Sală arhiplină la discursul ținut de Pleşu la Iași. A primit titlul de Doctor Honoris Causa

 Scriitor, jurnalist, fondator al revistei „Dilema veche“, unul dintre cei mai reputaţi intelectuali români, Andrei Pleşu a primit ieri cea mai înaltă distincţie academică pe care o poate oferi o instituţie de învăţământ superior. Într-o ceremonie festivă începută de la ora 12.00, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza“ din Iaşi i-a oferit lui Andrei Pleşu titlul de Doctor Honoris Causa, din comisia de Laudatio făcând parte cele mai importante nume din filologia ieşeană, prof.dr. Codrin-Liviu Cuţitaru, fost decan al Facultăţii de Litere şi colaborator al revistei „Dilema veche“, prof.dr. Alexandru Călinescu, fost director al Bibliotecii Centrale Universitare „Mihai Eminescu“ din Iaşi sau prof.dr. Eugen Munteanu, unul dintre cei mai cunoscuţi filologi ieşeni. Acesta din urmă a dat citire şi Laudatio în faţa unei săli arhipline, personalul universităţii fiind nevoit să oprească accesul în Aula Magna „Mihai Eminescu“ fiindcă la parter nu se mai putea intra, iar la balcon structura clădirii nu mai permitea accesul.

În textul citit de prof.dr. Eugen Munteanu s-a pus accentul pe faptul că Andrei Pleşu reprezintă una dintre personalităţile de excepţie ale ţării care-şi „pun amprenta asupra unei epoci şi a unei naţiuni. Andrei Pleşu oglindeşte societatea românească actuală şi se lasă oglindit, cu un fel de satisfacţie aproape masochistă, de ea“, a spus prof.dr. Eugen Munteanu.

Luând la rândul său cuvântul în sală, Andrei Pleşu şi-a început discursul clarificând o chestiune cu privire la data sa de naştere, celebrul 23 august.

„După ce m-au numit ministrul Culturii la propunerea lui Mircea Dinescu, ziarele m-au întrebat repede când m-am născut, voiau să publice o biografie. Când le-am spus că m-am născut pe 23 august, au început să se bâlbâie, că erau vremuri fierbinţi, revoluţionare, şi toate ziarele au spus că m-am născut pe 24 august. Folosesc acest prilej ca să rectific faptul că totuşi sunt născut pe 23 august“, a spus Andrei Pleşu.

De altfel, întreg discursul său a fost presărat de un umor bine calibrat şi gestionat, fiind una dintre cele mai antrenante conferinţe găzduite de UAIC în ultima perioadă. Tema prelegerii lui Andrei Pleşu a fost una manifest – „Tradiţii antieuropene în Europa“, iar teza acestuia a fost că, deşi există mereu temerea că Europa se sparge, Uniunea Europeană dispare, plecarea Marii Britanii va lăsa totul în bucăţi etc., istoria Europei a fost mereu presărată cu elemente distructive, dar asta nu a scos în evidenţă decât o omogenitate caracterizată prin elemente eterogene a comunităţii europene.

„Aşa este Europa de când există ea. |sta e farmecul ei şi trebuie să o apreciem ca atare. O să trecem şi de asta cum am trecut de toate schismele pe care le-am traversat de când există Europa, fiindcă Europa nu este un fel de grădină trandafirie cu surâ­suri, cu valori comune, o casă comună şi aşa mai departe. Nu! E un organism viu, cu umori, cu indispoziţii, cu gelozii, cu vanităţi. E o realitate organică vie“, a explicat Andrei Pleşu.

El a insistat chiar asupra fapului că această diversitate europeană, această policromie, este într-un ADN al Europei şi „e foarte bine că e aşa“.

Andrei Pleşu a argumentat că Eu­ropa are o îndelungată tradiţie a autose­gregării, a multidimensionalităţii, a dezbaterilor identitare în interiorul hota­relor ei – nu doar ale ţărilor care o compun.

„Primul eşec al casei noastre comune, dacă e să facem istorie veche, a fost ruperea Imperiului Roman în două, Răsărit şi Apus. Roma s-a rupt de Bi­zanţ, apoi catolicismul de ortodoxie, protestantismul de catolicism, înăuntrul protestantismului au apărut facţiuni diferite, Imperiul a intrat în conflict cu Papalitatea, Estul cu Vestul, Nordul cu Sudul, germanitatea cu latinitatea, comunismul cu capitalismul. Asta e istoria Europei. E făcută din ghionturi, din tensiuni de ruptură. Suntem conştienţi de toate diferenţele care ne compun identitatea, care ne şi leagă“, a precizat Andrei Pleşu, punctând asupra faptului că această dinamică nu trebuie să sperie pe nimeni.

El a menționat în prelegerea sa trei diviziuni esenţiale pe care le sesizează în Europa şi care au marcat-o de-a lungul timpului – între Est şi Vest, Nord şi Sud, Centru şi Periferie. Despre cea dintre Est şi Vest, filosoful a reliefat că integrarea europeană despre care s-a vorbit atât de mult în ultimii ani nu a însemnat o integrarea la un set de valori comune şi cu un fel „occidentalizare a Estului“, folosind formula unui istoric – „suntem la Estul Vestului şi la Vestul Estului“.

Însă, dintre toate diviziunile, Andrei Pleşu s-a pronunţat cel mai ferm împotriva ideii de centru – periferie, argumentând că ar trebui să ne întoarcem către rădăcinile cu­vântului Europa, care provine din greacă şi înseamnă „cea cu ochi larg deschişi“.

„Eu personal cred că Europa nu este o caisă cu sâmbure şi coajă. Cred că este o rodie, cu mai multe nuclee, fiindcă centrul în Europa a fost dintotdeauna o realitate foarte mobilă“, a conchis Andrei Pleşu.

Publicație : Ziarul de Iași și Adevărul și Bună Ziua Iași și Evenimentul

Ambasadorul Canadei a vizitat Universitatea Tehnica „Gheorghe Asachi” din Iasi! Mesajul Rectorului Dan Cascaval

Excelenta saKevin Hamilton, ambasadorul Canadei in Romania, a vizitat Universitatea Tehnica „Gheorghe Asachi” din Iasi. In timpul vizitei, Excelenta Sa, Kevin Hamilton, a semnat, impreuna cu Rectorul TUIASIDan Cascaval, un protocol de colaborare cu Universitatea din Ottawa.

„Vizita Excelentei Sale, Ambasadorul Canadei, reprezinta continuarea unui demers academic inceput in acest an, in care, pentru inceput, am discutat si am stabilit un protocol de colaborare cu Universitatea din Ottawa. Daca initial acest acord prevedea posibilitatea unor stagii de mobilitati reciproce ale studentilor si cadrelor didactice, Domnul Ambasador Hamilton ne-a oferit intregul sprijin pentru atingerea si a altor obiective majore, cum ar fi extinderea retelei de universitati din Canada cu care Politehnica ieseana sa poata deveni partener, precum si largirea cadrului de colaborare, prin includerea si a posibilitatilor de a participa la programe doctorale comune, la programe de cercetare si chiar de a deveni parteneri in organizarea unor evenimente stiintifice internationale. De asemenea, Excelenta Sa ne-a mentionat interesul crescut al companiilor canadiene in colaborari din domeniul inteligentei artificiale, universitatea noastra avand trei facultati cu specializari dedicate. Semnarea protocolului extins de colaborare intre universitatea noastra si Universitatea din Ottawa s-a realizat in prezenta domnului Ambasador Hamilton si a consfintit intentiile de parteneriat ale ambelor parti.  Intalnirea de astazi, in mod evident onoranta pentru noi, se inscrie in strategia de internationalizare a universitatii, o abordare care presupune un dublu sens, si noi catre exterior, insa si exteriorul catre noi. Prin aceasta am incheiat un an in care am facut pasi majori in conturarea dimensiunii  internationale a Politehnicii, iar rezultatele sunt sigur ca se vor vedea in curand.” a declarat Rectorul Dan Cascaval.

Publicație : Bună Ziua Iași

EXCLUSIV! Un profesor de la Politehnica ieseana, numit intr-o structura importanta a Ministerului Educatiei Nationale

In Monitorul Oficial din 8 decembrie 2017 a fost publicat Ordinul 5552/2017 al Ministerului Educatiei Nationale, care prezinta noua componenta a Consiliului de Etica si Management Universitar (CEMU). Din acest consiliu fac parte 11 membri, propusi de catre Consiliul National al Rectorilor, Ministerul Educatiei Nationale, Ministerul Cercetarii si Inovarii, ARACIS, CNATDCU si ligile studentesti nationale. Intre acesti membri se gaseste si un iesean, conf.dr.ing. Adrian Ungureanu, de la Universitatea Tehnica „Gheorghe Asachi” (TUIASI) din Iasi, singurul reprezentant al universitatilor din Moldova.

„Ma bucura mult numirea colegului meu in CEMU, reprezinta o recunoastere a profesionalismului sau. Il cunosc pe domnul Conferentiar Ungureanu bine, suntem colegi in acelasi departament la Facultatea de Inginerie Chimica si Protectia Mediului „Cristofor Simionescu” si, o spun cu mare bucurie, a fost studentul meu in prima promotie de Inginerie Biochimica, din 1995, o promotie deosebita. Nu este o numire surprinzatoare, deoarece Adrian are o activitate stiintifica si didactica deosebita, colaborari multiple cu universitati din strainatate, doctoratul in Canada. Cred ca aceasta numire ii va deschide perspectivele implicarii si in managementul universitar, desi in acest moment lipsa ocuparii vreunei pozitii executive reprezenta o conditie obligatorie pentru a deveni un potential candidat pentru un loc de membru in CEMU. Dar este tanar si cu siguranta viitorul va demonstra abilitatile sale si in acesta directie. Sunt sigur ca prezenta domniei sale in acest consiliu va onora atat Politehnica ieseana, cat si mediul universitar iesean”, a declarat prof.univ.dr.ing. Dan Cascaval, rectorul TUIASI.

CEMU este un organism consultativ al Ministerului Educatiei Nationale, care are rolul de a determina si sprijini universitatile sa realizeze si sa puna in practica, in mod organizat, transparent si eficient, politicile de etica si de integritate universitara, in conformitate cu prevederile legislatiei universitare si ale cadrului legislativ privind institutiile publice de invatamant superior din Romania. Componenta noului consiliu include 5 membri din Bucuresti, 2 membri din Timisoara si cate unul din Iasi, Cluj-Napoca, Brasov si Targu-Mures.

Publicație : Bună Ziua Iași