Universitatea „Cuza“ estimează un buget de 277 milioane de lei pe 2017

 Universitatea „Alexandru Ioan Cuza“ din Iaşi estimează că în anul 2017 va avea un buget de aproximativ 277 de milioane de lei, echivalentul a 61,55 milioane de euro.  

Conform unui draft de buget întocmit de către universitate, aceştia aşteaptă să primească de la minister suma de 109 milioane de lei ca finanţare de bază, care presupune inclusiv salariile pentru cadrele didactice, dar şi alte cheltuieli conexe. În acelaşi timp, conducerea UAIC a estimat încasări de 32,51 milioane de lei sub forma veniturilor proprii obţinute din taxe şi alte activităţi desfăşurate de instituţia de învăţământ superior, la care se adaugă 15,4 milioane de lei activitatea de la cămine şi cantine. Universitatea speră să primească aproape 11 milioane de lei de la Uniunea Europeană sau alte proiecte internaţionale în contul plăţilor efectuate sau prefinanţări pentru proiectele din cadrul financiar 2014-2020 şi alte 25 de milioane din „programe externe – alte facilităţi şi instrumente postaderare“. Din concesiuni şi închirieri universitatea se aşteaptă să încaseze jumătate de milion de lei, 50 de milioane reprezentând alocaţiile speciale pentru diverse categorii, tot de la bugetul de stat, precum subvenţii cămine şi cantine, dotări şi alte investiţii, burse, alte forme de protecţie socială a studenţilor, obiective de investiţii.

În calculul acestui buget universitatea nu a luat în calcul creşterea cu 50% a fondului de burse, care nu fusese încă aprobat în luna decembrie, când a fost întocmit acest document. În ceea ce priveşte cheltuielile din anul următor, universitatea estimează că va cheltui aproape integral finanţarea de bază pe cheltuieli de perso­nal, reprezentând în mare salarii şi plata cu ora, 99,37 de milioane din totalul de 109 milioane. În rest se remarcă intenţia de a cheltui, din totalul veniturilor, 25 de mi­lioane de lei cu activitatea de cercetare ştiinţifică, proiectare, consultanţă şi expertiză.

Publicație: Ziarul de Iași

 

Cum se aplică gratuitatea pe transportul CFR, discutată la minister şi de ligile ieşene

  Studenţii vor beneficia din luna februarie de transport feroviar gratuit în toată ţara, iar detaliile cu privire la felul în care vor fi implementate aceste gratuităţi au fost stabilite în urma unei întâlniri dintre reprezentanţii Alianţei Na­ţionale a Organizaţiilor Studenţeşti din Româ­nia, Uniunii Studenţilor din România şi Uniunii Naţionale a Studenţilor din România cu repre­zentanţii Ministerului Transporturilor. 

Însă aceste modificări nu vin doar în completarea cadrului actual legal, care oferă o reducere de 50% pentru studenţi, ci lărgeşte spectrul oferirii gratuităţilor. Spre exemplu, până în prezent, tinerii beneficiau de reduceri de 50% oferite pe trenurile de tip Regio, fostele personal ale CFR, şi la cele de tip Interregio, la clasa a doua şi la operatorii privaţi, tot cu 50%. Însă puteau be­neficia de aceste reduceri studenţii care aveau până în 26 de ani. Acum, reducerea va fi completă, gratuitatea prevăzută de Ordonanţa nr. 2/2017 privind studenţii de la toate cele trei cicluri de învăţământ – licenţă, master, doctorat, indiferent de forma de finanţare a studiilor, dacă sunt la buget sau la taxă, de orice vârstă şi naţionalitate şi pentru un număr nelimitat de călătorii, nu limitat cum a fost până acum pe cursele Interregio.

Ligiile au cerut reducere şi pentru transportul în regim de cuşetă dar nu s-a stabilit concret cum va fi aplicat acesta. Reprezentanţii CFR Călători au spus şi că se vor putea rezerva bilete gratuite atât la ghişee, automate, cât şi online, şi că se va lucra la implementarea unui sistem online de înregistrare a studenţilor eligibili pentru a beneficia de aceste bilete gratuite.

 Publicație: Ziarul de Iași

 

Doua programe Erasmus Mundus, prelungite pentru studentii unei mari universitati iesene

S-au prelungit înscrierile pentru doua programe Erasmus Mundus la care Universitatea Tehnica Gheorghe Asachi din Iasi (TUIASI) este partenera. Cei interesati sa-si depuna dosarele au posibilitatea sa o faca pâna pe 15 ianuarie 2017, pentru programul smartLINK si pâna pe 20 ianuarie pentru programul gLINK.
„În cadrul proiectului gLINK, post-doctoranzii si cadrele didactice de la TUIASI pot desfasura mobilitati la universitatile partenere din Asia, dupa cum urmeaza: post-doctorat – sase luni de mobilitate, cei interesati trebuie sa fie înscrisi în program post-doctoral la TUIASI. Personal didactic – doua luni de mobilitate. Mentionam ca, pentru categoria post-doc, participarea poate fi a cadrelor didactice pe intervale de 6-10 luni, pentru care este necesara contactarea partenerilor din domeniile mentionate. Pentru categoriile de studenti, exista la nivel de licenta, masterat si doctorat oferta pe domenii de studiu postata pe site-urile celor doua programe. TUIASI are alocate în proiectul gLINK 4 mobilitati pentru anul universitar 2016 – 2017, dupa cum urmeaza: post-doctorat – doua mobilitati, personal didactic – doua cadre didactice.”, au transmis oficialii institutiei de invatamant superior.

Lista universitatilor asiatice unde se pot desfasura mobilitati: Ho Chi Minh City International University, Vietnam, Institute of Technology of Cambodia – Cambodgia, Jadavpur University – India, Institut Teknologi Bandung, Indonezia, National University of Laos, Laos, Universiti Putra Malaysia, Malaiesia, National University of Mongolia, Mongolia, University of Peradeniya, Sri Lanka si Mae Fah Luang University, Thailanda.

Publicație: Bună Ziua Iași

 

Burse INCREDIBILE pentru studentii de la Universitatea Tehnica din Iasi. Suma este una FABULOASA

Studentii Universitatii Tehnice Gheorghe Asachi din Iasi (TUIASI) se regasesc din nou pe lista celor mai buni ai universitatilor tehnice din tara si vor beneficia de burse «Roberto Rocca Education Program» in acest an universitar, multumita rezultatelor obtinute

Studentii Universitatii Tehnice Gheorghe Asachi din Iasi (TUIASI) se regasesc din nou pe lista celor mai buni ai universitatilor de profil din tara si vor beneficia de burse „Roberto Rocca Education Program” in acest an universitar (2016-2017 – n.r.), multumita rezultatelor obtinute. Astfel, 40 de tineri care studiaza ingineria si stiintele aplicate au primit, ieri (12 ianuarie 2017 – n.r.) burse de sprijin pentru invatamantul tehnic universitar, la initiativaTenarisSilcotub. Sase dintre aceste burse au ajuns la studenti ai TUIASI.

„Valoarea fiecarei burse de studiu este de 9.600 de lei. Tinerii care beneficiaza de aceasta forma de sustinere din partea TenarisSilcotub au fost selectati de specialistii companiei, atat pentru rezultatele foarte bune inregistrate la facultate in anul universitar precedent, cat si pentru potentialul lor de a deveni buni profesionisti si lideri. Procesul de selectie, demarat in luna septembrie a anului trecut, a urmarit abilitatile de comunicare ale tinerilor bursieri, capacitatea de analiza si calitatile de leadership, pasiunea pentru inginerie si inovare. Studentii care primesc aceasta bursa nu au la randul lor nicio obligatie fata de companie, fiind liberi sa isi aleaga ulterior propriile optiuni cu privire la viitoarea cariera sau continuare studiilor la nivel post-universitar. TenarisSilcotub a initiat acest program in Romania in 2006, fiind in prezent la editia cu numarul XI. Pana in prezent, s-au acordat 430 burse pentru tineri cu potential care studiaza la cele mai prestigioase facultati cu profil tehnic din tara”, a transmis Mihaela Popescu, Area Manager Tenaris Romania.

De reamintit ca, studentii bursieri s-au reunit in amfiteatrul Tenaris University, centrul de training TenarisSilcotub din Zalau- Romania, pentru evenimentul de decernare a burselor, organizat sub titlul „Creativitatea – cheia inovarii si a dezvoltarii”.

Publicație: Bună Ziua Iași