Un specialist în urbanism, Jean-Paul Carriere, va deveni Doctor Honoris Causa la „Cuza”

 Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” conferă titlul de Doctor Honoris Causa profesorului Jean-Paul CARRIÈRE, unul dintre cei mai renumiți universitari și profesioniști în amenajare teritorială și urbanism din lumea francofonă.

Ceremonia va avea loc vineri, 13 octombrie 2017, cu începere de la ora 12.00, în Aula Magna „Mihai Eminescu”.

Profesor Emerit al Universității „François Rabelais” din Tours, Franța, Jean-Paul CARRIÈRE are numeroase realizări atât la nivel academic, cât și la nivelul „muncii de teren”. Este unul dintre specialiștii care au contribuit vital la planificarea regională a Franței, pregătind primul contract Stat – Regiune, un cadru de utilizare a energiei și dezvoltarea de noi energii regenerabile.

Domeniile de cercetare ale lui Jean-Paul Carrière au fost în principal țările din Europa de Sud, în special Portugalia (timp de peste 30 de ani), considerată un veritabil „laborator la scară largă”, dar și România și Brazilia în ultimul deceniu, Franța – Regiunea Centre-Val de Loire.

Bilanțul operei sale cuprinde  220 de lucrări științifice diverse, reflecții teoretice și conceptuale, cercetări aplicate sau metodologice. Structura acestei opere cuprinde 14 cărți sau numere speciale de reviste, 34 de contribuții la lucrări colective în Franța, Spania, Portugalia, Marea Britanie, Brazilia, România, 12 articole în reviste cu comitet de lectură, franceze, engleze, portugheze, românești, braziliene și marocane, peste 70 de comunicări la conferințe și congrese naționale și internaționale, și 42 de rapoarte de cercetare pe bază de contracte.

Problema centrală a cercetărilor sale este globalizarea, de care depind, într-o anumită măsură, dinamica și evaluarea strategică a teritoriilor studiate în vederea amenajării lor și / sau dezvoltării durabile. Toate aceste subiecte sunt caracterizate de o analiză critică a concepției proiectului de amenajare.

A acordat o atenție specială României, o țară recent ieșită de sub regimul comunist și care a constituit, de asemenea, un teren de studiu interesant, făcând tranziția de la o perioadă planificatoare-centralizatoare a fostului regim comunist la o economie de piață. În acest context, punerea în aplicare a Dezvoltării Teritoriale Durabile (DTD) era privilegiată, la fel și problematica mutațiilor teritoriale, a guvernanței, cercetările fiind concretizate în două cărți publicate în Franța în 2013 și în 2016, precum și în mai multe articole științifice.

Afinitățile științifice și diferitele implicații cu Geografia de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași datează de o lungă perioadă de timp, începând cu stagiile de doctorat, cotutele între cele două instituții și colaborări pe alte planuri științifice. Alături de prof.univ.dr. Abdelillah Hamdouch, director adjunct (2012-2014) și apoi director (2014-2017) al Departamentului de Amenajare și Mediu al Polytech Tours, Jean-Paul Carrière a participat la organizarea mai multor ediții ale Seminarului Geografic Internațional „Dimitrie Cantemir”, la editarea Seminarului, sau chiar la publicarea unor cărți în Franța ce cuprindeau contribuții ale profesorilor UAIC – La mise en œuvre du développement territorial durable : déclinaisons franco-roumaines (Editions L’Harmattan – 2013), precum și Développement durable des territoires (Economica-Anthropos, 2016).

De câțiva ani, Jean-Paul Carrière predă cu pasiune și profesionalism cursuri de Amenajarea teritoriului și urbanism la specializarea Geografia Turismului – filiera francofonă, studenții geografi profitând din plin de experiența sa universitară.

Comisia de Laudatio este formată din:

Președinte:

Prof.univ.dr. Mihaela Onofrei, Prorector, Ordonator de credite, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi

Membri:

Prof.univ.dr. Ovidiu Iancu,  Președinte al Senatului, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi

Prof.univ.dr. Corneliu Iațu, Prorector, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi

Prof.univ.dr. Abdelillah Hamdouch, Directorul Departamentului de Amenajare și Mediu (2014-2017), Membru al Consiliului de Administrație al Școlii Politehnice a Universității François-Rabelais din Tours

Prof.univ.dr. Adrian Grozavu, Decanul Facultății de Geografie și Geologie, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi

Prof.univ.dr. Doru-Toader Juravle, Directorul Departamentului de Geografie, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi

Prof.univ.dr. Ioan Ianoș, Universitatea din București

Prof.univ.dr. Nicolae Ciangă, Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca

Publicație : Ziarul de Iași și Bună Ziua Iași

 

Sansa de bursa in Statele Unite ale Americii pentru tinerii cercetatori de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iasi

Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” (UAIC) din Iasi anunta faptul ca reprezentantii Comisiei Fulbright Româno-Americane deschid competitiei anuala „Fulbright-RAF (Romanian-American Foundation) Visiting Scholar Award”, editia 2018-2019, ce se adreseaza cadrelor didactice si cercetatorilor români interesati de o specializare în domeniul Antreprenoriatului.

„Aplicantii trebuie sa îndeplineasca urmatoarele criterii de eligibilitate: sa detina cetatenia româna (persoanele care detin Green Card sau au dubla cetatenie – româna si americana – nu sunt eligibile), sa detina o diploma de doctorat si sa întreprinda activitati didactice în mod regulat, sa manifeste interes si capacitatea de a participa la experienta educationala si de a implementa educatia antreprenoriala la nivel national, sa detina cunostinte de Limba engleza la un nivel corespunzator activitatilor cerute de acest program. De asemenea, candidatii trebuie sa exprime dorinta de a promova inovarea educationala prin dezvoltarea unei asociatii nationale de educatie în domeniul antreprenoriatului. Detalii complete pe www.uaic.ro”, au transmis oficialii UAIC.

Programul, la care se poate aplica pâna la data 24 octombrie 2017, se va desfasura la University of Rochester, Statele Unite ale Americii (SUA), în primul semestru al anului academic 2018-2019.

 Publicație : Bună Ziua Iași

 

Studenţii de peste 26 de ani au rămas fără gratuităţi pe transportul feroviar

Uniunea Naţională a Studenţilor din România (UNSR) a solicitat Ministerului Educaţiei Naţionale să prezinte un raport în urma căruia a fost luată decizia ca începând cu anul universitar 2017-2018 studenţii care au vârsta de peste 26 de ani să nu mai beneficieze de transport gratuit cu trenul.

„UNSR îşi exprimă dezamăgirea faţă de ultimele hotărâri luate de Guvernul României, prin ministerele de resort în relaţia cu studenţii. Începând cu anul universitar 2017-2018, studenţii cu vârsta peste 26 de ani nu mai beneficiază de gratuitate pe căile feroviare, după un an în care toţi au avut parte de acest drept”, transmite UNSR, potrivit News.ro.

Organizaţia citează din programul de guvernare al PSD, spunând că egalitatea de şanse în educaţie şi îmbunătăţirea competenţelor tinerilor duc la creştere economică şi prosperitate. Studenţii susţin că această egalitate de şanse despre care vorbeşte PSD „nu se regăseşte în acţiunile întreprinse” şi adaugă faptul că drepturile trebuie să fie valabile pentru toţi studenţii înmatriculaţi la o instituţie de învăţământ superior din România, indiferent de vârstă, etnie, religie, sex, an de studiu, experienţa precedentă sau alt criteriu.

„O minune ţine trei zile, un lucru valoros ţine o viaţă, dar un aspect populist ţine un an. România astăzi face un pas înapoi în educaţie, România, astăzi, face un pas înapoi în ceea ce înseamnă politicile educaţionale studenţeşti şi de tineret. Educaţia românească nu trebuie să fie o prioritate doar verbal exprimată, ci şi faptic”, subliniază studenţii.

UNSR îi cere ministrului Educaţiei prezentarea unui raport în urma căruia a fost luată decizia ca studenţii cu vârsta de peste 26 de ani să nu mai veneficieze de gratuitate pentru transportul feroviar, pentru a analiza impactul bugetar şi deciziile care au dus la această hotărâre. Studenţii arată că, potrivit unui raport al MEN privind starea învăţământului superior din România, în anul universitar 2009-2010, 7,4 la sută din totalul studenţilor aveau între 25 şi 29 de ani, în anul 2010-2011 – 5,6 la sută, în 2011-2012 – 5,3 la sută, în 2012-2013 – 4 la sută, în 2013-2014 – 3,4 la sută, în 2014-2015 – 2,5 la sută. De asemenea, 2,2 la sută din totalul de studenţi din 2009-2010 aveau vârsta cuprinsă între 30 şi 34 de ani, iar în 2014-2015 – 0,8 la sută. „Fără a avea date exact despre ultimii doi ani universitari, putem constata faptul că trendul este unul descendenta şi că formarea numărului de studenţi efectiv este unul redus”, subliniază UNSR.

Organizaţia mai spune că, dacă decizia luată are un fundament economic, argumentele nu sunt fondate, pentru că reducerea de cheltuieli nu ar trebui făcută prin discriminarea studenţilor în funcţie de vârstă.

„Dacă există un fundament politic, UNSR condamnă aceste acţiuni şi vă aduce aminte de Pactul pentru Educaţie din 2008, pact ce avea ca scop creionarea unor direcţii şi obiective pentru viitoarea strategie a sistemului de învăţământ şi semnarea unei înţelegeri politice, astfel încât reforma în educaţie să fie una coerentă”, conchide UNSR.

Publicație : Adevărul