Colocviul tinerilor penalişti francofoni

 Şcoala doctorală a Facultăţii de Drept din cadrul Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi şi Institutul de ştiinţe penale din Bordeaux (Franţa), organizează în perioada 14 – 17 decembrie Conferinţa internaţională francofonă a doctoranzilor în drept penal.

 Aflată la cea de-a treia ediţie, conferinţa coordonată de prof. dr. Tudorel Toader, rectorul Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi şi de prof. dr. Jean-Christophe Saint – Pau, decanul Facultăţii de Drept, Universitatea Bordeaux, Franţa, este redimensionată din acest an, ca urmare a colaborării cu Asociaţia francofonă de drept penal, componenta Tineri penalişti. În acest sens, evenimentul academic se va desfăşura sub denumirea de Colocviul Tinerilor Penalişti francofoni şi va dezbate tema „Prevenirea şi combaterea terorismului prin mijloace de drept penal”.

Ca urmare a triplei implicări în organizare, lucrările prezentate vor fi publicate în volumul conferinţei, la editura l’Harmattan. La eveniment sunt invitaţi să participe tinerii penalişti francofoni.

Publicație: Evenimentul

 

Liga Studentilor – LS IASI condamna caracterul electoral, discriminatoriu si nefunctional al masurii instituite de Guvernul Ciolos

Liga Studentilor (LS IASI) condamna caracterul electoral, discriminatoriu si nefunctional al masurii instituite de Guvernul Ciolos pentru facilitarea transportului gratuit pe calea ferata în vederea exercitarii dreptului de vot la alegerile parlamentare din data de 11 decembrie 2016. Asta de catre elevii si studentii din România si solicita clasei politice sa îsi asume modificarea legii electorale, în sensul permiterii persoanelor care au viza de flotant sa voteze în judetul de resedinta.
Concret, in data de 29 noiembrie, Guvernul României a adoptat Ordonanta de Urgenta (OUG) nr. 89, prin care s-a acordat studentilor si elevilor majori cu drept de vot o calatorie gratuita dus-întors, pe calea ferata, strict de la localitatea de studiu pâna la localitatea de domiciliu. In viziunea sa, LS IASI considera ca masura s-a aplicat în mod discriminatoriu, întruct nu s-au oferit aceste gratuitati tinerilor din mediul rural sau din localitatile în care nu se afla o statie sau halta de tren, care au fost practic descurajati sa participe la scrutin. Liga Studentilor considera ca aceasta masura a avut un caracter strict electoral, întrucât a fost adoptata în timpul campaniei electorale, fiind folosita de catre partidele care sustin actualul executiv cu rolul de a-si atrage tinerii de partea lor.
„Masura introdusa de Guvern are un puternic iz electoral, cu atât mai mult cu cât executivul ignora prevederile Legii Educatiei Nationale de acordare a reducerilor la transportul în comun si pe cale ferata. Gravitatea situatiei reiese din ponderea votantilor tineri care s-a mentinut aproximativ la fel si în 2012 si în 2008, când s-a oferit acest beneficiu. Studentii si elevii nu au muscat «pomana» gratuitatilor ridicata în slavi si servita mediatic de catre partidele electorale care sustin actualul executiv si de catre o federatie studenteasca dirijata din umbra de catre oameni din aparatul de stat. Tinerii nu se regasesc în actuala clasa politica, care nu face nimic pentru ei si nici nu doresc sa o legitimeze!”, a declarat Silvian-Emanuel Man, presedinte al Ligii Studentilor.

Publicație: Bună Ziua Iași

 

Zilele Muzeului Poni-Cernatescu Iasi. Un sfert de secol de la deschiderea pentru public

În 2016, Muzeul Petru Poni – Radu Cernatescu din cadrul Complexului Muzeal National Moldova (CMNM) Iasi aniverseaza un sfert de secol de la deschiderea pentru public. Momentul va fi marcat pe 15 si 16 decembrie 2016, sub genericul Zilele MuzeuluiPoni-Cernatescu. Programul cuprinde un recital de muzica clasica, evocari ale unor personalitati precum Petru Poni, Radu Cernatescu si Margareta Poni, vernisarea unei expozitii temporare dedicate profesorului si chimistului C. V. Gheorghiu, precum si o lectie experimentala de chimie.
„Astfel, joi, 15 decembrie, de la ora 13:00, va avea loc sesiunea de referate stiintifice realizate de elevi ai Liceului Teoretic Vasile Alecsandri Iasi si dedicate marilor personalitati omagiate în cadrul expozitiei permanente a muzeului: Petru Poni, Radu Cernatescu si Margareta Poni, de la ora 14:00 – lectia experimentala «Ora de chimie», unde participa elevi si profesori din cadrul aceluiasi liceu. Vineri, 16 decembrie, de la ora 12:00 – recital de muzica clasica – interpreteaza la violoncel Clara-Sofia Lupascu, îndrumata de prof. Florin Sandu, de la Colegiul National de Arta Octav Bancila Iasi, ora 12:30 – evocarea personalitatii profesorului dr. chimist C. V. Gheorghiu – 60 de ani de la stingerea din viata, invitat –  prof. univ. dr. habil. Mihail Lucian Bîrsa, de la Facultatea de Chimie a Universitatii Alexandru Ioan Cuza din Iasi, ora 13:00 – vernisarea expozitiei temporare «Prof. univ. dr. C.V. Gheorghiu. Documente cu semnificatie memorialistica, documentara si stiintifica», ora 13:30 – lansarea brosurii «Prof. dr. C. V. Gheorghiu – 1894 – 1956. O viata dedicata stiintei si învatamântului românesc», autori Monica Nanescu, Oana Florescu”, au transmi oficialii CMNM.

Evenimentul este organizat în colaborare cu Universitatea Cuza – Facultatea de Chimie, Directia Judeteana Iasi a Arhivelor Nationale, Liceul Teoretic Vasile Alecsandri Iasi, Colegiul Tehnic de Electronica si Telecomunicatii Gheorghe Mârzescu Iasi si Colegiul National de Arta Octav Bancila Iasi.

 Publicație: Bună Ziua Iași

 

Conferinta internationala de Ingineria si Managementul Mediului, organizata de Universitatea Tehnica din Iasi

Departamentul de Ingineria si Managementul Mediului – Facultatea de Inginerie Chimica si Protectia Mediului, din cadrul Universitatii Tehnice Gheorghe Asachi (TUIASI), România, va co-organiza cea de-a noua editie a Conferintei Internationale de Ingineria si Managementul Mediului – ICEEM09. Aceasta are ca tematica principala „Economia circulara si devoltarea durabila” si este programata în perioada 6-9 septembrie 2017, în Bologna, Italia, împreuna cu partenerii: Departamentul de Inginerie Civila, Chimica, Ingineria Mediului si Stiinta Materialelor, Universitatea Alma Mater Studiorum, Bologna, Italia (UNIBO) respectiv Sectiunea de Biotehnologia mediului, parte a Federatiei Europene de Biotehnologie.
„A noua editie a Conferintei de Ingineria si Managementul Mediului – ICEEM09 reprezinta un eveniment stiintific international care este dedicat promovarii si diseminarii rezultatelor stiintifice obtinute la nivel national si international, în domeniile Ingineriei mediului, Managementului Mediului si Dezvoltarii Durabile. Sectiunile principale ale editiei sunt: Biotehnologia mediului în contextul economiei circulare, Tehnologii de tratare, epurare, recirculare a apei/apei uzate, Managementul durabil al deseurilor pentru obtinere de substante, materiale si valorificare energetica, Evaluarea sustenabilitatii si ecoinovare, Materiale noi pentru aplicatii în energie si mediu, anume Monitorizarea si modelarea în protectia mediului. Prezentarile plenare vor fi sustinute de personalitati stiintifice remarcabile din domeniu: prof. univ. dr. ing. Willy Verstraete – Universitatea din Ghent, Belgia, prof. univ. dr. ing. Nikolas Kalogerakis – Universitatea Tehnica din Creta, Grecia, prof. univ. dr. ing. Adisa Azapagic – Universitatea din Manchester, Marea Britanie, prof. univ. dr. ing. Nathalie Gontard de la INRA, Franta, prof. univ. dr. ing. Francesco Fatone – Universitatea din Verona, Italia, prof. univ. dr. ing. Anton Friedl – Universitatea Tehnica din Viena, Austria, prof. univ. dr. ing. Almudena Hospido, Universitatea Santiago di Compostella, Spania, prof. univ. dr. ing. Anca Duta – Universitatea Transilvania din Brasov, Romania si prof. univ. dr. ing. Thomas Ternes, Institutul Federal German de Hidrologie, Germania”, au transmis oficialii TUIASI.
De remarcat ca, cele prezentate în cadrul conferintei ICEEM09 vor fi publicate in patru numere speciale ale unor jurnale internationale prestigioase. Presedintii Conferintei ICEEM09 sunt: prof. univ. dr. ing. Carmen Teodosiu, Universitatea Tehnica Iasi, România, prof. univ. dr. ing. Fabio Fava, Universitatea Alma Mater Studiorum din Bologna, Italia si prof. univ. dr. ing. Philippe Corvini, Federatia Europeana de Biotehnologie, sectiunea: Biotehnologia mediului.

 Publicație: Bună Ziua Iași

 GEST emotionant al unui grup de studenti de la Universitatea de Medicina din Iasi

În prag de sarbatori, membrii Asociatiei Studentilor Bioingineri Iasi (ASB), cu sprijinul Facultatii de Bioinginerie Medicala de la Universitatea de Medicina si Farmacie (UMF) Grigore T. Popa din Iasi, au decis sa ajute, cu o masa calda, 60 de oameni fara adapost. Frumos este ca studentii facultatii umefiste, coordonati de un bucatar profesionist, vor gati pentru cei nevoiasi.

Deja, activitatea caritabila intitulata „O masa calda pentru fiecare! Studentii bioingineri gatesc pentru oamenii strazii”, a început ieri (12 decembrie 2016 – n.r.), de la ora 18:00, într-un laborator gastronomic de pe strada Sararie nr. 98. Aici, tinerii, alaturi de prof. univ. dr. Anca Galaction, decan al Facultatii de Bioinginerie Medicala, au preparat supa crema de legume si pui la cuptor cu broccoli gratinat. Ulterior, studentii au mers la adapostul de noapte de pe C.A.Rosetti nr.30, unde au împartit portiile de mâncare.

„Craciunul… mister si afectiune, dragoste si inaltare, sclipire, dar smerenie, clipa in care bucuria launtrica transcende monotonia zilelor cotidiene, iar solidaritatea refuleaza din sufletul fiecaruia dintre noi. Studentii Facultatii de Bioinginerie Medicala din cadrul UMF organizeaza actiunea caritabila ce consta in distribuirea de hrana oamenilor saraci de pe strada, nefericiti, prigoniti sau depasiti in intrecerea cu viata, care se adapostesc pe perioada noptii in adapostul de noapte din strada C. A. Rosetti. Miracolul Craciunului înseamna sa daruiesti, sa te gândesti la cei în lipsuri si în suferinta, sa te pui, pret de o clipa, în pielea celui care rabda de foame sau care s-a trezit, peste noapte, fara un acoperis deasupra capului. Asociatia Studentilor Bioingineri din Iasi, in parteneriat cu Bogdan Puiu, promotor al unui proiect ce are ca scop educarea si dezvoltarea pasiunii pentru gatit, au hotarat sa ajute, cu o masa calda, 60 de oameni fara adapost. Cei care vor gati sunt chiar studentii, coordonati de bucatarul profesionist”, a transmis prof. univ. dr. Anca Galaction, decan al Facultatii de Bioinginerie Medicala.

Publicație: Bună Ziua Iași