Studenţii şi cercetătorii interesaţi de bursele Fulbright au discutat online cu alumni ai programului

 Pentru promovarea burselor Fulbright, comisia care le gestionează pe acestea în toată ţara a organizat aseară un seminar online cu numele „Fulbright Alumni Sharing Knowledge: Applying, Winning and Beyond“. 

Seminarul online a durat 60 de minute, doritorii şi ceilalţi interesaţi de acest subiect au putut să interacţioneze direct cu doi invitaţi – Gina Adam (PhD, Fulbright s&T Grantee 2010, Universitatea California – Santa Barbara, şi Monica Got, (Fulbright Junior Researcher 2014-2015, Universitatea California – Santa Barbara).

Seminarul a avut ca subiect bursele Fulbright, cum au schimbat acestea perspectiva educaţională şi de cercetare a foştilor bursieri care au petrecut mai mult timp în Statele Unite ale Americii. Participanţii au pus întrebări despre experienţa concursului, despre viaţa de student în SUA, putându-se înscrie oricine până la data de 10 aprilie printr-un mail la adresa comisiei.

Publicație : Ziarul de Iași

 

EXCLUSIV! MOMENT SUSPECT, planuit in mediul academic iesean. IATA ce POZITII au AVUT, atat ministrul Educatiei si importanti profesori locali, in acest CAZ

 

  • O noua masura, lansata in spatiul public de actualul ministru al Educatiei, provoaca rumoare, inclusiv in spatiul academic iesean! • Totul este legat de initiativa actualului Ministru al Educatiei, de a evalua Scolile Doctorale de catre organismele de conducere ale universitatilor din care fac parte si nu de CNATDCU, asa cum este in prezent • Reporterii cotidianului BUNA ZIUA IASI au obtinut reactii, legat de acest caz, de la principalii factori responsabili, inclusiv de la actualul ministru Pavel Nastase

Actualulministru al Educatiei Nationale, prof. univ. dr. Pavel Nastase a propus ca evaluarea Scolilor Doctorale sa fie evaluate doar de catre universitati. Contactat telefonic de reporterii cotidianului BUNA ZIUA IASI (BZI), Nastase a argumentat decizia.

„Da, este corecta aceasta propunere pe care am facut-o. Era foarte greu pentru Consiliul National de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare «CNATDCU» sa faca o asemenea evaluare. CNATDCU trebuie sa raspunda de ceea ce înseamna resursa umana. Resursa umana, în speta conducatorii de doctorat sunt în universitate si sunt cadre didactice universitare. Nu sunt niste persoane separate de zona universitara, ori noi facem evaluarea si acreditarea institutionala a universitatilor, iar Scoala Doctorala este o entitate în cadrul universitatii respective. Deci nu mai este nevoie, înca o data, sa mai facem evaluarea resursei umane. CNATDCU nu are informatiile necesare sa dea acele rapoarte despre care s-a vorbit în lege. La intrebearea legata de demisia domnului academician Viorel Barbu de la conducerea CNATDCU va pot spune ca domnia sa a demisionat inainte de a face ceva”, a raspuns ministrul Nastase.

Pe de alta parte, fostul sef al MEN, prof. univ. dr. Mircea Dumitru (actual rector al Universitatii Bucuresti – n.r.) a tinut sa arate ca, in zilele urmatoare, va trimite un comunicat oficial de presa pe aceasta problema. „La acest moment  nu comentez nimic… In zilele urmatoare, vom trimite un comunicat oficial din partea Universitatii Bucuresti, legat de aceasta situatie”, a precizat Dumitru.
Rectorul de la Universitatea Cuza: „Inclusiv in calitate de membru CNATDCU, sustin ca e nevoie de o evaluare EXTERNA a Scolilor Doctorale” 
Interesant este ca, prof. univ. dr. Mihaela Onofrei, actualul rector interimar al Universitatii Alexandru Ioan Cuza (UAIC) din Iasi a oferit un raspuns direct si transant pe aceasta tema. „Inclusiv in calitate de membru CNATDCU, sustin ca e nevoie de o evaluare EXTERNA a Scolilor Doctorale. Cred ca e ceva normal si firesc. Cu siguranta trebuie sa ne raportam la o evaluare, pe acest plan, inclusiv din partea unui organism european”, a reliefat rectorul Onofrei.
Ieseanul care a dat VERDICT de plagiat in cazul fostului premier Ponta a anticipat actuala situatie 

De reamintit ca, fostul rector la Universitatii Cuza, prof. univ. dr. acad. Viorel Barbu, ales la mijlocul anului trecut ca presedinte al CNATDCU, facea un anunt bomba, in exclusivitate, tot reporterilor cotidianului BUNA ZIUA IASI.
„Vreau sa va anunt ca mi-am dat demisia de la conducerea CNATDCU si ca am renuntat inclusiv la pozitia de membru pe care o aveam in acest organism. Eu nu vreau sa accept ca acest for sa fie unul decorativ. Ceea ce a spus presedintele Romaniei (Klaus Iohannis – n.r.) este clar, iar respingerea reexaminarii cerute pentru modificarea acestei legi (ce prevede ca universitatile vor fi cele care vor decide acordarea si retragerea titlului de doctor – n.r) este un raspuns foarte clar… Mai mult de atat nu vreau sa comentez si se subintelege din gestul meu totul”, a declarat prof. univ. dr. Viorel Barbu.
Important de mentionat ca, Senatul Romaniei a respins (luni, 10 octombrie 2016 – n.r.) cererea presedintelui Iohannis de reexaminare a legii care prevede ca universitatile vor fi cele care vor decide acordarea si retragerea titlului de doctor, cu 90 de voturi „pentru”, în timp ce „împotriva” au votat doar 12 alesi, iar sase s-au abtinut. În cererea de reexaminare, seful statului subliniase ca proiectul de lege nu clarifica situatia tezelor de doctorat aflate în prezent spre analiza la CNATDCU si nici pe cea a candidatilor care au sustinut teza, însa nu li s-a acordat înca titlul prin ordin al ministrului Educatiei.
O noua masura pentru mediocritatea academica?
Ceea ce este extrem de curios este faptul ca, tocmai senatorul Partidului Social Democrat (PSD) si fostul ministru al Educatiei, prof. univ. dr. Ecaterina Andronescu, la acel moment a fost cel mai mare sustinator al respingerii cererii presedintelui Iohannis de reexaminare al acestei legi. „La acest moment nu sunt in tara si nu pot comenta decizia actualului ministru al Educatiei, legat de CNATDCU si Scolile Doctorale. Eu cred ca este o revenire la o masura luata in vremea Guvernului Ciolos”, le-a transmis, tot telefonic, academicianul Barbu, reporterilor BZI.
Cazul Kovesi, adevarata MIZA?
Mai departe, extrem de curios si de suspect este si faptul ca toate acestea au aparut la doar cateva zile dupa ce CNATDCU a primit o solicitare de verificare a acuzatiilor de plagiat in legatura cu teza de doctorat a sefei Directiei Nationale Anticoruptie (DNA), Codruta Kovesi.
Pentru a relefa ca este foarte putin probabil ca nu e vorba de o simpla coincidenta, in anul 2012, moment la care academicianul iesean Viorel Barbu era simplu membru in Consiliul National de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare si decidea ca fostul premier Victor Ponta (premier in functie la acel moment – n.r.) si-a plagiat lucrarea de doctorat, acesta afirma urmatoarele: „Acest Consiliu si-a exprimat, intr-o maniera legala o opinie, dar a fost desfiintat in mod abuziv. A fost un abuz grosolan al Puterii avand in vedere ca eu, alaturi de ceilalti colegi, am evaluat plagiatul premierului Victor Ponta si am oferit elemente ce arata ca a fost vorba de un «copy-paste» clar. Este complet anormal ca membrii comisiei sa fie amenintati cu inchisoarea si sa le fie intocmite plangeri penale de catre un ministru al Guvernului Romaniei. Repet, in acest caz este vorba despre un abuz grosolan al Puterii”, declara Barbu.

Publicație : Bună Ziua Iași

Deputații, pregătiți să dilueze reforma: Doctoratele, plimbate între instituții

Consiliul Național de Atestare a Diplomelor Universitare – care a reușit să demaște impostura academică dând mai multe verdicte de plagiat – nu va mai fi implicat în reforma școlilor doctorale.

Reforma școlilor doctorale este o necesitate după ce, în ultimii ani, o serie de oameni politici și figuri publice au fost acuzate și dovedite că au obținut înalte distincții academice prin plagiat.

Pavel Năstase amână

Fostul ministru al Educației, Mircea Dumitru, a susținut, în mai multe rânduri, necesitatea reevaluării școlilor doctorale, unele dintre ele fiind bănuite de complicitate cu persoanele care și-au obținut tilul de doctor prin plagiat. Actualul ministru al Educației, Pavel Năstase, a reeveluat prioritățile din domeniul pe care îl gestionează și a anunțat că școlile doctorale din cadrul universităţilor nu vor mai fi evaluate în acest an. Este posibil ca schimbările să continue în această direcție, Consiliul Național de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare (CNATDCU) urmând să nu mai aibă atribuții în evaluarea școlilor doctorale. Acest lucru este stipulat într-un amendament înscris în “Raportul asupra proiectului de Lege privind aprobarea Ordo-nanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 96/2016 pentru modificarea şi completarea unor acte normative în domeniile educaţiei, cercetării, formării profesionale şi sănătăţii”.

Acreditarea, pentru fiecare domeniu

În acest moment, la articolul 158, aliniatul 4 din Legea Educației este prevăzut că:  “Fiecare şcoală doctorală este evaluată individual, pentru fiecare domeniu în parte, în vederea acreditării. Evaluarea şcolii doctorale se face pe baza performanţei şcolii doctorale şi a capacităţii instituţionale a Instituţiei Organizatoare de Studii Universitare de Doctorat  (IOSUD) din care face parte şcoala doctorală. Evaluarea şcolilor doctorale se face de către Agenția Română pentru Asigurarea Calității în Învățământul Superior sau de către o altă agenţie de asigurare a calităţii, din ţară sau străinătate, pe baza rapoartelor Consiliului Național al Consultării Șiințifice referitoare la calitatea cercetării şi a rapoartelor CNATDCU referitoare la calitatea resurselor umane”.

Articolul 158, alin. 4 a fost propus de deputați, spre modificare, astfel: „Evaluarea IOSUD în vederea acreditării pentru organizarea de şcoli doctorale se face de către Agenția Română pentru Asigurarea Calității în Învățământul Superior sau de către o altă agenţie de asigurare a calităţii, din ţară sau străinătate”. Școlile doctorale vor fi evaluate la fiecare cinci ani. “Sistemul de criterii şi metodologia de evaluare se stabilesc prin ordin al ministrului Educaţiei Naționale, pe baza propunerilor ARACIS”, se arată în propunerea legislativă a parlamentarilor.

Potrivit propriului statut, ARACIS “formulează și revizuiește periodic, pe baza bunelor practici, standarde naționale de referință și indicatorii de performanța pentru evaluarea și asigurarea calității în învățământul superior, efectuează evaluarea calității unor programe și instituții de învățământ superior”.

Ministrul Educaţiei, Pavel Năstase, a declarat că, la solicitarea Consiliului Naţional al Rectorilor, a propus Parlamentului ca acreditarea să fie făcută la nivel de domeniu de doctorat, şi nu la nivel de şcoală doctorală.

„Horror cum laude“

Aceste modificări apar într-un moment în care unele școli doctorale dovedesc o inerție la reformă. În autoevaluările din 2016 ale Şcolilor Doctorale, Universitatea Naţională de Apărare „Carol I“, Academia Naţională de Informaţii „Mihai Viteazul“ şi Academia de Poliţie „Alexandru Ioan Cuza“ au menţionat prea puţin scandalurile legate de plagiatele aflate în curtea lor, după cum a arătat „România liberă“ luna trecută. Paradoxal, aceste instituții academice s-au întrecut să raporteze tot felul de realizări, uneori în formulări agramate, prin cuvinte goale, fără substanţă. Ipocrizia maximă a fost atinsă de Universitatea Naţională de Apărare, care a scris, negru pe alb: „Până la momentul autoevaluării nu s-au înregistrat aspecte de conduită care să facă obiectul unor încălcării ale eticii ştiin-ţifice, profesionale şi universitare“. Iar raportul Academiei de Poliţie, citat de RL, conţine o incredibilă înşiruire de greşeli de gramatică pentru care instituţia ar merita, cu prisosinţă, titlul de doctor „Horror cum laude“. Academia Naţională de Informaţii „Mihai Viteazul“ refuză de șase luni să redacteze un raport în cazul a opt doctori bănuiți că au obținut titlul academic prin plagiat (aveau termen de 30 de zile). Universitatea Națională de Apărare a recomandat menținerea titlului de doctor în cazurile lui Petre Tobă și Florentin Pandele, deși CNATDCU a dat verdict de plagiat.

Titlul de doctor se pierde în instanță

Camera Deputaţilor a adoptat, ieri, Legea de aprobare a Ordonanței de Urgență 4/2016, privind plagiatul, după decizia Curții Constituționale prin care proiectul a fost declarat neconstituţional, revenindu-se astfel la forma propusă de Guvernul Cioloş. Au fost eliminate celelalte puncte criticate de CCR, precum reorganizarea instituţiilor care oferă titluri academice, înfiinţarea Colegiului Naţional al Instituţiilor Organizatoare de Studii Universitare de Doctorat, posibilitatea renunţării unilaterale la titlu, dar şi prevederea potrivit căreia orice diplomă de doctorat se analizează potrivit legislaţiei în vigoare în momentul verificării. Deputaţii au introdus însă un amendament, care prevede că pierderea titlului de doctor devine efectivă şi nu mai produce efecte juridice doar după o decizie definitivă a instanţei, anunță news.ro.

Publicație: România Liberă