EXCLUSIV! Un grup de studenti ai Universitatii Cuza face DEZVALUIRI despre o CRIMA ORIBILA petrecuta in centrul Iasului

  • Inclusiv miile de tineri care au iesit in strada, de la inceputul acestui an, pe strazile principale ale orasului ar trebui sa-si puna un mare SEMN de INTREBARE in fata unui asemenea moment jenant, petrecut saptamana trecuta la Iasi! • Concret, chiar daca prin Legea nr. 247/2011, ziua de 9 martie a fost declarata Ziua Detinutilor Politici Anticomunisti din perioada 1944-1989, fosta capitala a Moldovei se pare ca a fost singurul municipiu important din tara în care nu au fost comemorati fostii detinuti politici anticomunisti • Este vorba de oameni care au murit în închisorile odioase ale regimului, de pana in 1989 • Pe de alta parte, scuzele celui care ar fi trebuit sa se ocupe de acest eveniment esuat sunt de-a dreptul jenante 
    Faptul ca, inca de la inceputul acestui an si pana in aceste zile, miile de tineri care au iesit si inca ies in strada pentru a protesta public pe diverse teme ce tin de anumite decizii luate de actualul Guvern al Romaniei, bunul simt ar fi trebuit sa-i determine sa participe si la acest moment comemorativ! Concret, chiar daca prin Legea nr. 247/2011, ziua de 9 martie a fost declarata Ziua Detinutilor Politici Anticomunisti din perioada 1944-1989, fosta capitala a Moldovei se pare ca a fost singurul municipiu important din tara în care nu au fost comemorati fostiidetinuti politici anticomunisti.
    Este vorba de persoane care au murit în închisorile odioase ale regimului, de pana in 1989 din Romania. Asta pentru ca, presedintele Asociatiei Fostilor Detinuti Politici din România (AFDPR) – filiala Iasi, Dumitru Bazon se afla in spital si a fost in imposibilitatea fizica de a organiza comemorarea la monumentul (amplasat pe bulevardul Independentei – n.r.) si dedicat victimelor comunismului, inaugurat la Iasi in anul 2010.

„Va dau dreptate in ceea ce spuneti”
Interpelat de catre reporterii cotidianului BUNA ZIUA IASI (BZI), Dumitru Bazon a ramas surprins sa afle ca, anul acesta, nu a mai fost organizata o manifesare cum se cuvine in memoria celor care au murit in chinuri groaznice in intervalul dictaturii comuniste din Romania (1944-1989).
„Aveti dreptate in ceea ce spuneti si imi semnalati. Din pacate, anul acesta, eu nu m-am putut ocupa de organizarea comemorarii momentului din 9 martie pentru ca am fost bolnav. Anul trecut (2016 – n.r.), am facut toate demersurile pentru a face totul cum se cuvine, au fost foarte multi detinuti politici cu varste de peste 80 de ani, preoti si inclusiv primarul Mihai Chirica. Anul acesta, am inteles ca au fost doar niste tineri de la Liga Studentilor de la Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iasi la comemorare…”, a transmis Bazon.
Pe de alta parte, scuzele celui care ar fi trebuit sa se ocupe de acest eveniment esuat sunt de-a dreptul jenante. „Sa stiti ca eu fac voluntariat in cadrul acestei asociatii si nu sunt secretarul ei… Eu am fost la monument (amplasat pe bulevardul Independentei – n.r.), cu o zi inainte, de 8 martie…”, a transmis, sec, Alexandru Huma. Relevant este ca, din ceea ce au transmis oficialii primariei Iasi, anul acesta, niciun reprezentant al AFDPR nu a solicitat sprijin din partea municipalitatii pentru aceasta manifestare.
Ani de detentie la Jilava, Gherla si coloniile de munca de la Salcia si Periprava
Demn de reamintit este ca Dumitru Bazon a fost arestat în 1958, la vârsta de 25 de ani, pentru ca a cântat „Desteapta-te, române!” la o nunta si pentru ca a spart tabloul lui Karl Marx si al primului secretar al fostului Partid Muncitoresc Roman (PMR) de pe peretele Caminului Cultural din Sugulet-Negresti – judetul Vaslui.
Mai departe, pentru acesta au urmat sase ani de detentie grea prin Jilava, Gherla si coloniile de munca de la Salcia si Periprava. Dupa eliberarea în 1964, a fost constant urmarit si sicanat de Securitate. Avand in vedere toate acestea, reporterii BZI, fiind la fata locului la comemorarea programata pe 9 martie 2017, nu au vazut decât un grup de tineri de la Liga Studentilor (LS IASI), alaturi de profesorul si fost detinut politic Constantin N. Strachinaru (90 de ani, dintre care 14 de temnita.
Pe acest plan, Liga Studentilor si-a asumat sa organizeze, de acum încolo, toate evenimentele de comemorare a fostilor detinuti politici care au murit în închisori: „Din pacate, anii trec si batrânii nostri se duc. Suntem singurii în masura sa le ducem mai departe idealul si sa le pastram vie prezenta, având în vedere apropierea deosebita pe care o avem fata de ei (detinutii politici – n.r.). Nu stiu de ce comemorarea nu a mai avut loc si îmi pare rau, însa, de acum înainte, Liga Studentilor se va ocupa exclusiv de organizarea tuturor acestor evenimente. Nu vrem ca memoria jertfei acestor tineri care au suferit pentru Dumnezeu si Neamul Românesc sa se piarda!”, a mentionat si Silvian-Emanuel Man, presedintele Ligii Studentilor.

Publicație : Adevărul

 

Noile cuantumuri ale burselor la Universitatea Tehnică! Cea mai mare – 1.200 lei

 După suplimentarea cu 50% a fondului pentru burse, conducerea Universităţii Tehnice „Gheorghe Asachi“ din Iaşi (TUIAŞI) a stabilit noile cuantumuri ale burselor studenţeşti, cea mai mare urmând să fie în cuantum de 1.200 de lei pentru studiile de licenţă şi master.

Astfel, conform prevederilor din Ordonanţa de Urgenţă nr. 2/2017 şi a metodologiei de aplicare stabilită prin Ordinul de Ministru 3392/27.02.2017, studenţii bursieri de la TUIAŞI vor putea încasa lunar între 458 de lei şi 1.200 de lei.

Bursa de performanţă, de 1.200 de lei, este acordată doar pe bază de concurs, fiind vizaţi studenţii cu cele mai mari medii, cu rezultate pe partea de cercetare ştiinţifică sau inovare, sau care au alte merite la nivel ştiinţific şi didactic.

De asemenea, conducerea TUIAŞI a stabilit că nu vor mai exista burse de studiu, acestea numindu-se de acum „de merit“, iar valoarea lor minimă va fi în cuantum de 459 de lei, iar maximă de 1.092 de lei, oferindu-se proporţional cu media semestrială a studenţilor.

Astfel, facultăţile vor avea alocări financiare diferite în ceea ce priveşte fondul de burse, urmând ca fiecare facultate să stabilească valoarea bursei, respectând cuantumul minim şi maxim stabilit la nivel de universitate.

La nivel general, studenţii de la TUIAŞI vor primi burse cu aproximativ 30% mai mari comparativ cu sumele de până acum, mărindu-se şi numărul de beneficiari.

O altă decizie luată de către conducerea TUIAŞI a fost şi stabilirea unei medii minime pentru acordarea bursei, nota 7, facultăţile putând să stabilească însă şi o medie mai ridicată dacă sunt foarte mulţi studenţi cu medii mari.

„Sunt facultăţi care au foarte mulţi studenţi cu medii mari şi ar fi imposibil să le dea la toţi care au media mai mare de 7. De aceea, ele pot ridica pragul în funcţie de necesitate“, a declarat prof. univ. dr. ing. Cezar Oprişan, prorector responsabil de relaţia cu studenţii.

De asemenea, pentru că legislaţia precizează că bursa de merit trebuie să fie mai mare decât cea socială, cuantumul bursei sociale este de 458 de lei, cu un leu mai mică decât cea de merit. Cu toate acestea, fondul de burse poate fi suplimentat în cazul studenţilor orfani sau cu boli cronice, putând să ajungă la 578 de lei.

Vor fi acordate şi burse speciale, în valoare de 600 de lei, pentru situaţii deosebite cum ar fi performanţele sportive sau cultural-artistice remarcabile şi s-au făcut reglementări şi modificări cu privire la nivelul burselor pentru doctoranzi. Aceştia vor primi cu 400 de lei mai mult, adică 1.450 de lei în primii doi ani de studiu şi 1.680 de lei în anul al III-lea.

La celelalte universităţi nu s-a stabilit încă modalitatea de acordare, numărul de burse sau cuantumul acestora.

Publicație : Ziarul de Iași și Bună Ziua Iași

 

Handicap în admiterea la ASE pentru absolvenţii liceelor de top

Multe dintre Universităţile din Capitală, şi nu numai, au ignorat şi anul acesta legea, întârziind publicarea probelor de concurs pe care candidaţii trebuie să le susţină în vara acestui an. Şi de parcă nu ar fi fost de ajuns, cei de la Academia de Studii Economice şi-au modificat metodologia de admitere adăugând încă o probă de concurs după termenul-limită în care puteau face asta.

Elevii claselor a XII-a, dar şi tinerii care vor să dea anul acesta la facultate, au avut surpriza să constate cu şase luni înainte de admitere că cele mai multe dintre Universităţi nu şi-au publicat pe site-uri metodologia de admitere (regulamentele şi probele de concurs) aşa cum le cere legea.

Concret, potrivit ordinului de ministru 6102/2016 pentru aprobarea Metodologiei  cadru de admitere în ciclurile de studii universitare de licenţă, emis pe 15 decembrie 2016 şi publicat pe 30 decembrie în Monitorul Oficial, instituţiile de învăţământ superior trebuie să publice, cu cel puţin 6 luni înainte de susţinerea concursului de admitere, prin afişare la sediul instituţiilor şi pe pagina web proprie, informaţii despre metodologia proprie de admitere, oferta anuală de şcolarizare, condiţiile şi documentele necesare pentru înscriere, perioadele sesiunilor de admitere, modalitatea de desfăşurare a concursului şi probele de concurs, dar şi facilităţile speciale sau taxele de înscriere pentru organizarea şi desfăşurarea admiterii.

Cu toate acestea, multe dintre universităţi nu s-au încadrat în termen, ignorând legea. Una dintre acestea este Universitatea Bucureşti care a adoptat metodologia de admitere la facultate abia în luna februarie, deci cu cinci luni înainte de concursul de admitere, şi nu cu şase aşa cum spune legea.

Astfel, fostul ministru Mircea Dumitru, cel care a şi emis ordinul privind admiterea la facultate şi care acum este rectorul Universităţii Bucureşti, şi-a încălcat propriul ordin.

„Metodologia de admitere a fost aprobată în Consiliu de Administraţie pe 8 februarie, iar pe 22 februarie aceasta a fost aprobată de Senatul Universităţii din Bucureşti. Procedura de elaborare a metodologiei poate fi destul de greoaie, depinzând şi de noutăţile din document, dar trebuie ţinut cont şi de faptul că metodologia trebuie să treacă prin direcţiile de departament, poate dura. A fost ţinută legătura permanent cu candidaţii”, a arătat purtătorul de cuvânt al Universităţii Bucureşti, Mirabela Amarandei.

ASE a schimbat regulile în timpul jocului

Senatul Academiei de Studii Economice din Bucureşti a adoptat metodologia proprie de admitere pe 14 decembrie 2016 prin Hotărârea nr. 185, deci cu o zi înainte de ordinul de ministru. Cu toate astea, ulterior instituţia a reuşit să încalce legea revenind în luna februarie cu modificări la criteriile de admitere. Mai exact, dacă în prima variantă, publicată în decembrie pe site-ul ASE, înscrierea se făcea pe baza eseului motivaţional, iar admiterea doar pe baza mediei de Bacalaureat, la două luni distanţă, Academia a venit cu modificări importante anunţând că admiterea se va face de fapt pe baza mediei de la Bac combinată cu media anilor de liceu.

„Admiterea la studiile universitare de licenţă, organizate la forma de învăţământ cu frecvenţă, se face prin concurs, pe baza mediei generale de admitere, calculată ca medie ponderată între media obţinută la examenul de Bacalaureat cu 60% şi media anilor de studii cu 40%”.

Astfel, Academia a ajuns să fie acuzată că schimbă regulile în timpul jocului, dar şi că a încălcat legea depăşind termenul impus de ordinul de ministru în care putea publica metodologia de admitere (cu şase luni înainte de concurs – n.r.).

Ministerul: Datele trebuiau publicate în ianuarie

Secretarul de stat pentru învăţământ universitar din Ministerul Educaţiei, Gigel Paraschiv, subliniază că universităţile ar fi trebuit să publice regulamentele şi criteriile din luna ianuarie şi nici nu ar trebui să mai facă modificări ulterior.

„La începutul lui ianuarie trebuiau publicate. Admiterile sunt în general în luna iulie. Dacă s-au publicat metodologiile de admitere pentru anul universitar următor, că s-au publicat cu şase luni înainte, că s-au publicat mai târziu, dar, dacă au fost făcute publice, în mod normal, universităţile nu mai pot face modificări. Nu pot schimba regulile jocului în timpul jocului. În acelaşi timp însă legea nu le interzice. Este vorba de seriozitate. Şi dacă au sesizat că este o greşeală în metodologie, pot face aceste modificări, dar ele trebuie să fie anunţate, postate vizibil astfel încât să le vadă candidaţii”, a explicat pentru „Adevărul” secretarul de stat.

Scuzele Academiei

Prorectorul ASE-ului, Roxana Sârbu, motivează adăugarea unei probe de concurs în plus şi, implicit, schimbarea regulilor în timpul jocului, prin faptul că ordinul emis de fostul ministru al Educaţiei, Mircea Dumitru, obliga universităţile să aibă mai mult de o probă la

concurs.

„În acest ordin de ministru, la articolul 23 se spune că «media generală de admitere se calculează ca medie aritmetică sau medie ponderată a notelor obţinute la probele concursului de admitere». Ca să facem o medie aritmetică sau ponderată era clar că trebuiau cel puţin două note, ori noi mergeam, în afară de acel eseu motivaţional cu admis/respins, care nu constituia notă, pe ordinea descrescătoare a mediilor obţinute la examenul de Bacalaureat. Fiind obligaţi de ordin să mai introducem încă o notă, după vacanţă ne-am întâlnit cu toţi decanii, cu toţii directorii de departament şi am încercat să stabilim în ce măsură să schimbăm aceste reguli de admitere. În urma consultării, am hotărât ca, pe lângă media de Bacalaureat, să luăm în calcul şi media anilor de studiu drept criteriu de departajare, ca să putem face o medie conform ordinului”, a explicat prorectorul.

Ordinul la care face referire doamna prorector sună în felul următor: „Media generală de admitere se calculează ca medie aritmetică sau medie ponderată a notelor obţinute la probele concursului de admitere. Media se calculează cu două zecimale fără rotunjire”.

Preşedintele Asociaţiei „Clubul Liderii Mileniului Trei”, Marian Staş, profesor mulţi ani la Harvard, este de părere că din ordinul de ministru nu reiese în niciun fel că universităţile sunt obligate să aibă mai mult de o probă la admitere, ci doar explică modul în care se va face media în cazul în care instituţiile de învăţământ superior aleg să dea admitere cu mai multe probe. „Nu rezultă din articol că universităţile sunt obligate să aibă la concurs mai mult de o probă. Universităţile stabilesc câte probe vor ele. Dacă vor o probă, pot avea doar o probă, altfel ar trebui ca ordinul să specifice că universităţile dau cinci probe, de exemplu”, a explicat Staş.

Pe de altă parte, elevii acuză că prin luarea în calcul la admitere a mediei anilor de studii din liceu, ASE le creează din start un handicap tinerilor care au studiat la profilul real al liceelor de top.

„La Colegii precum Mihai Viteazul sau Tudor Vianu care au doar profilul real notele mari se iau mult mai greu decât la alte Colegii unde elevii studiază la profilul Uman (Filologie sau Ştiinţe Politice). Pe scurt, exact celor care studiază Matematică intensiv le va fi mai greu să intre la ASE. Probabil însă că aceştia se vor orienta spre Facultăţile de la Universitatea Politehnica unde se dă examen de admitere”, a explicat unul dintre reprezentanţii elevilor.

Elevii au nevoie să ştie din timp criteriile de admitere

Preşedintele Consiliului Naţional al Elevilor, Vlad Ştefan, susţine că, deşi universităţile au autonomie, acestea ar trebui să se axeze mai mult pe respectarea intereselor elevilor.„Până la urmă, elevii vor fi studenţii lor şi cred că atâta timp cât nouă ni se pretinde să respectăm legea, cred că ar fi cazul ca şi universităţile să respecte legislaţia. Ar trebui ca universităţile să se coreleze mult mai mult cu liceele, pentru că există o discrepanţă foarte mare între sistemul preuniversitar şi universitar, dacă vrem să avem o continuitate”, susţine preşedintele CNE, Vlad Ştefan.

Totodată, preşedintele Alianţei Naţionale a Organizaţiilor Studenţeşti, Vlad Cherecheş, spune că în fiecare an au fost întârzieri tocmai pentru că ordinul de ministru era emis târziu, dar în acest an, universităţile nu mai au scuze pentru nerespectarea termenului impus de lege, cel de a publica cu şase luni înainte regulamentele de admitere.

„În anii precedenţi, ordinul de ministru privind admiterea se dădea mai târziu, iar metodologiile facultăţilor apăreau târziu tocmai din cauza asta. De data asta, ordinul s-a dat la timp, deci ei aveau vreme o lună, ianuarie, să îşi adopte metodologiile, ca să nu fie probleme. Elevii trebuie să ştie în timp util ce au de făcut”, a declarat preşedintele ANOSR, Vlad Cherecheş.

Publicație : Adevărul

Universitatea Politehnica dă startul cursurilor de pregătire pentru admiterea la facultate

Universitatea Politehnica Bucureşti (UPB) începe, de pe 25 martie, sesiunea de pregătire a elevilor de clasa a XII-a la disciplinle matematică,fizică,chimie şi economie în vederea admiterii la facultate. Programul urmareşte programa analitică de liceu, dar se fac şi probleme specifice examenului de Admitere la UPB.

Universitatea Politehnica din Bucureşti redeschide, pe 25 martie, sesiunea de pregătire pentru admitere la facultate, adresată în mod special elevilor din clasa a-XII-a. Disciplinele incluse în programul gratuit de pregătire sunt  matematica, fizica, chimia şi economia, arată un comunicat de presă al Universităţii.

Sesiunile de pregătire sunt programate în fiecare zi de sâmbătâ a săptămânii  până pe 10 iunie, elevii din Bucureşti sau din provincie, iar cursurile vor fi susţinute între orele 9.00 şi 13.00, în amfiteatrele UPB din Splaiul Independenţei nr. 313.

„Programul este diferit putin de cel din liceu. Pe lânga faptul că urmareste programa analitică de liceu se fac si probleme specifice examenului de Admitere la UPB. O altă caracteristică este aceea că elevii pot veni şi cu probleme pe care nu au reuşit să le rezolve în mediul privat”, informează documentul UPB, potrivit căruia coordonatoul programului este coordonat de către profesor doctor Nicolae Tăpuş, care coordonează şi procesul de admitere în Univeristatea Poltehnica Bucureşti.

UPB mai informează că, de când a început, acum patru ani, la acest program educaţional participă peste 10.000 de elevi, 50% fiind din provincie.

„Potrivit statisticilor ultimilor ani, la acest program educaţional participă peste 10.000 de elevi, 50% fiind din provincie, estimându-se totodată că, 70% dintre cei admişi în Universitatea Politehnica din Bucureşti au frecventat aceste cursuri gratuite. Cursanţii se pot înscrie ulterior , în vederea admiterii, la orice altă instituţie de învăţământ, iar participarea lor la programul de pregătire se poate face doar prin simpla accesare a site-ului UPB”, arată comunicatul.

 Publicație : Adevărul