„Cuza” va găzdui o importantă conferinţă internaţională

Lect. univ. dr. Mircea Asandului, cadru didactic în cadrul Facultăţii de Economie şi Administrarea Afacerilor a Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” (UAIC) din Iaşi, a reprezentat instituţia la cea de-a 25-a ediţie a Conferinţei anuale NISPACee – „Innovation Governance in the Public Sector”/„Guvernarea Inovativă în Sectorul Public”, organizată în perioada 18-20 mai 2017, în Kazan, Republica Tatarstan, din Federaţia Rusă.

Evenimentul, organizat de una dintre cele mai prestigioase reţele profesionale a şcolilor şi institutelor de administraţie publică din Europa Centrală şi de Est – NISPACee (Network of Institutes and Schools of Public Administration in Central and Eastern Europe/Reţeaua Institutelor şi Şcolilor de Administraţie Publică din Europa Centrală şi de Est), în colaborare cu Universitatea de Stat din Kazan, a reprezentat un bun prilej pentru UAIC de a lansa invitaţia ca ediţia de anul viitor a conferinţei, care va avea ca temă „Administraţia Publică pentru Bunăstare şi Creştere”, să se desfăşoare la Iaşi, în perioada 24 şi 26 mai 2018.

Conferinţele anuale ale NISPAcee reprezintă un forum de discuţii menit să încurajeze schimbul de informaţii în ceea ce priveşte evoluţia teoriei şi practicii în administraţia publică, să analizeze impedimentele din vechiul sistem şi noile constrângeri şi să faciliteze aplicarea ideilor, metodelor şi tehnicilor inovatoare folosite în administraţia publică, bazate pe importante cercetări în regiune. Acestea se adresează experţilor, studenţilor şi specialiştilor care lucrează în domeniul administraţiei publice din Europa Centrală şi de Est care doresc să dezvolte o nouă abordare în ceea ce priveşte administraţia publică din această regiune, folosind modele organizaţionale flexibile şi o nouă cultură a managementului public.

Organizatorii se aşteaptă ca la ediţia din anul 2018 să participe aproximativ 300 de participanţi din Europa, Statele Unite ale Americii, Africa de Sud şi Asia Centrală.

* * *

NISPACee este o reţea profesională care cuprinde peste 120 de instituţii din 40 de ţări, printre care şi România.

 Publicație : Evenimentul

 

 După ce Universitatea „Cuza“ a cotizat chirii uriaşe, clădirea Telekom din Fundaţie, scoasă la vânzare

 Telekom a scos la vânzare mai multe proprietăţi din Iaşi, valoarea acestora fiind de ordinul milioanelor de euro. Operatorul de comunicaţii a confirmat pentru „Ziarul de Iaşi“ că vânzarea bunurilor face parte din strategia companiei de valorificare a activelor sale imobiliare. Cu banii obţinuţi, Telekom vrea să finanţeze diverse investiţii. Deocamdată, cinci proprietăţi sunt oferite la vânzare pentru o sumă totală de circa 2,3 milioane euro, două fiind în zona centrală a Iaşului. Dar, potrivit informaţiilor „Ziarului de Iaşi“, în cazul celui mai valoros activ al companiei, fosta clădire Romtelecom de pe str. Lăpuşneanu, urmează să fie făcut oficial anunţul de vânzare în perioada următoare. În prezent, imobilul este închiriat către Universitatea „Al.I.Cuza“, instituţie care are drept de preempţiune. Amprenta la sol a clădirii ajunge la 592 mp, imobilul fiind ridicat la mijlocul anilor 1990. De menţionat că terenul de 900 mp, aferent clădirii, este deţinut în baza unui contract de concesiune încheiat cu Primăria Iaşi în 1992. 

 Totodată, faţă de cele cinci proprietăţi aflate de ceva vreme la vânzare, Telekom are în plan să vândă şi o clădire din cartierul Dacia, de pe str. Vitejilor, unde a funcţionat o sucursală a Poştei Române. „Vânzarea proprietăţilor Telekom România face parte din strategia companiei de valorificare a activelor sale imobiliare şi concentrarea eforturilor de dezvoltare pe activităţile specifice industriei în care activăm. Suma obţinută din vânzarea proprietăţilor imobiliare va fi direcţionată spre investiţii necesare derulării activităţilor Telekom“, au declarat reprezentanţii Telekom România într-un răspuns trimis „Ziarului de Iaşi“. Despre fosta clădire Romtelecom şi imobilul din Dacia, oficialii companiei spun că ambele se află în „analiza de oportunitate“. „Abia după finalizarea acestei etape vom decide dacă vom începe procesul de promovare şi vânzare şi care va fi preţul minim de vânzare solicitat (urmând ca în caietul de sarcini să fie incluse toate detaliile referitoarea la procesul de vânzare)“, au adăugat reprezentanţii Telekom. Con­form informa­ţiilor „Ziarului de Iaşi“, Primăria a emis deja două certificate de urbanism în cazul celor două clădiri, scopul declarat de Telekom pentru obţinerea documentelor fiind de „vânzare“.

Ce proprietăţi are acum Telekom la vânzare

Cel mai valoros activ pe care Telekom l-a scos deja la vânzare la Iaşi este un spaţiu comercial de 803 mp din zona centrală a Iaşului, în apropiere de fosta clădire Romtelecom. Spaţiul, compus din parter şi mezanin, se află lângă Biserica Banu, cu acces atât din str. Lăpuşneanu, cât şi din str. Gavriil Muzicescu. „Amplasarea şi dotarea acestuia îl recomandă ca o soluţie ideală pentru: sediu administrativ, spaţiu birouri şi/sau spaţiu comercial“, spun reprezentanţii Telekom. Spaţiul are o suprafaţa utilă la parter de 362 mp şi la mezanin de 441 mp. Preţul cerut de Telekom este de 800.000 euro. Spaţiul a fost scos la vânzare de acum doi ani, dar nu s-a găsit încă niciun client. O altă proprietate scoasă la vânzare de Telekom se află în curtea Oficiului Poştal nr. 1, pe str. Cuza Vodă, „într-o zonă preponde­rent rezidenţială cu blocuri de locuinţe cu şi fără spaţii comerciale la parter, dar şi câteva instituţii publice, case“, după cum afirmă reprezentanţii companiei. Spaţiul are 1.091 mp, iar preţul solicitat de Telekom ajunge la 555.000 euro. „Proprietatea este compusă din 12 construcţii (două apartamente, trei depozite, trei garaje, trei boxe şi un service auto), în suprafaţă construită desfăşurată de aproximativ 1.000 mp precum şi din teren, în suprafaţă de 2.200 mp“, spun reprezentanţii Telekom. Celelalte trei proprietăţi scoase la vânzare sunt din afara municipiului Iaşi. Dintre acestea, cel mai valoros activ este în Târgu Frumos. Este vorba despre o clădire de birouri cu o suprafaţă de 1.326 mp pe care Telekom o vinde la un preţ de 390.000 euro.

„Clădirea comercială este situată în zona centrală a localităţii, aproape de zona pietonală, cu deschidere directă la str. Cuza Vodă. Beneficiază de vizibilitate bună, fiind amplasată la bulevard. Accesul se poate face frontal din artera principală, cât şi din spatele clădirii (din curtea interioară). Clădirea are vizibilitate bună şi acces direct la drumul principal“, precizează reprezentanţii Telekom. Operatorul de comunicaţii are la vânzare şi o vilă din Bârnova la un preţ de 305.000 euro. Construcţia are o suprafaţă utilă de 576 mp, un etaj şi mansardă. Vila dispune şi de o suprafaţă generoasă de teren: 20.841 mp. Nu în ultimul rând, Telekom vinde o clădire din birouri care se află în Hârlău şi are o suprafaţă desfăşurată de aproape 1.400 mp. „Proprietatea este localizată în partea centrală a oraşului Hârlău, aproape de sensul giratoriu. Terenul se învecinează pe partea sa vestică cu parcul, şi mai departe, cu Judecătoria. În partea sudică şi estică sunt blocuri de locuinţe, iar în partea nordică se află strada Ştefan cel Mare“, spun reprezentanţii companiei. Clădirea are două etaje, şi a fost construită în anul 1981. Suprafaţa terenului aferent ajunge la 587 mp. Preţul solicitat de către Telekom este 230.000 euro.

Deşi a fost chiriaş aproape un deceniu Universitatea vrea să cumpere, dar trebuie să plătească preţul pieţei

Universitatea „Alexandru Ioan Cuza“ din Iaşi închiriază clădirea în care a fost sediul Romtelecom din Fundaţie încă din 2008, pe baza unui contract aspru criticat în perioada crizei financiare pentru chiria ridicată care se vehicula în primii ani de contract, de 14 euro/mp la o suprafaţă de aproximativ 3.600 mp, adică peste 50.000 de euro pe lună. În momentul de faţă, în clădirea respectivă, UAIC are o serie de spaţii care sunt destinate activităţilor doctoranzilor, ale cercetătorilor, săli în care se ţin cursuri, dar şi spaţii în care se desfăşoară evenimente, cu precădere expoziţii în holul central. Clădirea, care nu a fost gândită pentru spaţii didactice, are o „gaură“ imensă în toată zona centrală, supraţa utilă pe care o are la dispoziţie chiriaşul fiind cu mult mai mică decât amprenta de sol pe care o are clădirea pe toate cele cinci etaje. În momentul în care a fost renegociat, în toamna anului trecut, contractul cu Telekom, conducerea UAIC şi-a exprimat dorinţa de a achiziţiona imobilul dacă acesta va fi scos la vânzare.

„La acest moment nu am primit informarea oficială, dar cu siguranţă avem dreptul de preemţiune şi, în măsura în care se va materializa această ofertă din partea Telekom, cu sigurnaţă vom încerca şi noi să facem ofertă de cumpărare. Depinde şi care va fi preţul, dar cu siguranţă suntem interesaţi“, a declarat prof.dr. Mihaela Onofrei, ordonator de credite al UAIC. Contractul semnat anul trecut în septembrie, de închiriere, a fost semnat pe o durată de cinci ani şi s-au renegociat clauzele contractuale. „Noi am plătit chirie pe spaţiul respectiv din 2008 până în 2016. Au fost nişte clauze de confidenţialitate ale contractului respectiv care au cauzat dificultăţi din vederea comunicării. Acum, vom vedea ce ofertă au cei de la Telekom şi aşteptăm să discutăm întâi cu ei – am făcut un demers în acest sens, să ni se transmită pe cale oficială informaţii“, a completat aceasta. Rectorul suspendat al UAIC, actual ministru al Justiţiei, prof.dr. Tudorel Toader, a declarat pentru „Ziarul de Iaşi“ că ultimele discuţii purtate cu cei de la Telekom, dinaintea suspendării, s-au concluzionat cu ideea că cei de la companie urmau să facă o evaluare pentru a o vinde. „Eu mi-aş dori să o cumpărăm, iar preemţiunea se aplică în cazul preţului egal, dacă oferă cineva un anumit preţ suntem anunţaţi şi în caz că oferim aceeaşi sumă putem cumpăra clădirea“, a declarat prof.dr. Tudorel Toader.

Publicație : Ziarul de Iași

 

Două studente de la UAIC pleacă o lună în Italia

Două studente ale Universităţii „Alexandru Ioan Cuza“ din Iaşi sunt câştigătoarele de anul acesta ale bursei de studiu „Loredana Battaglia“. 

Elena Lovin şi Ştefania Muntean, înscrise în anul al II-lea la Facultatea de Litere, la specializarea Limba şi literatura Italiană, au fost cele premiate. Bursele sunt oferite de Asociaţia Alba şi de familia Battaglia celor două studente şi reprezintă posiblitatea de a studia timp de o lună la Universitatea pentru Străini din Perugia, Italia.

Cele două studente au fost premiate în cadrul unei ceremonii organizate la Lectoratul italian al Facultăţii de Litere, duminică, 11 iunie, în Sala „Eugen Coşeriu“ din Corpul R. Diplomele au fost înmânate de Daniele Battaglia, directorul asociaţiei din Roma, Italia. „Familia Battaglia şi Asociaţia ALBA oferă burse studenţilor de peste zece ani, până în prezent fiind oferite 23 de burse de studiu în memoria Loredanei Battaglia, fost lector italian al Facultăţii de Litere, secţia Limba şi literatura italiană“, a declarat conf.dr. Mirela Aioane, coordonatorul evenimentului, care a ajuns la cea de-a zecea ediţie.

 Publicație : Ziarul de Iași și Bună Ziua Iași și Evenimentul

 

Iaşul aşteaptă peste 7.000 de noi studenţi în această toamnă

 Universităţile din Iaşi au intrat în ultimele pregătiri cu privire la perioada de admitere pentru noul an universitar 2017-2018, cu locurile şi calendarele bătute deja în cuie. 

Astfel, Universitatea „Ale­xandru Ioan Cuza“ a scos la concurs 3400 de locuri la buget, un număr comparabil cu cel din anul anterior, 3415, spe­cializările cu cele mai multe locuri bugetate fiind Economia şi Administrarea Afacerilor, Literele sau Dreptul. Spre deosebire de anul anterior, Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport a crescut taxa de la 3.000 la 3.200 de lei pe an, iar Facultatea de Informatică a crescut preţul de la 3.500 la 3.600 de lei. Perioada de înscriere la UAIC este 17 – 21 iulie, la toate cele 15 facultăţi cu specializările lor. În acelaşi timp, Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi“ din Iaşi (TUIASI) a primit de la Ministerul Educaţiei Na­ţionale un număr mai mare de locuri bugetate pentru admiterea din anul universitar următor, 2017-2018, la toate cele trei cicluri Bologna. Comparativ cu anul trecut, numărul locurilor de la licenţă şi master a crescut cu 6%, la licenţă fiind 2356 de locuri, iar cea mai mare creştere înregistrându-se la doctorat, cu aproximativ 20%. În plus, TUIASI a primit în acest an peste 300 de locuri pentru studenţii din Republica Moldova, în urma unui demers realizat la nivelul ministerului. Studenţii se pot înscrie la TUIASI între 10 şi 31 iulie.

700 de locuri la UMF

Universitatea de Medicină şi Far­macie „Grigore T. Popa“ are aproape 700 de locuri la buget pentru studenţii români, încă atâtea la taxă şi încă 700 de locuri cu taxa în valută. Spre exemplu, la Facultatea de Medicină Generală în limba engleză sunt 50 de locuri pentru cei din state membre ale UE şi 150 non-UE, la franceză 100 UE şi 50 non-UE şi la română 20 UE şi 30 non-UE. În total UMF are 374 de locuri pentru statele membre ale UE þi 322 pentru state care nu sunt membre ale UE. Data examenului scris la UMF va fi 26 iulie, iar între 17 şi 23 iulie candidaţii se pot înscrie. În cazul Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară „Ion Ionescu de la Brad“ (USAMV), există un număr total de 695 de locuri la buget, distribuite în felul următor – 303 de locuri la Facultatea de Agricultură, 136 la Facultatea de Horticultură, 150 la cea de Zootehnie şi 106 la Facultatea de Medicină Veterinară. Cei care doresc să urmeze cursurile USAMV pot să îşi depună dosarul în perioada 12 – 21 iulie, criteriile unice de înscriere fiind 50% nota de la proba scrisă la Limba şi literatura română şi 50% nota de la o altă probă scrisă, la alegere. Universitatea de Arte „George Enescu“ din Iaşi are mai multe date de admitere, în funcţie de specializări. Spre exemplu, speciali­ză­rile Interpretare muzicală – Instrumente şi Interpretare muzicală – Canto au înscrierea deschisă între 31 august şi 2 septembrie, iar proba de admitere între 4 şi 7 septembrie. În acelaşi timp, specializările Muzică, Muzică religioasă, Compoziţie, Compoziţie – Jazz şi Muzică uşoară, Muzicologie, Dirijat au înscrierea între 19 şi 21 iulie, iar probele de admitere se susţin între 24 şi 26 iulie.

 Publicație : Ziarul de Iași

 

Peste 2.500 de locuri în căminele universităţilor, la vară

 Chiar dacă se apropie sfârşitul de an universitar, instituţiile de învăţă­mânt superior ieşene vor avea pe perioada verii mai multe cămine deschise. Studenţii care au nevoie să rămână în Iaşi fie pentru a munci, fie pentru a desfăşura activităţi didactice, pot ocupa unul dintre cele peste 2.700 de locuri puse la dispoziţie de universităţile la care studiază. 

La Universitatea „Ale­xan­dru Ioan Cuza“ din Iaşi vor fi des­chise trei cămine din cele 14, tarifele fiind aceleaşi ca vara trecută. Mai exact, studenţii se vor putea caza în Căminul C11, unde sunt 304 locuri, în Căminul C13, unde sunt 463 de locuri, pentru tariful de 10 lei pe zi sau în Căminul C3, unde sunt 417 locuri, pentru 20 de lei pe zi. La Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi“ (TUIASI) vor fi disponibile pentru cazarea studenţilor două dintre cămine, T19 şi T13, pe lângă acestea fiind întotdeauna deschise şi căminele T16, T7, T18, T20 şi T21 care sunt destinate studenţilor cu cele mai mari medii şi doctoranzilor. În căminul T19 sunt disponibile 440 de locuri, iar în T13 sunt 323 de locuri, preţul este de 9 lei pe zi, iar pentru un loc într-un cămin modernizat tariful este de 12 lei. Aici sunt disponibile şi locuri pentru studenţii de la alte universităţi, în cazul acestora tariful fiind de 15 lei pe zi pentru fiecare loc.

De ase­menea, pentru studenţii de la Univer­sitatea de Medicină şi Farmacie „Gri­gore T. Popa“ va fi deschis un cămin cu aproximativ 300 de locuri, cu un preţ care va fi între 140 şi 350 de lei pe lună. Studenţii din anii I – V care vor să stea în cămin vor trebui să prezinte o adeverinţă din care să reiasă faptul că fac practică în timpul verii, locurile fiind doar pentru studenţii UMF. Şi la Uni­versitatea de Ştiinţe Agricole şi Medi­cină Veterinară (USAMV) Iaşi va fi deschis unul dintre cele patru cămine, preţul pentru o lună variind între 262 şi 302 lei, locuri pe care le pot ocupa de asemenea doar studenţii USAMV. Singurul cămin de la Universitatea Naţională de Arte „George Enescu“ va fi deschis şi pe perioada verii, are 250 de locuri, iar studenţii care vor să beneficieze de cazare trebuie să achite zece lei pe zi. În acest sens, studenţii trebuie să facă o cerere către conducerea universităţii, în care să precizeze perioada în care au nevoie de cazare.

 Publicație : Ziarul de Iași

 

 UNIC in mediul academic iesean! Universitatea Tehnica, pe locul al II-lea in cel mai important clasament national al MOMENTULUI

Universitatea Tehnica – TUIASI Gheorghe Asachi din Iasi va primi finantare pentru sapte dintre cele opt proiecte depuse în competitia nationala FDI anume a Fondului de Dezvoltare Institutionala • In aces context, institutia de invatamant superior ieseana se plaseaza pe locul al II-lea in cel mai important top national, din aceasta perspectiva • „Pentru noi aceasta competitie a fost un succes, avand sapte proiecte castigate din opt posibile. Insa, desi sunt doua universitati cu opt proiecte castigate din opt domenii, noi suntem pe locul II national ca valoare totala castigata, dupa Universitatea Babes-Bolyai din Cluj-Napoca! Sumele castigate indica pozitionarea noastra pe fiecare domeniu dintre cele opt. Adresez multumiri tuturor colegilor care s-au implicat in scrierea acestor proiecte si felicitari tuturor pentru acest rezultat de exceptie si extrem de onorant pentru universitatea noastra!”, a declarat prof. univ. dr. ing. Dan Cascaval, rectorul TUIASI

Universitatea Tehnica (TUIASI) Gheorghe Asachi din Iasi va primifinantare pentru sapte dintre cele opt proiecte depuse în competitia nationala FDI anume a Fondului de Dezvoltare Institutionala! In aces context, institutia de invatamant superior ieseana se plaseaza pe locul al II-lea in cel mai important top national, din aceasta perspectiva.

Este vorba de suma pe care o va încasa pentru dezvoltarea proiectelor anume peste 1.3 milioane de lei. La nivel de tara, doar doua universitati au avut toate cele opt proiecte aprobate, Universitatea Transilvania din Brasov si Universitatea Babes-Bolyai din Cluj-Napoca, care este si pe locul I la nivel national în ceea ce priveste suma totala primita pentru finantarea proiectelor.

„Pentru noi aceasta competitie a fost un succes, avand sapte proiecte castigate din opt posibile. Insa, desi sunt doua universitati cu opt proiecte castigate din opt domenii, noi suntem pe locul II national ca valoare totala castigata, dupa Universitatea Babes-Bolyai din Cluj-Napoca! Sumele castigate indica pozitionarea noastra pe fiecare domeniu dintre cele opt. Adresez multumiri tuturor colegilor care s-au implicat in scrierea acestor proiecte si felicitari tuturor pentru acest rezultat de exceptie si extrem de onorant pentru universitatea noastra!”, a declarat prof. univ. dr. ing. Dan Cascaval, rectorul TUIASI.
Defalcat, Politehnica ieseana a primit finantare de la domeniile D2 la D8, cu sume cuprinse intre 105.000 mii lei si 254.000 mii lei, acumuland un total de 1.312.000 mii lei, ceea ce ii asigura detasat locul doi la nivel national. Sapte din opt proiecte aprobate au doar: TUIASI, Politehnica Bucuresti, Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara (USAMV) Ion Ionescu de la Brad Iasi, Universitatea de Vest Timisoara si Universitatea Lucian Blaga din Sibiu.
Pe de alta parte, celelalte unitati educationale academice din Iasi care au primit aprobari sunt Universitatea Alexandru Ioan Cuza (UAIC) cu 4 din 5 proiecte depuse, Universitatea de Medicina si Farmacie (UMF) Grigore T. Popa cu doar 3 din 8 proiecte depuse si Universitatea Nationala de Arte George Enescu (UNAGE) cu niciun proiect depus.

Publicație : Bună Ziua Iași

Guvernul dezbate Legea Internshipului în online şi în offline

Demersurile pentru o lege a internshipului au început de mult timp, dar de-abia acum se întrevăd acţiuni concrete. Guvernul invită reprezentanţii societăţii civile, dar şi pe toţi cei interesaţi să contribuie la definitivarea acestei legi, pe 17 iunie, în Parcul Herăstrău, la ONGFest. Propuneri, sugestii, opinii cu privire la acest proiect sunt aşteptate şi în online.

Legea Internshipului a pornit în 2013 ca o iniţiativă a Uniunii Studenţilor din România (USR) menită  să creeze o punte de comunicare între tineri şi instituţiile private sau publice şi să reglementeze derularea internshipurilor de o manieră care să se vădească avantajoasă atât pentru intern, cât şi pentru angajator.

Prima dezbatere publică asupra proiectului Legii internshipului, elaborat de SGG, Ministerul Muncii şi Justiţiei Sociale, Ministerul Educaţiei Naţionale, Ministerul Tineretului şi Sportului şi Ministerul Afacerilor Externe va avea loc sâmbătă, 17 iunie 2017, la ONGFest.

La dezbatere vor fi prezenţi, pe lângă reprezentanţi ai instituţiilor publice, şi partenerii din societatea civilă, care au făcut parte din grupurile de lucru pentru identificarea nevoii de reglementare (Uniunea Studenţilor din România, Forumul Tinerilor din România şi Federaţia Volum).

În cadrul dezbaterii, discuţiile vor viza integrarea persoanelor pe piaţa muncii prin crearea oportunităţilor de internship, contractul şi indemnizaţia de internship, Fondul pentru Acordarea Primei de Angajare pentru angajatorii care transformă contractele de internship în contracte de muncă şi alte teme conexe organizării şi desfăşurării stagiilor de internship în România.

De asemenea, în mediul online, iniţiatorii aşteaptă propunerile, sugestiile şi opiniile cu privire la acest proiect la adresa de e-mail dezbateri@mmuncii.gov.ro în termen de 10 zile calendaristice de la data publicării pe site (09.06.2017-18.06.2017).

Proiectul legii internshipului poate fi consultat aici.

Guvernul României susţine o dezbatere cât mai aplicată cu instituţiile publice şi private, cele de învăţământ şi organizaţiile neguvernamentale, pentru reglementarea programelor de tip internship şi a relaţiei dintre interni şi organizaţia-gazdă.

Publicație : Adevărul