Cum este influențat comportamentul nostru de emoțiile celorlalți

„Comportamentul nostru față de ceilalți este influențat de emoțiile pe care aceștia le afișează” arată un studiu inedit, realizat în premieră internațională, de o echipă mixtă româno-olandeză. Echipa română este condusă de lect. dr. Violeta Enea, din cadrul Facultății de Psihologie și Științe ale Educației a Universității „Alexandru Ioan Cuza”.

”Cercetătorii Universității au studiat care sunt emoțiile care provoacă cele mai prietenești răspunsuri, dar și pe cele care determină comportamente reci și de evitare. În plus, oamenii de știință ieșeni au putut pune în evidență diferențe importante între modalitățile de reacție ale tinerilor români și cele ale vesticilor, cel mai probabil motivate de moștenirea mentalității comuniste.”, se arată în comunicatul de presă al Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași.

Publicație: Radio România Cultural

 

Ei sunt iesenii care au facut SPECTACOL tocmai in BARCELONA! Printre ei se afla si un sef al Universitatii Alexandru Ioan Cuza  

Cercetarea romaneasca, si in special cea reprezentata de ieseni, din nou in topul mondial • Astfel, saptamâna trecuta a avut loc Salonul International de Inventii INNOVA de la Barcelona – Spania • Printre acestia se regasesc si dr. ing. Dorina Rusu – Complexul Muzeal National Moldova si C.S. II dr. fiz. Emil Ghiocel Ioanid la Institutul de Chimie Macromoleculara Petru Poni respectiv prof. univ. dr. Catalin Tanase – director al Gradinii Botanice Anastasie Fatu si prorector al Universitatii Alexandru Ioan Cuza respectiv Simona Dunca, Gabriela Savin sau Viorica Frunza 

Inca o data, inventatorii din Iasi au demonstrat ca pot face performanta la cel mai inalt nivel international! Astfel, in perioada 4-6 mai 2017 – Ministerul Cercetarii si Inovarii a organizat participarea Romaniei la cea de-a II-a editie a Salonului International de Inventii INNOVA de la Barcelona – Spania. La prestigiosul eveniment, iesenii au participat cu cererea de brevet intitulata „Instalatie pentru decontaminare în plasma” înregistrata la Oficiul pentru Oficiul de Stat pentru Inventii si Marci (OSIM) în anul 2015 si cu un prototip functional al acesteia.
Pentru a evidentia aplicabilitatea acestei instalatii, autorii au prezentat juriului un album cu obiecte supuse tratamentului prin aceasta metoda. Ideea consta în aplicarea unui tratament neconventional uscat pentru decontaminarea microbiologica a hârtiei vechi, pergament sau piele si anume tratarea acestora în afara zonei active a unei descarcari în plasma. Aceasta metoda se contureaza ca o alternativa viabila la metodele umede clasice care utilizeaza substante degradative pentru suportul material al obiectului.

„Acest concept este rezultatul colaborarii indelungate dintre o firma privata, Institutul de Chimie Macromoleculara Petru Poni, Complexul Muzeal National Moldova si Universitatea Alexandru Ioan Cuza. Solutia este propusa de autorii: Viorica Frunza, C.S. II dr. fiz. Emil Ghiocel Ioanid, dr. ing. Dorina Rusu, Gabriela Savin, Simona Dunca si prof. univ. dr. Catalin Tanase. Aceasta a fost apreciata de juriul international si recompensata cu medalia de aur EUREKA a Salonului si cu «Premiul pentru cea mai buna inovatie», oferita de statul spaniol. Mentionam, de asemenea, ca aceasta inventie a fost recompensata si de delegatia Republicii Populare Chineze cu un premiul «Honorable Mention». Actualmente, aceasta instalatie este utilizata in Laboratorul de restaurare-conservare din cadrul Complexului Muzeal National Moldova Iasi anume la Palatul Culturii„, a transmis dr. ing. Dorina Rusu.

Ca dovada a recunoasterii totale a grupului de inventatori ieseni, trebuie spus ca tot anul acesta in luna martie acestia s-au numarat si printre medaliatii Salonului Mondial de Inventii de la Geneva – Elvetia, aflat la editia a XLV-a!

Publicație: Bună Ziua Iași

 

Studentii Universitatii Cuza din Iasi, laureati ai Concursului Studentesc de Matematica Traian Lalescu

 

In perioada 4-6 mai 2017, un grup de studenti de la Facultatea de Matematica si de la Facultatea de Informatica din cadrul Universitatii Alexandru Ioan Cuza (UAIC) din Iasi au participat, la Universitatea Maritima din Constanta, la faza nationala a Concursului Studentesc de Matematica Traian Lalescu, organizat in parteneriat cu Ministerul Educatiei Nationale (MEN) si Fundatia Traian Lalescu.
Este vorba de Ovidiu Avadanei, student in anul I al Facultatii de Matematica, care a obtinut premiul I la Sectiunea A: Anii I si II (Facultati de Matematica). El este de altfel singurul participant, de la toate sectiunile, care a obtinut punctajul maxim. Cristian Vintur, student in anul I al Facultatii de Informatica, a obtinut premiul III la Sectiunea B: Anul I – profil electric (Facultati Tehnice/Facultatea de Informatica).

Pregatirea studentilor participanti de la Facultatea de Matematica a fost coordonata de conf. univ. dr. Claudiu Volf, in timp ce studentii de la Informatica au fost pregatiti de lect.univ. dr. Florin Iacob si coordonati de conf.univ.dr. Corina Forascu. Concursul a avut loc la Universitatea Maritima din Constanta. In total, au participat 104 studenti de la cele 12 universitati din Romania.

Publicație: Bună Ziua Iași

 

Universitatea Tehnica din Iasi, in TOPUL celor mai bune din tara la proiecte cu finantare prin Fondul de Dezvoltare Institutionala

Universitatea Tehnica (TUIASI) Gheorghe Asachi din Iasi a depus opt proiecte, maximul posibil, cate unul pentru fiecare domeniu finantat prin Fondul de Dezvoltare Institutionala destinat universitatilor de stat – FDI 2017, intr-o competitie lansata de Ministerul Educatiei Nationale (MEN). E vorba de proiecte ce pot fi finantate cu cel mult 400.000 de lei, anul trecut institutia de invatamant superior tehnic castigand trei astfel de proiecte.

„Practic, fiecare dintre cele opt domenii strategice incluse in aceasta competitie a fost asociat cate unui proiect depus de universitatea noastra. Anul trecut, in competitie au fost incluse trei domenii, noi castigand un proiect pentru fiecare dintre ele. Prin acestea am reusit crearea unui centru de consiliere, derularea si acreditarea la nivel ministerial a unor cursuri de Limba engleza dedicate cadrelor didactice, precum si incarcarea pe platforma Registrul Matricol Unic a tuturor studentilor nostri de la ciclurile de licenta si masterat”, a declarat prof. univ. dr. ing. Dan Cascaval, rectorul TUIASI.

Publicație: Bună Ziua Iași

 

 Universitatea Tehnică, locul al II-lea la un concurs de matematică studenţesc

 Trei studenţi de la Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi“ din Iaşi au obţinut premii la Competiţia Naţională de Matematică pentru Studenţi „Traian Lalescu“ de la Constanţa, clasându-se po poziţia a II-a între universităţile tehnice din România.

 La competiţie au participat 104 studenţi de la cele mai importante 12 universităţi din ţară care au în structura lor departamente sau facultăţi de matematică.

De la Iaşi au participat Florin-Alexandru Vasluianu, din anul al II-lea de la Facultatea de Automatică şi Calculatoare, care a obţinut locul al II-lea la secţiunea profil electric, Pentru-Dănuţ Trăsnea, de la Facultatea de Electronică, Telecomunicaţii şi Tehnologia Informaţiei, în anul al II-lea, care a obţinut o menţiune la aceeaşi secţiune, iar Florina Pantilimonescu, de la Facultatea de Arhitectură, din anul I, s-a clasat pe poziţia a III-a la secţiunea profil neelectric.

„Noi ne-am prezentat foarte bine, având în vedere că după Politehnica Bucureşti suntem a doua universitate de profil tehnic din ţară ca rezultate. Condiţiile de acolo au fost excelente, organizarea Universităţii Maritime a fost foarte bună şi foarte serioasă. Subiectele au avut o dificultate similară cu cele din alţi ani, iar competiţia are o îndelungă tradiţie, fiind organizată încă din timpul comunismului, şi se bucură în continuare de o atenţie deosebită din partea tuturor universităţilor mari din România“, a declarat lect. univ. dr. Marcel Roman, directorul Departamentului de Matematică şi Informatică de la TUIAŞI.

Competiţia s-a desfăşurat între 4 şi 6 mai, concursul fiind organizat de Universitatea Maritimă din Constanţa.

 Publicație: Ziarul de Iași

 

TUIASI dezbate modificarea fundamentală a învățământului ingineresc

Cea de-a șasea ediție a Conferinței Naționale CREDING se va desfășura în premieră la Iași și va avea ca temă „Educația inginerilor în secolul XXI”. Majoritatea evenimentelor din cele două zile în care va fi organizată conferința vor avea loc în Aula „Gheorghe Asachi” a TUIASI și la sediul Bibliotecii Universității Tehnice „Gheorghe Asachi”. 

„Această întâlnire a fost organizată într-un moment deosebit de important pentru educația universitară românească, și anume în perioada în care se elaborează noua Lege a Educației, în care se desăvârșesc structura și componența noilor consilii consultative ale Ministerului Educației Naționale și Ministerul Cercetării și Inovării. În plus, se pune din ce în ce mai acut problema compatibilizării învățământului universitar ingineresc cu cerințele actuale ale societății și mă refer la competențele pe care le oferă ciclurile de licență și masterat, eventual într-o manieră integrată, la durata celor două cicluri, precum și la sistemul de evaluare a universităților, atât din punct de vedere al calității educației, cât și al potențialului științific”, a precizat prof. univ. dr. ing. Dan Cașcaval, rectorul TUIASI.

Evenimentul este organizat în parteneriat cu Coaliția Română pentru Educație în Inginerie (CREDING), iar alte ediții ale conferinței au avut loc până acum la București, Timișoara și Cluj – Napoca. La eveniment și-au anunțat prezența și prof. univ. dr. Adrian Curaj, președintele Unității Executive pentru Finanțarea Învățământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării și Inovării (UEFISCDI), prof. univ. dr. Iordan Petrescu, președintele Agenției Române pentru Asigurarea Calității în Învățământul Superior (ARACIS), Lucian Puiu Georgescu, secretar de stat în cadrul Ministerului Cercetării și Inovării, dar și reprezentanți ai Ministerului Educației Naționale, ai universităților de profil din țară și ai autorităților locale.

„CREDING este o asociație care are în vedere educația în inginerie și urmărește ca instituțiile de învățământ superior tehnic să intre într-un dialog legat de modificările și adaptările la care trebuie să se supună educația în inginerie pentru a se pune în acord cu dezvoltarea tehnico-științifică la nivel mondial. Este vorba despre faptul că aceste modificări necesită niște adaptări legate de curriculă, de tehnologii didactice la nivelul întregului proces de învățământ specific ingineriei”, a declarat prof. univ. dr. ing. Neculai Seghedin, prorector responsabil cu activitatea didactică și asigurarea calității la TUIASI.

Tematica manifestării care va avea loc la Iași se axează pe șase direcții – impactul programului Bologna asupra pregătirii inginerilor, pregătirea în ciclul al doilea, de masterat, pentru o societate bazată pe cunoaștere, provocările secolului al XXI-lea și formarea viitorilor ingineri, legătura învățământului tehnic cu mediul economic, aspecte ale evaluării și acreditării programelor de studii tehnice și pregătirea interdisciplinară a inginerilor. „Este onorant și este un privilegiu să găzduim această conferință care are importanță mare în ansamblul preocupărilor legate de perfecționarea educației în inginerie”, a adăugat prof. univ. dr. ing. Neculai Seghedin.

 Publicație: Ziarul de Iași

 

Decernarea Premiului Naţional de Proză „Ziarul de Iaşi“, ASTĂZI, de la ora 17:00

 Gala de premiere va avea loc azi, 11 mai, în Aula Magna „Mihai Eminescu“ de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza“ din Iaşi, de la ora 17.

Marele câştigător al celei de-a XIV-a ediţii a Premiului Naţional de Proză „Ziarul de Iaşi“ este scriitorul Cătălin Pavel, cu volumul „Trecerea“, apărută la Editura Cartea Românească anul trecut.

Premiul pentru debut va reveni lui Mihai-Bogdan Atanasiu, pentru volumul „Din lumea cronicarului Ion Neculce. Studiu prosopografic”, apărut la Editura Universităţii „Alexandru Ioan Cuza“ din Iaşi, o carte care prezintă biografia lui Ion Neculce, dar şi a personalităţilor cu care cronicarul a interacţionat.

În finală au ajuns cinci autori, celalţi patru fiind George Bălăiţă, cu volumul „Învo­iala“ apărut la Editura Polirom, Radu Cosaşu cu „Viaţa ficţiunii după o revoluţie“, de la Editura Polirom, Radu Niciporuc şi „Pascal desenează corăbii“ de la Editura Cartea Românească şi Cornel George Popa, cu volumul „Cei care mor şi cei care vor muri. Aventurile unui bibliotecar“ apărut la Editura Polirom.

„«Trecerea», al treilea roman al lui Cătălin Pavel, confirmă o înzestrare lite­rară deosebită şi impune un prozator cu mari disponibilităţi. Romanul are o construcţie riguroasă, pe mai multe planuri narative şi mizează pe «trecerea» insesi­zabilă între realitate şi vis, viaţă şi moarte, banalitate şi spiritualitate. Autorul ne poartă prin medii diverse, în secvenţe de o percutantă autenticitate. Nu lipseşte umorul subtil, nu lipseşte nici reflecţia profundă asupra sensurilor existenţei. Cătălin Pavel este şi un poet apreciat, autor a patru volume, şi un arheolog cu o activitate impresionantă, în ţară şi în străinătate. Ziarul de Iaşi încununează astfel o personalitate cu faţete multiple, un exponent strălucit al tinerei generaţii de intelectuali“, punctează Alexandru Călinescu, preşedintele juriului.

Din juriu mai fac parte scriitorii şi criticii literari Bogdan CreţuCodrin Liviu CuţitaruDoris Mironescu şi Antonio Patraş.

Cătălin Pavel este doctor în arheologie, a realizat săpături în ţară, dar şi în Maroc, Franţa, Germania, Anglia, Israel şi Turcia. Acesta este autor al unui volum de teorie şi metode arheologice şi co-autor al unui dicţionar de mitologie greco-romană. Studii doctorale şi post-doctorale au fost realizate la University of Oxford, Albright Institute of Archaeological Research din Ierusalim, Colegiul Noua Europă din Bucureşti şi Université Paris 1.

„Premiile literare au ceva contradictoriu. Pe de-o parte, pare ciudat să aduci pe scenă şi să acorzi onoruri unor scriitori, a căror meserie se hrăneşte, până la urmă, din singurătate, uneori e chiar ca şi cum ai da o medalie pentru melancolie. Dar pe de alta, e un gest foarte franc de preţuire socială, care zice: oricât de mult ar părea că uităm asta, cărţile contează pentru fie­care din noi, fiecare a fost salvat măcar o dată de o carte. De-asta premiile date de Ziarul de Iaşi sunt nu numai necesare, dar şi curajoase. Faptul că Premiul Naţional ajunge la mine anul acesta îmi face o bucurie enormă, în care intră zero melancolie! Nu pot să mulţumesc îndeajuns juriului şi acestui oraş literar prin excelenţă“, a precizat Cătălin Pavel.

La debut, Mihai-Bogdan Atanasiu a impresionat juriul prin minuţiozitatea cu care a realizat lucrarea, dar şi prin stilul şi modalitatea de prezentare a informaţiilor.

„Mă bucur şi sunt onorat că primesc acest premiu. Pentru un cercetător este un moment frumos care încununează o muncă desfăşurată pe durata unui deceniu, din care primii ani au fost în perioada doctoranturii. Acordarea lui îmi arată că interesul pentru astfel de lucrări nu s-a pierdut, şi îmi dă încredere să continui cercetările de natură prosopografică. Mulţumesc «Ziarului de Iaşi» pentru premiu, şi juriului atât pentru aprecierea acestei reconstituiri istorice privitoare la lumea cronicarului Ion Neculce, cât şi pentru încrederea că acesta este doar un debut“, a precizat Mihai-Bogdan Atanasiu.

Partenerii evenimentului sunt Univer­sitatea „Alexandru Ioan Cuza“ din Iaşi (UAIC), Fundaţia „Alumni“ de la UAIC şi Compania „Antibiotice“ Iaşi.

Publicație: Ziarul de Iași