Revista presei, 14 septembrie 2017

Cursuri de NORVEGIANA la Universitatea Cuza din Iasi

Facultatea de Litere, din cadrul Universitatii „Alexandru Ioan Cuza” (UAIC) din Iasi, organizeaza cursuri facultative de Limba norvegiana pentru toti studentii institutiei. Acestea sunt adresate delor din ciclul de licenta si implica cursuri facultative de cultura si civilizatie norvegiana pentru studentii filologi.
„Cei interesati sa se înscrie sunt rugati sa trimita urmatoarele informatii pe adresa de e-mail norvegiana_iasi•yahoo.com: nume, prenume, specializare, an din ciclul de licenta si o scurta motivatie a alegerii cursului de Limba norvegiana si/sau cultura si civilizatie norvegiana. Înscrierile se fac în ordinea primirii solicitarilor. Grupele vor fi afisate pâna la data de 1 octombrie 2017 pe pagina de Facebook: https://www.facebook.com/limba.norvegiana.iasi.”, arata oficialii UAIC.

Publicație: Bună Ziua Iași

 

Ceremonie academica la Universitatea Tehnica din Iasi. Un profesor RENUMIT din Coreea de Sud, apreciat de presedintele Americii, va primi titlul de Doctor Honoris Causa

Pana maine, 15 septembrie 2017, Departamentul de Tehnologia Constructiilor de Masini al Facultatii de Constructii de Masini si Management Industrial (FCMMI) de la Universitatea Tehnica (TUIASI) „Gheorghe Asachi” din Iasi, organizeaza cea de-a XI-a conferintainternationala în domeniul proiectarii axiomatice, ICAD-2017.

De precizat ca aceasta (proiectarea) implica utilizarea unor matrici pentru dezvoltarea unei analize sistematice a transformarii necesitatilor clientului în cerinte functionale, parametri de proiectare si variabile de proces.

„Activitatile cercetatorilor români în domeniul proiectarii axiomatice au permis acordarea dreptului de organizare a celei de-a XI-a conferinte internationale privind proiectarea axiomatica de catre Departamentul de Tehnologia Constructiilor de Masini de la Universitatea Tehnica din Iasi. La conferinta participa personalitati cu semnificative realizari în domeniul proiectarii axiomatice din Statele Unite ale Americii, Japonia, Coreea, Islanda, Portugalia, Germania, Italia, Olanda, Brazilia, Marea Britanie, România. În cadrul conferintei, în semn de recunoastere a contributiei semnificative a profesorului Nam Pyo Suh – din Coreea de Sud si la initierea si dezvoltarea teoriei si aplicatiilor din domeniul proiectarii axiomatice, TUIASI îi va conferi acestuia titlul onorific de Doctor Honoris Causa (DHC), în cadrul unei festivitati ce se va desfasura în ziua de 14 septembrie (astazi – n.r.), în Aula Universitatii din Corpul A (zona Copou), începând cu ora 11:30″, au transmis oficialii Politehnicii iesene.

Profesorul Nam Pyo Suh este absolvent al MIT (Massachusetts Institute of Technology din Statele Unite ale Americii (SUA)), în 1959, si profesor titular la MIT din 1975. A fost numit în 1984 de catre presedintele Ronald Reagan în calitate de responsabil pentru cercetarile din domeniul ingineriei în cadrul NSF (Fundatia Nationala pentru Stiinta din SUA), având calitatea de director adjunct al NSF.

A fost presedinte (rector) al Institutului Avansat de Stiinta si Tehnologie din Coreea (KAIST), în perioada 2006-2013. Prin deciziile luate la KAIST, a contribuit la plasarea institutului pe locul 69 între toate universitatile din lume si respectiv pe locul 21 între universitatile tehnice, conform clasamentului Shanghai, ceea ce a însemnat un salt impresionant în raport cu situatia anterioara, pentru o universitate înfiintata în 1971.

Publicație: Bună Ziua Iași

REZULTATELE FINALE ale admiterii de toamna de la Universitatea de Agronomie din Iasi

Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara (USAMV) „Ion Ionescu de la Brad” din Iasi a publicat rezultatele sesiunii de admitere, in aceasta toamna, pentru absolventii de clasa a XII-a.

„Admiterea în învatamântul superior agronomic a fost organizata de USAMV pe baza criteriilor generale stabilite de Ministerul Educatiei Nationale (MEN) si a regulamentului propriu. Studiile din învatamântul universitar agronomic se încheie cu examen de licenta, absolventii dobândind titlul de «inginer» în specializarea urmata, respectiv «licentiat» în Medicina veterinara sau Biologie”, arata oficialii institutiei.
Astfel, cifrele de scolarizare disponibile pentru admiterea din septembrie 2017 au fost: Facultatea de Agricultura – 77 de locuri, Facultatea de Horticultura – 68 de locuri, Facultatea de Zootehnie – 77 de locuri, Tineri români de pretutindeni – 29 de locuri, iar rromi – 8 locuri. Perioada de admitere va avea loc intre 7 si 12 septembrie 2017. Criterii de admitere, dupa notele de la Bacalaureat: 50 la suta nota de la proba scrisa de Limba si literatura româna, respectiv 50 la suta nota de la o alta proba scrisa, la alegere. Rezultatele pot fi analizate aici:  http://www.uaiasi.ro/admitere/rezultate-admitere.php?sectiune=rezultate-licenta. De precizat faptul ca tinerii declarati admisi în sesiunea de toamna sunt asteptati la sediul USAMV Iasi, pentru înmatriculare pana astazi, joi, 14 septembrie 2017, între orele 8:00 si 16:00.

 Publicație: Bună Ziua Iași

 

 

Prima universitate din Iaşi care își deschide porțile pentru studenți: USAMV

 

USAMV deschide luni cursurile. Instituţia a publicat ieri şi rezultatele admiterii.

Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară „Ion Ionescu de la Brad“ a anunţat că va deschide anul universitar pe 18 septembrie, lunea viitoare, păstrând tradiţia din anii anteriori când USAMV a fost prima instituţie de învăţământ superior din Iaşi care a inaugurat cursurile.

Programul va fi însă foarte strâns, pentru că USAMV tocmai a anunţat şi rezultatele admiterii de toamnă, iar studenţii declaraţi admişi au avut la dispoziţie doar zilele de miercuri, 13 septembrie, şi joi, 14, ca să se înmatriculeze.

Astfel, la Facultatea de Agronomie, prima medie de la buget la specializarea Agronomie a fost 8,80, în timp ce ultima – 6.57, la specializarea Ingineria produselor alimentare, tot la buget, cele două locuri au revenit studenţilor cu mediile 8.05 şi 7,85. La aceeaşi specializare, la taxă, ultima medie a fost 6,65, în timp ce la specializarea Biologie, la buget, ultima medie a fost de 6,72, prima de 8,45, şi la taxă nu s-a ocupat nici un loc suplimentar.

La Facultatea de Agricultură, la specializarea Inginerie şi management în agricultură şi dezvoltare rurală, care a avut doar locuri la taxă, prima medie cu care s-a intrat a fost 8.50, în timp ce ultima a fost 6,52.

La Facultatea de Horticultură, specializarea Ingineria Mediului, au fost admise persoane doar la buget, prima medie fiind 8,62, iar ultima 6,65, în timp ce la specializarea Horticultură la buget s-a intrat cu medii de la 6,60 în sus, prima fiind de 8,82, în timp ce la taxă a fost un singur dosar – 9.52.

La Facultatea de Zootehnie, specializarea Zootehnie, au fost admişi doar la buget, medii de la 6,75 la 8,42, la Inginerie şi Management în agricultură şi dezvoltare rurală doar la taxă, medii de la 6,65 la 8,20, în timp ce la Ingineria produselor alimentare, tot doar la taxă, au fost medii de la 7,25 la 9,05.

Publicație: Ziarul de Iași

Patru universităţi din România, în topul celor mai bune instituţii de studii superioare din Europa Centrală şi de Est

Universitatea Bucureşti, Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iaşi, Universitatea Babeş Bolyai din Cluj şi Universitatea de Vest din Timişoara sunt singurele instituţii de învăţământ superior din România care se regăsesc în clasamentul Quacquarelli Symonds (QS) 2018.

Potrivit clasamentului, pe primul loc se situează  Universitatea de Stat din Moscova M.V. Lomonosov, arată dailybusiness.ro.

Printre criteriile care au stat la baza evaluării instituţiilor academice includ numărul de citări în publicaţii de specialitate per facultate (informaţii disponibile datorită Scopus), reputaţia instituţiei şi numărul de studenţi şi profesori internaţionali.

Scopus face parte din portofoliul Research Intelligence al Elsevier, unul dintre cei mai mari furnizori de produse şi servicii de informare din lume, care evaluează constant rezultatele din cercetare şi performanţa Universităţilor, cu scopul de a participa cu soluţii aplicate la dezvoltarea cercetării mondiale.

Numărul de cercetători a crescut în ultimul an

Potrivit datelor indexate de Scopus, analizate cu ajutorul instrumentului SciVal, numărul de cercetători din România a crescut în ultimul an cu 3.500. Oamenii de ştiinţă români au publicat peste 78.400 articole în utimii cinci ani, iar principalele domenii de interes ale acestora sunt: inginerie, fizică şi astronomie, medicină, ştiinţa calculatoarelor şi ştiinţa materialelor, arată un comunicat.

Raportat la calitatea lucrărilor ştiinţifice şi la reputaţia lor internaţională, cele mai performante domenii sunt ştiinţa planetelor şi a spaţiului, astronomie şi astrofizică, cardiologie şi medicină cardiovasculară, psihiatrie şi sănătate mintală, epidemiologie, medicină de urgenţă, dar şi unele ramuri ale ingineriei.

Publicație : Adevărul

 

By | 2017-09-14T08:27:36+00:00 14 septembrie 2017|

About the Author: