unitatea de invatamant.

„S-au obtinut banii pentru plata burselor studentilor. E vorba de aproximativ patru milioane lei”

Concret, profesorul Onofrei a aratat ca s-a obtinut aprobarea din partea Ministerului Educatiei Nationale (MEN) pentru deschiderea de credite bugetare cu privire la plata burselor studentilor, inclusiv pentru luna trecuta.

„Am optimizat activitatea Departamentului pentru Servicii Sociale. Listele cu burse sunt gata si speram ca, in cel mai scurt timp, studentii sa primesca bursele pentru noiembrie si pentru octombrie, fiind virate mult mai devreme. Universitatea plateste, lunar, burse undeva intre 3.7 si 4.2 milioane lei. In jur de 20 la suta e asigurat din efortul financiar propriu. Vorbim de 5.300 burse pe care le plateste Universitatea. Cred ca este un efort important si, in acest fel, studentii se asteapta sa pimeasca mai repede bursele, dar fiind vorba de mobilizarea unei sume importante, noi ne straduim si le multumim pentru intelegere. Poate ca unii au fost putin mai nelinistiti, dar plata se va face”, a reliefat rectorul UAIC.

„Una din nevoile Universitatii o reprezinta investitiile”

Pe de alta parte, cadrul didactic a aratat ca deciziile luate pentru Universitatea Cuza sunt strategice si pe termen lung, dar si pe termen scurt. „Acestea impun o responsabilitate din partea mea pe care trebuie sa o exercit. Cand vorbim de decizii pe termen lung, echipa manageriala implementeaza planul cu care a fost ales domnul rector, actual ministru al Justitiei (prof. univ. dr. Tudorel Toader – n.r.). Acesta are un plan managerial pe care noi l-am asumat. Am facut si planurile operationale, foarte importante pentru viitorul Universitatii. Noi am reusit sa demaram 16 obiective importante de investitii. Asta inseamna preocuparea pentru a obtine autorizatii, avize, planuri de urbanism. O parte din aceste obiective sunt predate Companiei Nationale de Investitii pentru demararea lucrarilor. Universitatea are un patrimoniu foarte bogat si am reusit, spre exemplu, multe intabulari. Daca analizam aceasta zona, Gradina Botanica «Anastasie Fatu» e extrem de importanta din perspectiva imobiliara. E un tezaur al comunitatii si vrem sa ne bucuram cu totii, iesenii, de el. Anul trecut s-a reusit intabularea unor suprafete imperative, iar anul acesta ne dorim sa intabulam toate suprafetele curate, care sunt castigate de UAIC in instanta. Speram ca pana la sfarsitul lunii decembrie sa putem da aceasta veste si sa constatam cu bucurie ca am pus steguletul pe zeci de hectare din Gradina ale UAIC”, a punctat sefa de la Cuza.

„Bugetul UAIC pe 2018 este mai mare cu 10 milioane lei fata de anul trecut”

O alta veste foarte buna pentru comunitatea academica cuzista este faptul ca, pentru 2018, bugetul de la Cuza este mai mare cu 10 milioane lei fata de 2017.

„Bugetul UAIC va fi de 290 milioane lei si reprezinta cam 70 la suta din bugetul Iasului. Am putea sa spunem ca este un buget format din venituri ce vin din finantarea de baza, dar si din venituri proprii. O crestere importanta vine si ca urmare a cresterii numarului de studenti. E al doilea pilon al strategiei noastre. Noi am reusit, anul trecut o performanta notabila. Am avut cel mai bun rezultat la admitere din ultimii sapte ani. E o crestere a numarului de candidati si implicit de studenti la taxa. Ne-am concentrat foarte tare pe o comunicare mai buna pe ofertele educationale ale Universitatii in cadrul liceelor. Am facut o caravana in acest sens. Am vizitat 99 de licee, am depasit granita regiunii de Nord- Est. Am avut elevi din Timis, din Alba, Mures, Covasna, Ialomita sau Vrancea, tineri care au auzit de Universitatea noastra. Anul acesta academic (2017 – 2018 – n.r.) ne propunem sa vizitam 150 de licee din toata Romania”, a declarat prof. univ. dr. Mihaela Onofrei.

O eficientizare a cheltuielilor si o noua organigrama

In acelasi timp, actualii manageri de la Cuza si-au propus sa gestioneze mai bine cheltuielile si finantele. „Urmarim sa gestionam mai bine cheltuielile si finantele. In afara de grija noastra pentru studenti, suntem concentrati si pe respectul fata de profesorii Universitatii. Am reusit, anul trecut, sa mentinem plata activitatilor suplimentare pe care le fac profesorii nostri, ceea ce face sa fie cea mai buna plata cu ora din toate universitatile din Romania. E o motivatie in plus si, atunci perfomanta nu poate fi decat ascendenta. Cred ca acest element legat de salarizare este foarte important. Din august 2016, pana la intrarea in vigoare a Legii Salarizarii Unitare au fost peste 20 modificari pe care noi le-am implementat. Astfel, suntem sustenabili din punct de vedere financiar. Cheltuielile cu salariile sunt intre 7.5 si 11.5 milioane lei lunar. Managementul unei universitati urmareste sa asigure normalitatea platilor. Apoi, noi am solicitat efectuarea unui audit. A fost un audit extern ce s-a finalizat in cateva luni. Suntem de buna-credinta, iar asta face diferenta cu privire la rezultate si in aceste conditii, cred ca suntem pe un drum al diplomatiei. Uneori este nevoie si de o atitudine ferma. Cred ca in momentul in care esti intr-o functie de conducere trebuie sa fii responsabil, sa fii un bun exemplu si este foarte important sa te asociezi unui efort si atunci oamenii te vor privi cu incredere”, crede rectorul Onofrei.

Promovare pe plan international si milioane lei pentru cercetare

O alta strategie pe care o aplica UAIC este aceea de promovare la nivel international in special la nivelul familiilor de romani din Spania sau Italia. Apoi, profesorul Onofrei a garantat ca UAIC are toata priceperea pentru a scrie si elabora proiecte pe fonduri europene.

„Mai departe, avem in vedere modernizarea a cel putin doua-trei cladiri ale Universitatii. De exemplu, corpul E, unde se poate utiliza o suma importanta in folosul unor facultati, demararea reabilitarii si restaurarii Observatorului Astronomic din Copou. Un alt punct stringent al nostru este cladirea Romtelecom. Intentia noastra e de a cumpara aceasta cladire. Pe alt segment, va spun ca avem in derulare 102 proiecte de cercetare. Aceste proiecte ne obliga sa le asiguram finantarea. Bugetul nostru pentru cercetare este la 25-27 milioane lei anual. Aici, nu cred ca intotdeauna trebuie sa ne bazam pe bugetul national. Un alt aspect care ne preocupa este semnarea a foarte multe acorduri de colaborare cu institutii prin care studentii reusesc sa se angajeze. Am incercat sa adaptam programele noastre de studii cerintelor pietei muncii. Trebuie sa valorificam necesitatile pietei muncii. Orasul se dezvolta prin efortul tuturor, intreaga comunitate are un rol important si in felul acesta se pot vedea rezultate de la o perioada la alta”, detaliaza rectorul Cuza.

„Autostrada ramane o necesitate vitala… Sunt dezamagita de multi politicieni locali care nu fac lobby pentru Iasi”

Fiind la baza finantist, prof. univ. dr. Mihaela Onofrei a subliniat importanta realizarii unei autostrazi care sa lege Iasul de Transilvania. „Prezenta firmelor intr-o zona este vitala, totul plecand de la principiul ca toata lumea castiga. Companiile multinationale care vin in Iasi sunt foarte importante. PIB-ul Iasului este 6.257 euro pe cap de locuitor. In Iasi sunt companii multinationale cu sediul social in alte judete sau strainatate si, atunci, mii de angajati care sunt in Iasi nu exista pentru ca sunt raportati in PIB-ul companiei exact unde are sediul social. Iasul este un centru mult mai atractiv pentru dezvoltarea afacerilor si a investitiilor. Dezvoltarea orasului este datorata si Aeroportului, care s-a extins foarte mult. Autostrada ramane o necesitate vitala… Sunt dezamagita de multi politicieni locali care nu fac lobby pentru Iasi”, a conchis oficialul UAIC.

Publicație : Bună Ziua Iași

Rectorul UAIC, declaratie in EXCLUSIVITATE la emisiunea BZI LIVE! Este important pentru studenti

Prezenta la emisiunea BZI LIVE, rectorul Universitatii „Alexandru Ioan Cuza” (UAIC) din Iasi, prof. univ. dr. Mihaela Onofrei, a oferit in exclusivitate detalii privind bursele studentesti. Astfel, Ministerul Educatiei Nationale (MEN) a aprobat creditele bugetare pentru plata burselor, urmand ca in viitorul apropiat studentii sa primeasca bursele pentru luna noiembrie.

„Ieri, la ora 12, am obtinut aprobarea de la Ministerul Educatiei Nationale pentru deschiderea de credite bugetare cu privire la plata burselor. Am optimizat in cel mai scurt timp activitatea Departamentului pentru Servicii Sociale, listele cu bursele sunt gata si astazi au fost trimise la Directia Financiar-Contabila pentru verificare. Speram ca in cel mai scurt timp posibil studentii nostri sa primeasca bursele pentru luna noiembrie, bursele pentru octombrie fiind deja virate”, a declarat rectorul UAIC.

Prof. univ. dr. Mihaela Onofrei a mai adaugat ca universitatea aloca lunar sume cuprinse intre 3,7 si 4,2 milioane de lei pentru bursele studentilor, iar aproximativ 20% din valoarea acestora este reprezentata de efortul financiar propriu al institutiei de invatamant superior. In fiecare luna se vireaza bani pentru plata a 5.300 de burse pentru studentii la licenta, master si doctorat, iar ca mentiune pentru doctoranzi, UAIC plateste 38 de burse.

Publicație : Bună Ziua Iași

  Filosoful ANDREI PLESU va fi premiat, maine, de Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iasi

Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” (UAIC) din Iasi ii confera maine, 12 decembrie 2017, o distinctie academica de inalta tinuta scriitorului Andrei Plesu. Este vorba de titlul de Doctor Honoris Causa (DHC). Din Comisia de Laudatio va face parte si actualul ordonator de credite, respectiv rector interimar la Cuza, prof. univ. dr. Mihaela Onofrei.

Andrei Plesu (nascut la 23 august 1948, Bucuresti – n.r.) este un scriitor si eseist român, estetician si istoric al artei, stilist al limbii române. A fost ministrul Culturii (28 decembrie 1989 – 16 octombrie 1991) în Guvernul Petre Roman si ministrul Afacerilor Externe în Guvernul Radu Vasile (29 decembrie 1997-22 decembrie 1999).

Absolvent al actualului Colegiu National „Spiru Haret” si al Facultatii de Arte Plastice – Universitatea Bucuresti – Sectia de Istoria si teoria artei, ca sef de promotie, a participat la Scoala de la Paltinis, fiind alaturi de Gabriel Liiceanu, unul dintre cei mai importanti discipoli ai filosofului Constantin Noica.

Este Doctor Honoris Causa al Universitatii Albert Ludwig din Freiburg (2000) si al Universitatii Humboldt din Berlin (2001), Commandeur des Ordre des Arts et des Lettres, Grand Officier de la „Légion d’honneur. A fondat revista culturala Dilema (mai târziu redenumita Dilema Veche), în care publica un editorial saptamânal.

Publicație : Bună Ziua Iași

Studentii Universitatii „Alexandru Ioan Cuza” din Iasi, SANSA de stagii profesionale in Franta

Anunti important pentru studentii Universitatii „Alexandru Ioan Cuza” (UAIC) din Iasi. Astfel, Agentia Universitara a Francofoniei(AUF) anunta lansarea apelului la candidaturi pentru mobilitati privind stagiile profesionale.

„Programul de mobilitati pentru stagii profesionale se adreseaza studentilor nivel licenta si master din ani terminali, înscrisi într-o institutie membra a AUF din Europa Centrala si de Est. Durata stagiilor este între 1-3 luni, în perioada aprilie – decembrie 2018. Termenul de depunere a dosarelor de candidatura este 16 februarie 2018. Mai multe informatii sunt publicate pe site-ul AUF: https://www.auf.org/europe-centrale-orientale/nouvelles/appels-a-candidatures/mobilites-de-stage-professionnel//”, arata oficialii UAIC.

Publicație : Bună Ziua Iași  

 Cunoscutul profesor care abordeaza „Limbajul uman si limitele inteligentei artificiale” va ajunge la Palatul Culturii din Iasi

 Evenimentul lunii decembrie este intitulat „Limbajul uman si limitele inteligentei artificiale” • Gazda Seratei va fi prof. univ. dr. Dan Cristea, de la Facultatea de Informatica a Universitatii „Alexandru Ioan Cuza” (UAIC) din Iasi, membru corespondent al Academiei Române

Complexul Muzeal National Moldova (CMNM) Iasi – Muzeul Stiintei si Tehnicii „Stefan Procopiu” si Asociatia „Aliance of Educators for Science, Technology, Engineering, Mathematics and Informatics” – ESTEEM România continua maine, marti 12 decembrie 2017, de la ora 18:00, seria Seratelor „Procopiu” la Palatul Culturii.

Astfel, evenimentul lunii decembrie este intitulat „Limbajul uman si limitele inteligentei artificiale„. Gazda Seratei va fi prof. univ. dr. Dan Cristea, de la Facultatea de Informatica a Universitatii „Alexandru Ioan Cuza” (UAIC) din Iasi, membru corespondent al Academiei Române.

„Prelegerea va introduce auditoriul în domeniul fascinant al Inteligentei Artificiale, aratând metode de reprezentare a cunoasterii umane si de utilizare a acesteia în conceperea de aplicatii ce reproduc competenta si performanta umana în situatii variate.
Capacitatea omului de a lua decizii si de a planifica actiunile viitoare, de a dezvolta inferente într-un spatiu semantic, de a utiliza limbajul natural, de a întelege imagini si sunete sunt câteva dintre subiectele abordate de acest domeniu, în care cercetarea a iesit deja din laborator pentru a schimba viata de zi cu zi”, arata oficialii CMNM.

Ideea este daca vor putea robotii si programele expert sa le explice oamenilor cum si de ce au luat o decizie? Ce analogii se pot face între limbajele de programare si limbajul uman? Vor utiliza masinile viitorului metafore, asa cum facem noi? Care sunt limitele inteligentei artificiale si care va fi modul de comportament si comunicare al robotilor viitorului? Subiecte mult controversate, precum cele amintite, vor incita publicul tânar la discutii libere alaturi de profesorul Cristea.

Evenimentul se va desfasura în Sala „Stefan Procopiu”, iar intrarea va fi libera, în limita locurilor disponibile. Coordonatorii acestui proiect sunt muzeograf Camelia Cristofor, expert, Muzeul Stiintei si Tehnicii „Stefan Procopiu si prof. univ. dr. Ovidiu Caltun – Facultatea de Fizica a UAIC si presedinte al ESTEEM România.

Publicație : Bună Ziua Iași